’HET MAG WEL WAT FRIVOLER’

Welstand positief over ontwerp wijkcentrum

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van De Heerewaerde, gezien vanaf De Rentmeester. Het nieuwe wijkvoorzieningencentrum komt tussen Banier (links) en het in aanbouw zijnde complex Ridder (rechts) in te liggen.

De welstandscommissie is te spreken over de eerste schets voor het nieuwe wijkvoorzieningencentrum in de wijk Selissenwal. Dat bleek dinsdag tijdens de vergadering van de welstandscommissie. ,,Het mag wel wat frivoler”, liet voorzitter Will de Laat weten.

Het ontwerp voor het nieuwe wijkvoorzieningencentrum is gemaakt door architect Peter van Aarsen van GAJ Architecten uit Arnhem. ,,Het gaat om een voorlopig ontwerp, nog niets is zeker”, begon hij zijn planpresentatie voor de welstandscommissie. ,,De buurtbewoners krijgen tenslotte ook inspraak. We willen echter alvast wat toetsen, zodat we weten of we op de goede weg zijn.”

Het multifunctionele gebouw gaat bestaan uit twee lagen die verspringen qua vorm en krijgt de vorm van een negen. ,,Het wordt opgebouwd in volume”, legde Van Aarsen uit. Op de benedenverdieping worden drie lokalen van de nieuwe Prinses Amaliaschool, die nu nog nu nog De Walpoort heet, gevestigd. De zes andere lokalen komen op de bovenverdieping, evenals de gymzaal, de buitenschoolse opvang, drie vergaderruimtes en de peutergroepen. Op de begane grond komen verder een parkeergarage, wijkcentrum De Walnoot, de kinderopvang, een studieplein, een gemeenschappelijke ruimte en een speelhal.

De gymzaal is niet voor niets bij de onderwijslokalen gesitueerd. ,,Daar is voor gekozen omdat de kinderen de belangrijkste gebruiker zullen zijn.” Als mensen of verenigingen ’s avonds van de hal gebruik willen maken kan dat via een aparte ingang. Er komen vier leerlingenentrees en een gecombineerde entree voor de kinderopvang en de sporthal.

Het wijkcentrum krijgt een publiek karakter ,,Dit moet de huiskamer van de buurt worden”, legde architect Van Aarsen uit. Daar kunnen de ouders van de kinderen koffie drinken als hun kinderen naar de peuterspeelzaal hebben gebracht. De huiskamer krijgt een venster naar de Dommel, zodat de zaal een open karakter krijgt. Vanuit de huiskamer kijk je de buurt in. De grote zaal krijgt ook zicht op de Dommel.”

GESLOTEN GEBOUW
,,Heel interessant”, knikte welstandscommissielid Hans Semeijn na het horen van het betoog van Van Aarsen. ,,Het is een heel complex programma van eisen waaraan u moet voldoen, maar ik vind de vorm van het gebouw interessant.” Alleen over de gevels was hij niet te spreken. ,,Die doen introvert aan.” Commissielid Toon Kandelaars sloot zich daarbij aan. ,,Het gebouw mag transparanter. De binnenkant zou van mij meer naar buiten mogen. Het is nu een beetje een gesloten gebouw.” Van Aarsen gaf daarop aan dat hij gestreefd heeft naar een contrast tussen de zware gevel en glas. ,,De massa is daardoor krachtig geworden. Op strategische plekken is de gevel open.”
BALEN
,,We hebben waardering voor de opzet en de verspringende vorm van het gebouw”, vatte voorzitter De Laat het commentaar van de welstandscommissie samen.,,Maar we zouden nog wel graag meer aandacht zien voor de gevelopeningen. Het introverte karakter van het gebouw zou niet moeten, hier op deze plek.”

De bedoeling is dat het wijkvoorzieningencentrum begin 2008 wordt opgeleverd. Directeur Niek Scholts van De Walpoort verwacht dat die datum niet gehaald gaat worden. ,,We zitten namelijk nu al in het voorjaar van 2006 en er moeten nog wat stapjes genomen worden. Ik hoop dat de bouw van het wijkvoorzieningencentrum dit jaar begint, maar dan nog wordt de tijd erg kort.” En daar baalt hij van. ,,Het gebouw waar we nu in zitten, aan het Ronduutje, is namelijk uiterst slecht. Het heeft ook duidelijk een effect op de gezondheid van de kinderen hier. Uit onderzoek is gebleken dat sinds we hier een jaar geleden naartoe verhuisden het aantal zieke kinderen meer dan verdubbeld is van 211 naar 475. Ik hoop dus maar dat het nieuwe gebouw er zo snel mogelijk komt.”




30 maart 2006

Print deze pagina

Terug