COLLEGE HAAREN TE SPREKEN OVER EERSTE SCHETSEN

Appartementen en woningen bij
klooster Esch

Het demissionaire college van B. en W. van Haaren heeft met tevredenheid kennisgenomen van het eerste stedenbouwkundige concept van het klooster Sancta Monica aan de Gestelseweg in Esch. Het concept is vervaardigd door Cornelis Huygens Projectontwikkeling uit Vught. ,,Hier zouden we wellicht mee verder kunnen", aldus wethouder Piet den Ouden.

Den Ouden ging donderdag 23 maart in de vergadering van de raadscommissie kort in op de toekomstige invulling van het klooster in Esch. Het pand werd vorig jaar juni gekocht door Cornelis Huygens Projectontwikkeling en was daarvoor decennialang het onderkomen van de witte zusters. ,,Er ligt nu een plan voor de bouw van veertig koopappartementen en koopwoningen voor senioren en starters. De werkzaamheden zijn niet zo gigantisch, maar als er beren op de weg komen wordt het moeilijker. De opening is in ieder geval gemaakt, een mooie uitdaging voor het nieuwe college om op te pakken", zei Den Ouden.

Eerder liet de wethouder uit Esch al weten dat het klooster een gemeentelijke monument is en dat hier rekening mee gehouden moet worden. Nadat in juni 2005 bleek dat Cornelis Huygens Projectontwikkeling het klooster in Esch gekocht had, zei Den Ouden dat de gemeente Haaren niet wil dat er mensen in Sancta Monica gehuisvest worden uit bijvoorbeeld 's-Hertogenbosch of Boxtel. ,,We willen graag dat inwoners uit onze eigen dorpen daar kunnen wonen, zei Den Ouden toen.

PAVILJOEN
Volgens directeur Jos van Grinsven van Cornelis Huygens Projectontwikkeling is het inderdaad de bedoeling dat er ongeveer veertig appartementen en woningen gerealiseerd worden in en bij het kloostergebouw aan de Gestelseweg. ,,Het paviljoen in de tuin van het huidige complex gaat tegen de vlakte en hiervoor in de plaats komen 24 grondgebonden woningen. In het gebouw zelf komen twaalf tot zestien koopappartementen, hoeveel precies moet nog blijken", aldus Van Grinsven.

,,We houden de huidige structuur van het bestaande gebouw in stand en gaan hierin de appartementen realiseren. Er is een quick scan uitgevoerd om onder meer te bekijken of de plannen hier wel kunnen en geen schade tot gevolg hebben voor de omgeving. Daaruit is gebleken dat het plan uitgevoerd kan worden. We wachten nog op de reactie van de gemeente Haaren en gaan daarna verder met de procedure."

Het klooster aan de Gestelseweg staat momenteel niet leeg, maar wordt tijdelijk bewoond door anti-krakers. Het gebouw is overigens niet het eerste klooster dat Cornelis Huygens Projectontwikkeling heeft gekocht. Eerder kocht het bedrijf het klooster De Binckhof in Orthen te ís-Hertogenbosch. Dit klooster is herontwikkeld tot 44 starterswoningen. Het Bossche klooster is inmiddels opgeleverd.
30 maart 2006

Print deze pagina

Terug