GEBROEDERS SCHELLEKENS ZONDAG NAAR ROTTERDAM

Super de Broers klaar voor marathon

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jan, Sjef en Wim Schellekens uit Boxtel nemen zondag 9 april deel aan de marathon van Rotterdam. Ad Schellekens (tweede van rechts) sponsort zijn broers en hoopt later dit jaar de halve marathon van Eindhoven te lopen.

Zes jaar geleden namen ze zich voor om mee te doen aan de marathon van New York. Maar de reis naar de Amerikaanse metropool werd nooit ondernomen. Toch bleef het loopvirus kriebelen. Zondag 9 april nemen Jan (45), Sjef (41) en Wim Schellekens (39) uit Boxtel deel aan de marathon van Rotterdam. Ad Schellekens (44) sponsort zijn broers en hoopt later dit jaar de halve marathon van Eindhoven te lopen.

De overgang van het jaar 1999 naar 2000 was het moment waarop de gebroeders Schellekens elkaar eens diep in de ogen keken en de afspraak maakten om samen een marathon te gaan lopen. Die van New York stond boven aan het verlanglijstje omdat dat evenement de meeste uitstraling heeft. ,,Het idee om aan een marathon mee te doen is geboren omdat we zoveel respect hebben voor mensen die zo'n prestatie kunnen leveren", vertelt Sjef.

Sport zit de gebroeders Schellekens in de genen. Allemaal hebben ze vele decennia gehandbald bij de KPJ in Boxtel. Daarnaast deden steeds meer sporten hun intrede. Wim ging voetballen, Jan koos voor de fiets en Ad ging hardlopen. ,,Het handbal heeft bij mij altijd voorop gestaan", benadrukt Sjef. ,,Omdat we sportief zijn hadden we een bepaalde basisconditie om aan deze uitdaging te beginnen", aldus Jan.

Het heeft even geduurd voordat de gebroeders zich daadwerkelijk inschreven voor een marathon. New York bleek een brug te ver. ,,Ach, je roept wel eens iets met je grote mond", grinnikt Sjef. Maar de voorbije jaren werd de gedachte aan de marathon levend gehouden. ,,Vorig jaar besloten we mee te doen aan de halve marathon van Eindhoven. Na wat extra trainingen ging dat best goed", blikt Jan terug.

T-SHIRTS
Het plezier dat ze samen beleefden in Eindhoven smaakte naar meer en al snel werden de eerste trainingsschema's voor een echte marathon van internet gehaald. Ad deed overigens niet mee. ,,Ik heb altijd veel gelopen, maar een hernia heeft roet in het eten gegooid. Daarnaast heb ik het heel erg druk en is het moeilijk om strakke trainingsschema's aan te houden." Hij besloot wel zijn broers te sponsoren. ,,Als eigenaar van Super de Boer Oosterhof heb ik ze gesteund in Eindhoven. En in Rotterdam sta ik mijn broers ook bij. Deze week krijgen ze speciale T-shirts met daarop de tekst Super de Broers."

Een blik op het trainingsschema dat Jan, Sjef en Wim de voorbije maanden afgewerkt hebben, maakt duidelijk dat trainen voor een marathon niet onderschat moet worden. Iedere dag moet er stevig gesport worden, alleen de vrijdagen werden vrijgehouden als rustdag. ,,En naast het sporten pas je automatisch je levensstijl aan", vertelt Sjef. Jan knikt: ,,Je eetpatroon wordt anders, je kiest vaker voor vers en laat een frietje eerder staan." Het hardlopen bleek ook goed voor de lijn. Sjef: ,,We zijn allemaal tussen de vijf en zeven kilo afgevallen."

De intensieve trainingen moesten gecombineerd worden met gezinsleven en werk. Dat viel niet altijd mee en allen kenden een periode waarin het even niet lekker ging. ,,Ze hebben allemaal een dip gehad", zegt Ad. ,,Maar ik heb gezien dat ze er ook weer bovenop zijn gekomen." Hij neemt zondag een aantal familieleden mee naar Rotterdam om de broers aan te moedigen. ,,Het is trouwens maar de vraag of we ze zullen zien in die drukte", weet hij. ,,Daarom nemen we kleine kinderen niet mee, die zouden zomaar verloren kunnen lopen in de grote stad."

EIGEN TEMPO
De gebroeders Schellekens hebben niet de illusie dat ze zondag tijdens de marathon steun aan elkaar zullen hebben. Zo starten ze vanwege hun uiteenlopende leeftijden in verschillende vakken. ,,Daarnaast is het belangrijk dat je je eigen tempo loopt", meent Jan. ,,Ik ben een stuk langzamer dan Sjef en Wim. Als ik die twee bij moet houden, haal ik de eindstreep nooit." Sjef hoopt een snelle tijd neer te zetten. ,,Ik had gehoopt de afstand binnen drie uur af te leggen, maar ik ben pas ziek geweest, dus het zal drie uur en een kwartier of drieŽneenhalf uur worden."

Jan, Sjef en Wim streven er in elk geval naar dat ze de eindstreep halen. ,,De voorbije maanden hebben we gemerkt dat het heel frustrerend kan zijn als het even niet gaat. Tegelijkertijd maakt zoiets duidelijk dat het echt een flinke prestatie is om meer dan 42 kilometer te lopen. Als je de man met de hamer tegenkomt, groeit je respect voor mensen die dit kunnen", aldus Sjef.
6 april 2006

Print deze pagina

Terug