GAARKEUKEN IN SALONTA BIJNA KLAAR

Potten en pannen voor sociale
care service

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter Jos Geerts van de Stichting Boxtel-Salonta inspecteert de keuken van de social care service. De gaarkeuken opent binnenkort en gaat dagelijks zo’n vijftig arme inwoners van Salonta voorzien van een warme maaltijd.

Als een wervelwind vliegt Angela Boeriu door het kleine warenhuis aan de hoofdstraat van Salonta. De voorzitter van de Foundation Salonta-Boxtel, de tegenhanger van de Boxtelse stichting, doet inkopen voor de social care service, de gaarkeuken die met geld vanuit Boxtel wordt opgestart en arme inwoners van Salonta dagelijks een warme maaltijd moet voorschotelen. ,,Het is heel belangrijk dat we snel kunnen starten”, zegt Boeriu.

De foundation gaat de scepter zwaaien in de social care service, die in een van de gebouwen op het ziekenhuisterrein van Salonta wordt gehuisvest. Het gemeentebestuur stelt weliswaar een directeur aan en benoemt de twee koks, het is de plaatselijke stichting die een twintigtal vrijwilligers moet werven die dagelijks maaltijden uitserveren en de afwas doen. ,,We gaan ervoor”, klinkt Boeriu vastbesloten.

De realisering van de social care service is een project van lange adem geweest, vertelt voorzitter Jos Geerts van de Stichting Boxtel Salonta. Vijf jaar geleden werd een initiatief genomen om in de feestmaand december voedselpakketten samen te stellen voor arme inwoners van Salonta. Onder het motto ’Help Ildi de winter door’ werden de pakketten onder deze groep inwoners verspreid. Ildi is de voornaam van een van de initiatiefneemsters van de actie, die ook werd ondersteund door de stichting in Salonta.

De eenmalige actie was een succes en het idee ontstond om het idee van een gaarkeuken concreet vorm te geven. ,,Vooral het zoeken naar een geschikte locatie heeft veel tijd gekost”, blikt voorzitter Geerts terug. Verschillende panden en terreinen kwamen in beeld, maar vielen ook weer af. ,,Eenmaal hebben we een pand voor een deel al verbouwd en geschilderd omdat we het in bruikleen hadden gekregen van de gemeente. Toen bleek ineens dat de eigendomsverhoudingen iets anders lagen en de gemeente helemaal geen eigenaar was. Toen moesten we wéér op zoek naar een alternatief.”

Dat alternatief werd gevonden op het terrein van het ziekenhuis, aan de rand van Salonta. De gemeente stelde een gebouw beschikbaar dat niet meer in gebruik was. Na een grondige renovatie is het geschikt voor de ontvangst van zo’n vijftig tot zestig mensen die vanuit een nieuwe keuken worden bediend met een warme maaltijd. De verbouwing is onlangs afgerond en tijdens een inspectie werd Geerts duidelijk dat het gebouw voldoet aan alle eisen. ,,Zelfs als je de Nederlandse richtlijnen voor gezondheidszorg en hygiëne zou toepassen, is het gebouw uitermate geschikt.”

MEUBELS
De voorzitter geeft aan dat tijdens dit project ook duidelijk werd dat Salonta bereid was zelf de handen uit de mouwen te steken. Waar projecten als de Peterschool veelal gedragen werden door Nederlands geld, was het nu de gemeente Salonta die het gebouw ter beschikking stelde. Ook een deel van de inventaris wordt verzorgd door de gemeente. Met geld dat onder meer werd ingezameld tijdens de kerst- en nieuwjaarssamenzang in het provinciehuis te ’s-Hertogenbosch kocht Geerts deze week met Boeriu alle benodigdheden voor de social care service. In het warenhuis werden potten en pannen, bestek, keukengerei, borden, dienbladen, peper- en zoutstelletjes en keukenmessen aangeschaft.

Bij de plaatselijke meubelfabriek kocht Geerts met Boeriu tafels, stoelen en buffetkasten. Volgens de directeur van de firma worden de meubels op maat gemaakt en binnen twee weken afgeleverd. ,,Ik denk dat we dan kunnen starten”, stelt de voorzitter van de Foundation Salonta-Boxtel hoopvol. Deze week wordt de inventaris compleet afgeleverd in het gebouw van de social care service op het ziekenhuisterrein. Zodra de meubels er zijn, kan er gekookt worden.

De gemeente Salonta speelt een belangrijke rol in het functioneren van de gaarkeuken. Niet alleen werd het gebouw ter beschikking gesteld. Ook zal de gemeente aangeven welke inwoners in aanmerking komen voor een warme maaltijd in de social care service. ,,Dat was een van onze voorwaarden”, benadrukt voorzitter Geerts. ,,Ongeacht geloof of afkomst moet de voorziening toegankelijk zijn voor iedereen die behoeftig is. Dat is gewaarborgd door de sturende rol die het gemeentebestuur van Salonta zal spelen.”

Geerts is opgetogen over de zonnige toekomst van de voorziening. ,,De exploitatie van de social care service is gewaarborgd omdat in de begroting geld is opgenomen voor de komende jaren. Natuurlijk houden we als geldschieters wel de vinger aan de pols en zullen we Salonta regelmatig bezoeken om toe te zien op het project.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de eetzaal van de social care service in Salonta. De pannetjes op de voorgrond werden vanuit Boxtel geschonken.
23 maart 2006

Print deze pagina

Terug