GEBOORTEPLEK JAN KRUYSEN GEMARKEERD

Liempdse schilder krijgt gedenksteen

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Samen met Joop Vullings (midden) en Frits Speetjens (rechts) van het Oirschotse museum Kruysenhuis onthulde de Boxtelse burgemeester Jan van Homelen de gedenksteen die herinnert aan de stamvader van een gerespecteerd kunstenaarsgeslacht: Jan Kruysen.

Op de plek waar in 1874 de bekende kunstschilder Jan Kruysen werd geboren, is dinsdag 11 april een herdenkingssteen onthuld. In de gevel van de dubbele woning Hoekstraat 7 en 9 te Liempde wordt de herinnering aan de Brabantse meester levend gehouden.

De gevelsteen werd onthuld door burgemeester Jan van Homelen, die daarbij werd geassisteerd door Frits Speetjens en Joop Vullings uit Oirschot. Als oud-burgemeester van Oirschot is Speetjens voorzitter van de Vrienden van het Kruysenhuis te Oirschot; Vullings is voorzitter van het Oirschotse museum.

Het had niet veel gescheeld of de steen was op de verkeerde plek ingemetseld. De Liempdse heemkundige Jan van de Sande ontdekte vorig jaar echter dat niet een boerderij aan de Oude Rijksweg het geboortehuis van Kruysen was, maar een plek aan de Hoekstraat. De oorspronkelijke boerderij nabij landgoed Velder staat er niet meer; die werd een eeuw geleden afgebroken en herbouwd. In de jaren zeventig is het pand verbouwd tot een dubbel woonhuis.

KRUISJES
Nel van Doorn woont in een helft van het pand. Ze vindt het leuk dat de gedenksteen is geplaatst. ,,Sinds bekend is dat Jan Kruysen op deze plek is geboren, heb ik me wat verdiept in zijn leven. Ik kende zijn naam al wel, want ik heb jaren aan de Jan Kruysenstraat in Boxtel gewoond. Pas de laatste tijd ben ik gaan lezen over de schilder. Nee, een werk van de meester hangt nog niet bij me aan de muur. Waarschijnlijk ook onbetaalbaar. Maar als ik ooit een reproductie tegen het lijf loop, wil ik die best hebben."

Op de gedenksteen staat niet alleen de naam van Jan Kruysen; ook zijn geboorte- en sterftejaar (1874-1938) zijn erin gehouwen. Voorts staan twee schuine kruisjes in de rechter benedenhoek. ,,Dezelfde kruisjes als waarmee de Kruysen zijn schilderijen signeerde."

Liempdenaar Van de Sande toonde zich content met de herdenkingssteen. Opnieuw heeft hij een stukje historie van zijn woonplaats aan de vergetelheid onttrokken. Op 6 oktober 2005 publiceerde Brabants Centrum een artikel waarin de ontdekking van Van de Sande uitvoerig werd belicht. Belangstellenden kunnen dat verhaal nalezen op internet: www.brabantscentrum.nl.
13 april 2006

Print deze pagina

Terug