NIEUWE RUBRIEK IN BRABANTS CENTRUM

Boxtels duo start wekelijkse cartoon

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Huub van Dongen (rechts) bespreekt in het atelier van de Boxtelse kunstenaar Marc Schoenmakers het ontwerp voor de eerste cartoon die het tweetaal voortaan wekelijks voor Brabants Centrum maakt.

In de editie van donderdag 23 maart is een nieuwe rubriek gestart in Brabants Centrum. Wekelijks verzorgen kunstenaar en illustrator Marc Schoenmakers en tekstschrijver Huub van Dongen voortaan een cartoon. Het Boxtelse duo heeft zich daarvoor het pseudoniem Little Marc & Dik Huubke aangemeten. Tijd voor een kennismaking...

Hoewel de cartoons weinig tekst zullen bevatten, vindt Schoenmakers de samenwerking met Van Dongen van wezenlijk belang. ,,Samen kom je tot iets beters", redeneert hij. De 41-jarige kunstenaar en illustrator verzorgde twee jaar geleden een aantal korte strips in het jubileummagazine dat Brabants Centrum rond de jaarwisseling uitbracht naar aanleiding van het zestigjarig bestaan. Ook voor andere opdrachtgevers illustreert Schoenmakers regelmatig.

,,Het idee om een wekelijkse cartoon te maken voor Brabants Centrum is ontstaan in de kappersstoel", vertelt Van Dongen. De tekstschrijver, die in Boxtel een eigen tekstbureau onder de naam De Bent runt, is vaste klant in de kapsalon die Schoenmakers naast zijn werk als kunstenaar heeft aan de Molenstraat, samen met zijn vader en zus. ,,Daar hangen kunstwerken van Marc en zo raakten we aan de praat. Marc vertelde dat hij ook werkte als illustrator en in mijn werk als tekstschrijver krijgt ik regelmatig opdrachten waarbij niet alleen teksten dienen te worden aangeleverd, maar ook illustraties. Van het een kwam het ander en zo hebben we al diverse malen samengewerkt. Tijdens een van de knipbeurten borrelde ook het idee op om een wekelijkse cartoon voor Brabants Centrum te maken."

TIPS
Schoenmakers volgde zijn creatieve opleiding aan de plaatselijke vakinstelling SintLucas. Nadat hij 1987 afstudeerde werkte hij zeven jaar als grafisch ontwerper in vaste dienst en vervolgens enkele jaren als freelancer. Daarnaast bleef hij actief als kunstschilder; sinds 1991 exposeert hij regelmatig.

Van Dongen studeerde Nederlands in Amsterdam en was werkzaam als copywriter voor diverse reclamebureaus. De mooiste tijd beleefde hij in de reisbranche, waar hij brochures samenstelde en reizen organiseerde. Sinds 1995 werkt hij als zelfstandig tekstschrijver. Zijn bureau draagt de naam De Bent. ,,Een naam die verwijst naar kunstenaarsgenootschappen die in de 17e eeuw in opdracht werkten", aldus Van Dongen.

Het tweetal ziet er niet tegenop om wekelijks een prikkelende, leuke cartoon voor Brabants Centrum te produceren. ,,Er wonen hier bijna dertigduizend mensen, dus er gebeuren genoeg grappige of opmerkelijke dingen die in een klein beeldverhaal zijn te vangen. Uit de politiek en het verenigingsleven in de diverse dorpen waar Brabants Centrum verschijnt verwachten voldoende inspiratie te putten. Bovendien hopen we dat lezers ons ook ideen aanreiken."

Mensen die 'Little Marc & Dik Huubke' willen tippen, kunnen mailen naar info@debent.nl.

© 2005 - Brabants Centrum
23 maart 2006

Print deze pagina

Terug