KONINGIN BEKRACHTIGT BENOEMING BURGEMEESTER FRANK VAN BEERS

'Nog even geen dossiers uit Boxtel graag'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nadat hij gisteren een bezoek bracht aan minister Johan Remkes is de benoeming van burgemeester Frank van Beers van Boxtel vandaag, donderdag 13 april bekrachtigd door koningin Beatrix.

Toekomstig burgemeester Frank van Beers van Boxtel heeft woensdag 12 april een bezoek gebracht aan minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken. Het gesprek met de minister was op de handtekening van koningin Beatrix na de laatste stap op weg naar zijn officiŽle benoeming tot burgemeester van Boxtel. Die benoeming is donderdag 13 april bekrachtigd door de majesteit.

Van Beers heeft zin in zijn nieuwe baan. Bijna twee maanden geleden werd bekend dat de huidige burgemeester van Mill en Sint-Hubert was voorgedragen voor het burgemeestersambt in Boxtel. De CDA'er merkt dat zijn agenda de laatste weken minder vol raakt en steeds vaker over zijn afscheid in Mill en Sint-Hubert gesproken wordt. ,,Ik ben bezig met de afronding van een aantal zaken en draag dossiers over. Natuurlijk pak ik ook niets nieuws op."

Dat Van Beers in Mill en Sint-Hubert afbouwt betekent niet dat hij zich al op actuele Boxtelse vraagstukken stort. ,,Ik hoef nog even geen dossiers uit Boxtel te zien", zegt de opvolger van Jan van Homelen resoluut. ,,Als ik me nu zou gaan verdiepen in allerlei Boxtelse vraagstukken mis ik belangrijke omgevingsfactoren. Daarom is het beter om na 1 mei aan de slag te gaan. Ik bereid me voor op een inwerkperiode van een paar maanden, zonder daarbij verantwoordelijkheden uit de weg te gaan natuurlijk. Vanaf 1 mei ben ik de burgemeester."

Van Beers vertelt dat hij al regelmatig denkt aan de overgang naar Boxtel. ,,Onderweg in de auto denk ik al na over de toespraak bij mijn installatie. Met de secretaris (Jan Fraanje Ė red.) praat ik over de interne kennismaking; ik wil twee dagen uittrekken om de medewerkers te leren kennen. Daarna volgt een periode waarin ik de andere spelers wil ontmoeten, zoals ondernemers, wijkorganen, dorpsraad, verenigingsleven. Ik wil Boxtel echt grondig leren kennen."

RELAXED
Het gesprek met minister Remkes op het ministerie in Den Haag was formeel de op een na laatste stap voordat de benoeming definitief is. De praktijk leert dat de minister in het nieuwe systeem van burgemeestersbenoemingen zelden afwijkt van de voordracht van een vertrouwenscommissie en een gemeenteraad. ,,Ik kijk terug op een prettig en ontspannen gesprek", vertelt Van Beers. ,,Het was redelijk relaxed." Hij had geen moment het gevoel dat hij een sollicitatiegesprek moest voeren. ,,Het is plezierig als je kunt aantonen dat de gemeenteraad unaniem achter je kandidatuur staat."

De opvolger van burgemeester Van Homelen geeft aan dat met Remkes van gedachten heeft gewisseld over het dualisme in Mill en Sint-Hubert en Boxtel. Ook kwamen de plus- en minpunten van beide gemeenten ter sprake en vroeg Remkes aan de hand van een aantal vraagstellingen hoe Van Beers het burgemeesterschap in Boxtel wil invullen. ,,De conclusie was dat de minister er alle vertrouwen in heeft dat ik een goede burgemeester van Boxtel zal zijn. Nou, dat is heel plezierig om te horen. Ik verwacht dat koningin Beatrix snel een handtekening zal zetten", meldde Van Beers op de terugreis van Den Haag naar Mill en Sint-Hubert. Een dag later is de benoeming officieel een feit.

VERKIEZINGEN
Van Beers geeft aan dat hij de ontwikkelingen in Boxtel op de voet volgt, onder meer via de media. Daarnaast is hij door formateur en wethouder Anton van Aert bijgepraat over de collegevorming en de verdeling van de portefeuilles van burgemeester en wethouders. Elders in deze krant wordt daarop ingegaan. ,,De verkiezingsperiode was een drukke tijd", blikt Van Beers terug.

,,Natuurlijk zat ik in Mill midden in de verkiezingen. Daarnaast was ik natuurlijk heel benieuwd hoe de uitslag in Boxtel zou zijn. De mensen kiezen immers de gemeenteraad waarmee ik moet gaan werken. De ontwikkelingen in 's-Hertogenbosch volg ik natuurlijk ook op de voet omdat ik daar wethouder ben geweest en mijn zoon op een verkiesbare plek stond op de CDA-lijst. Ik hoop dat hij alsnog toetreedt tot de raad als de collegevorming rond is."

Frank van Beers wordt naar verwachting op woensdag 3 mei officieel geÔnstalleerd als burgemeester van Boxtel. Op vrijdag 28 april neemt hij afscheid van Mill en Sint-Hubert. Dat gebeurt tijdens een buitengewone raadsvergadering en een receptie.
13 april 2006

Print deze pagina

Terug