MANEGE PROFITEERT VAN LIGGING IN GROENE WOUD

Rekkendonken groeit uit tot vrijetijdscentrum

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Liane (links) en Miranka Schellekens spelen tafelbiljart in de vernieuwde kelder van De Rekkendonken. De Liempdse manege is uitgegroeid tot een heus vrijetijdscentrum in het hart van Het Groene Woud.

Met de verbouwing van de immense kelder onder De Rekkendonken is de manege aan de Vleutstraat in Liempde andermaal uitgebreid. Paarden spelen nog steeds een hoofdrol in het complex van de familie Schellekens, maar ze moeten hun positie delen met ontelbare andere activiteiten. ,,We zijn door de jaren heen echt uitgegroeid tot een vrijetijdscentrum”, meent Liane Schellekens.

De Potstal. Dat is de naam die Liane en haar zus Miranka met hun ouders Rien en Ria hebben bedacht voor de verbouwde kelder van De Rekkendonken. Waar jarenlang de pijlen van de gelijknamige handboogschutterij rondvlogen, is nu plaats voor feesten en partijen en bovenal oud-Hollandse spelletjes. ,,Een ideale plek voor een gezellige ontmoeting”, vindt Miranka. De eerste groepen hebben al gebruik gemaakt van de ruimte, die helemaal onder het café en de zaal van De Rekkendonken gelegen is.

De kelder van de in maart 1973 geopende manege heeft de voorbije maanden een metamorfose ondergaan. Vooral vader Rien, die volgens zijn trotse dochters beschikt over twee rechterhanden, nam de ruimte grondig onder handen. Met behulp van authentieke materialen is een ontmoetingsplek gerealiseerd die de sfeer van grootmoeders tijd heel dicht benadert. ,,Niet alleen zijn tweedehands IJsselsteentjes en antieke dakpannen hergebruikt, ook oude balken van boerderijen die moesten wijken voor de snelweg A50 zijn hier terechtgekomen”, glundert Liane toe tijdens een rondleiding.

De kelder is een plek met een bijzondere geschiedenis. Hier wilde Rien Schellekens een paar jaar geleden een museum openen met oude landbouwwerktuigen en voorwerpen die herinneren aan het werken met paarden. De Liempdenaar beschikt over een immense verzameling historische attributen die hij graag wilde exposeren in een museum. ,,Helaas wilde de gemeente daar niet aan meewerken”, blikt Liane terug. Ze woonde een aantal gesprekken bij en betreurt nog steeds dat de gemeente geen toestemming gaf voor het museum. ,,Ze wilden het museum in het dorp. Maar wie opent er nu een paardenmuseum in het dorp, dat hoort toch in het buitengebied”, stelt de Liempdse.

De familie Schellekens is niet bij de pakken gaan neerzitten. De meeste voorwerpen die een plek moesten krijgen in het museum, hebben alsnog een plaatsje gevonden in de verbouwde kelderruimte. Er is zelfs plaats voor oude koetsen en wagens en attributen die herinneren aan het boerenleven van weleer. ,,Bij ieder voorwerp kan ons vader een prachtig verhaal vertellen. Vooral als oudere mensen dit zien, zie je dat ze herinneringen willen ophalen”, vertelt Miranka.

Tussen de historische voorwerpen staan de oud-Hollandse spelen, die de familie overnam van een van de leden van de handboogclub. Liane: ,,De kelder is ideaal voor feesten en partijen, maar ook kinderfeestjes. De spelletjes zijn heel leuk voor de jeugd.” Het aanbod is met 22 spelletjes enorm; van knoop ringen tot sjoelen en van kegelvissen tot muizen meppen, alles lijkt mogelijk. Ook hangt er een dartsbord aan de muur, staat er een tafelbiljart en kan er naar hartelust stokken gevangen worden zoals vroeger in de NCRV-shows van Ted de Braak gebeurde.

PARALYMPICS
De Rekkendonken is al lang niet meer de manege waar alle aandacht alleen is gericht op de paardensport. Natuurlijk, Miranka heeft hier haar eigen dressuurstal en verzorgt er lessen aan haar pupillen. En de Rijvereniging Liempde is nog altijd thuis aan de Vleutstraat, waar buiten de manege vijf wedstrijdringen beschikbaar zijn. Ook het opleiden en trainen van gehandicapte sporters, onder meer voor de Paralympics, blijft Miranka met haar zus Liane doen. ,,We trainen hier topper Gert Bolmer die tweemaal brons won op de Paralympics in Athene, maar ook de nationale equipe van Israël”, vertelt Miranka.

De ligging in natuurgebied Het Groene Woud biedt De Rekkendonken nog meer kansen, zo is de overtuiging van de familie Schellekens. Wandelaars, fietsers en andere recreanten houden regelmatig halt bij het vrijetijdscentrum, dat beschikt over een gezellig café met terras. Buiten is een fraaie midgetgolfbaan beschikbaar en liefhebbers kunnen huifkartochten maken in natuurgebied De Scheeken. Liane: ,,We hebben bovendien een volledige vergunning en we zijn helemaal uitgerust voor familie- en bedrijfsfeesten. Hier staat een professionele keuken waar ons moeder zelf kookt voor de gasten.” Buiten is plaats voor een barbecue.

En de grote paardenhal? ,,Die is niet alleen voor trainingen en wedstrijden met paarden”, lacht Liane. ,,Zo hielden we vorige week een rommelmarkt. Binnenkort verwachten we een hondenclub die er wedstrijden en demonstraties verzorgt.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Miranka (links) en Liane Schellekens kletsen in het cafégedeelte van de verbouwde kelderruimte van De Rekkendonken.
6 april 2006

Print deze pagina

Terug