SFEERVOLLE BOEREMÈRT IN HARTJE LIEMPDE

Brandewijn met suiker en de geur van spekstruif

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boeren pauzeren met een 'kumke snert'.

Je waant je echt in vroeger tijden op de Liempdse Boerèmert. Er is alles aan gedaan om de sfeer van de jaren dertig van de vorige eeuw te laten herleven. Alle vrijwilligers en standhouders lopen rond in ouderwetse klederdracht; hedendaagse eetkramen met snacks of loempia’s worden geweerd. De leden van de nostalgische vereniging Terug in d’n Tèd Liemt brengen veel oude dorpsfiguren tot leven: de veldwachter, de dorpsomroeper, de scharensliep, de postbode; ze zijn allemaal van de partij.

Thea Valks uit Cromvoirt is voor de zevende keer van de partij op de Boerèmert. ,,Ik sta vaak op jaarmarkten, maar het is hier altijd erg bijzonder, ik kom hier graag.” Valks doet goede zaken met haar zelfgemaakte steengietwerk. ,,Ook de mallen, echt alles van a tot z, maak ik zelf. Het kost veel tijd, maar dan heb je ook een heel mooi product”, stelt Valks. Het publiek is behoorlijk geïnteresseerd en haar producten vinden dan ook gretig aftrek.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boeremèrt trok Tweede Paasdag tussen de vijftien- en twintigduizend bezoekers. Vooral in de middag was het druk in het centrum van Liempde.

Een eindje verder, voor de kraam waar spekstruif wordt bereid, staat een lange rij wachtenden. ,,De smaak is prima maar het stinkt enorm. Vanavond ben ik een en al spekstruif”, lacht vrijwilligster Corry Habraken. Liesbeth van Horen draagt in haar kraam met versieringen van natuurlijke materialen een prachtige Limburgse poffer. ,,Mijn tante heeft deze zelf gemaakt; in Venlo en omstreken is dit model gebruikelijk”, aldus Van Horen.

KRUISBOOG
Veel waardering en interesse is er voor Nederlands kampioen schapen scheren Willem Eickmans. De houtsnijkunst van Theo Sonnemans uit Boskant trekt ook veel publiek. In de feesttent op d'n Tip zorgt de vrolijke muziek van de Ollandse Dorpskapel voor een prima sfeertje. Kinderen verdringen zich in de hoek om konijnen te knuffelen. De 4-jarige Iris van de Schoot is een beetje bang van de beestjes. Volgens haar moeder wil ze voor haar verjaardag een konijntje, maar op de Boerèmert blijkt dat ze konijnen eigenlijk wel erg griezelig vindt. ,,Ze krabben”, motiveert Iris haar weigering om ze op te pakken. ,,Dat wordt dus echt een ander cadeautje”, grinnikt moeder.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Smullen met lekkers uit de authentieke ijscokar van Terug in d'n Tèd Liempt.

Voor de poppenkast van de familie Van de Loo is het een drukte van belang. Een aantal keer wordt met veel plezier het verhaal van Jan Klaassen en Katrijn opgevoerd. De toegestroomde kinderen genieten zichtbaar.

In de kraam van het gilde Sint-Anthonius Abt verdringen de bezoekers zich om zich te kunnen bekwamen in het schieten met de kruisboog. Dat blijkt voor velen moeilijker dan gedacht.

De muzikale klanken van Het Herriemenieke en De Kikvorschen zorgen samen met de Brabantse liedjes van troubadour Jan van der Heijden voor veel sfeer.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Oud-burgemeester Gerard Daandels van Liempde achter de handkar waarmee vroeger het straatvuil werd opgehaald. Geheel links burgemeester Jan van Homelen.

PRIJZEN
In het oude raadhuis wordt een aantal genodigden getrakteerd op brandewijn met suiker. Onder hen de Liepmdse oud-burgemeesters Gerard Daandels en Ton Bus met hun echtgenotes en burgemeester Jan van Homelen. Allen hebben zich in traditionele kledij gestoken.

Juryvoorzitter Roger van Laere geeft de genodigden een uiteenzetting over het ontstaan van de Boerèmert. ,,Er werd een manier gezocht om geld bij elkaar te brengen voor de viering van het eeuwfeest van fanfare Concordia in 1974. Een jaar eerder werd daartoe de eerste Boerèmert gehouden. Het bleek een goede formule én financieel lucratief, dus besloot het toenmalig comité onder voorzitterschap van Jan Bakx om ermee door te gaan. Inmiddels is het echt een traditie geworden, waar jaarlijks veel publiek op Tweede Paasdag van geniet”, vertelt Van Laere.

De jury, bestaande uit Roger van Laere, Jan Swinkels, Gerard van Houtum en Frans van de Langenberg, heeft drie prijzen beschikbaar. De wisseltrofee voor de beste Liempdse kraam is voor de dorsclub. Lia Kraus uit Mierlo, die voor het eerst aanwezig is en oude materialen en brooddeegfiguren aan de man brengt, heeft in de ogen van de jury de mooiste kraam. ,,Een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Kraus. ,,Bij mij krijgt tweedehands een nieuwe kans, is mijn lijfspreuk." De familie Termeer valt in de prijzen vanwege de fraaiste uitmonstering.

Burgemeester Van Homelen geeft aan dat de Boerèmert een belangrijke traditie is, die in stand gehouden moet worden. ,,Het biedt een mooi tegenwicht aan de snelle en onpersoonlijke moderne tijd waarin e-mail, faxen en mobiele telefoons de sfeer bepalen. Op de Boerèmert draait alles nog om de persoonlijke ontmoeting van mens tot mens en dat is waardevol”, aldus Van Homelen. ,,Ik hoop er nog lang getuige van te mogen zijn. Het is echt karakteristiek voor de Liempdse gemeenschap", meent Van Homelen.

De burgemeester krijgt zelf ook een pluim. Wim van Pelt, voorzitter van de Stichting Boeremèrt, roemt hem voor de wijze waarop hij na de herindeling de samenvoeging van het zelfstandig Liempde met Boxtel gestalte heeft gegeven.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Nederlands kampioen schapen scheren trekt veel bekijks. Willem Eickmans geeft uitleg aan een van de toeschouwers.
20 april 2006

Print deze pagina

Terug