WILLEM VAN MEURS IN NIEUW COLLEGE VAN B. EN W.

Boxtelse SP-wethouder heeft er zin in

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: SP'er Willem van Meurs popelt om aan de slag te gaan als wethouder Sociale Zaken.

Hij is voor zijn beŽdiging al meerdere malen in het gemeentehuis gesignaleerd. Zijn baan bij Aesculaap heeft Willem van Meurs per 1 april opgezegd om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn nieuwe job als wethouder van de gemeente Boxtel. Deze week benut hij om zijn kantoor in te richten. ,,Vanaf maandag ga ik aan de slag om me in te werken. Ik heb er zin in", zegt de eerste SP-wethouder van Boxtel.

,,Maandag 10 april staat als eerste een gesprek met de afdelingshoofden van Welzijn en Sociale Zaken op de rol om te kijken wat we gaan doen. Ik laat me graag verrassen." Van Meurs, die vier dagen per week gaat werken en zich gaat bezighouden met sociale zaken, de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en het integraal wijkbeheer, heeft nog geen lijstje aangelegd met zaken die hij aan wil gaan pakken.

Niet alleen wil hij eerst zijn officiŽle installatie (vanavond, tijdens de gemeenteraadsvergadering) afwachten, ook moet eerst maar eens de eerste vergadering van het nieuwe college van B. en W. achter de rug zijn, zo redeneert Van Meurs. ,,Want in het zogeheten constituerend overleg moet de portefeuilleverdeling nog formeel worden vastgesteld."

CULTUUROMSLAG
Van Meurs beseft dat hij met een cultuuromslag te maken zal krijgen. Lang, liefst 24 jaar aan een stuk, stond hij met grote regelmaat op de barricaden om zich met name voor de sociaal zwakkeren in de samenleving sterk te maken. ,,Nu sta ik aan de andere kant. Dat is een uitdaging maar het zal ook wennen zijn. Het verandert echter niets aan mijn standpunten."

In veel gemeenten waar een verkiezingswinst werd geboekt is de SP bestuurlijk langs de zijlijn is komen te staan. In andere plaatsen, waar de socialisten geen zetelwinst realiseerden, nemen ze juist deel aan het college van B. en W. Die ontwikkeling afzetten tegen de situatie in Boxtel is volgens Van Meurs moeilijk. ,,Dat de SP hier in het college is beland, heeft vooral een pragmatische reden. Boxtel kent geen echt grote partijen. Om toch een raadsmeerderheid te krijgen was het al snel duidelijk dat de SP in aanmerking zou komen. Met name op het gebied van sociale zaken, natuur en milieu liggen onze ideeŽn natuurlijk heel dicht bij Combinatie95 en PvdA/GroenLinks. Niet voor niets zijn we als derde partij gevraagd om aan te sluiten.

GOED AKKOORD
Van Meurs is tevreden over het bereikte coalitieakkoord. ,,Er zijn geen zaken die ons aan het hart gaan die niet in het beleidsprogramma zijn opgenomen. Overigens, als we beleid zou moeten verdedigen waar we als SP niet achter staan waren we niet in dit college gestapt."

Zijn representatieve rol als gemeentebestuurder zal heel anders zijn dan de wijze waarop hij jarenlang actie voerde voor uiteenlopende zaken. Van Meurs daarover: ,,Tja, dat hoort erbij. Ik heb er nog geen zicht op hoe ik dat vorm moet geven. Daar heb ik ook nog niet echt over nagedacht. Ik laat het maar over me heenkomen."

Het college van burgemeester en wethouders is donderdag 6 april geÔnstalleerd in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat. Naast Willem van Meurs zijn daar ook Anton van Aert (PvdA/GroenLinks), Ger van den Oetelaar (Combinatie95) en Wim van Erp (CDA) benoemd tot wethouder. Hun plaatsen in de gemeenteraad worden ingenomen door respectievelijk Sjef Dankers, Dťsirť van Laarhoven en Jo Custers. Voor de SP wordt geen nieuw raadslid benoemd omdat Van Meurs bij de laatste verkiezingen al afscheid nam van de gemeenteraad.
6 april 2006

Print deze pagina

Terug