LEERLINGEN VERMAKEN ZICH TIJDENS BOOMFEESTDAG

Schooljeugd maakt Boxtel groener en mooier

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Terwijl de leerlingen van De Oversteek massaal toekijken, worden de eerste bomen geplant op het perceel van Yvonne en Jeroen Berkhout aan de Hoevedreef in Liempde.

Duizenden kinderen in het hele land zijn gisteren in de weer geweest met het planten van bomen en struiken tijdens de jaarlijkse boomfeestdag. Het motto luidde dit jaar 'Bomen en spelen'. In Boxtel werden bomen geplant op Boseind en aan de Hoevedreef in Liempde. In Haaren gingen kinderen van de basisscholen Klim-Op en De Hasselbraam bomen planten bij Kasteel Nemerlaer; de Sint-Willibrordusschool uit Esch was niet van de partij. Brabants Centrum nam een kijkje in Lennisheuvel en Liempde.

De kinderen van combinatiegroep 7/8 van basisschool Sint-Theresia in Lennisheuvel staken woensdag de handen massaal uit de mouwen. Gewapend met stevige schoppen plantten ze een groenstrook op een perceel langs het nog aan te leggen bedrijventerrein Vorst. Wethouder Wim van Erp verzorgde een welkomstwoord. ,,Het is mooi dat jullie hier zijn”, legde hij uit. ,,Het planten van bomen is namelijk een feest. Bomen produceren zuurstof, bomen zorgen voor verfraaiing van de omgeving zodat mensen ervan kunnen genieten, bomen vormen een schuilplaats en broedplek voor dieren.” De bomen die geplant worden zijn ecologisch geteeld, liet Van Erp weten. ,,Bij het kweken zijn geen of weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt. Met deze bomen en struiken maken jullie Lennisheuvel nog mooier.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze twee leerlingen van basisschool De Oversteek zijn druk bezig met het graven van een kuil, terwijl een begeleider een boom vasthoudt.

Daarna werden de leerlingen verdeeld in groepjes van twee of drie. Per groepje moesten ze populierenbomen en een bosplantsoen bestaande uit els, berk, krentenboom en Spaanse aak aanplantten. ,,Dit is een mooie locatie om bomen te planten”, zei wethouder Ger van den Oetelaar. ,,We wilden deze bomen vandaag eigenlijk óp het toekomstig bedrijventerrein Vorst planten, maar het plan daarvoor is nog niet klaar. Dat doen we daarom later. We maken nu een extra groenzone aan de rand van Vorst. Die is bedoeld om het zicht op het bedrijventerrein in de toekomst weg te halen. Zo wordt dit stuk Boxtel nog groener.”

Iris Derks (11) schakelde de hulp in van haar vriendinnen Vera Oudejans (10) en Ramona van der Moosdijk (11). Zij hadden als een van de eerste groepjes een populier veroverd en groeven met vereende krachten een diepe kuil. ,,Hoe diep moet het gat eigenlijk worden?”, vroeg Iris zich af. ,,In ieder geval dieper dan het nu is”, aldus Vera, terwijl ze haar spade opnieuw in de grond stak.

,,We moeten een beetje rechter naar beneden graven”, zei Iris met een kennersblik. Wethouder Van den Oetelaar zag de werkzaamheden van de meisjes met een gulle glimlach aan. ,,Zal ik meehelpen?”, vroeg hij hen. ,,Nee, dat is niet nodig hoor”, reageerde Iris. ,,Wij zijn meisjes van groep 7, wij zijn de beste!”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met man en macht werken de kinderen van combinatiegroep 7/8 van basisschool Sint-Theresia uit Lennisheuvel aan de aanleg van een groenstrook voor het toekomstig bedrijventerrein Vorst.

SPIERBALLEN
Even verderop werd de hulp van wethouder Van Erp wél op prijs gesteld. Hij hielp een groepje kinderen met het graven van een flinke kuil. ,,Het lukt goed, maar de ondergrond is nog hard”, vertelde hij. ,,De bovenkant is mooi los, maar hoe dieper je komt hoe lastiger het wordt.” Daarna keerde hij zich weer tot ’zijn’ groepje. ,,Zal ik de boom vasthouden terwijl jullie het gat dichtmaken?” Daar maakten de leerlingen dankbaar gebruik van.

Rowé Pijnenburg toonde op het middenstuk van het perceel haar spierballen. In haar eentje hield de 12-jarige een populierenboom vast, terwijl Daphne van Kroonenburg (12) en Imke van Overbeek (12) aan het graven waren. Mart van der Struijk (10) en Sven van der Linden (11) konden het bomen planten wel met zijn tweetjes af. ,,Ik help wel eens vaker bij mijn ouders in de tuin”, gaf Mart aan. ,,En ik heb bij mijn opa al eens een grote boom uitgegraven”, vulde Sven aan.

Juf Dominique Habraken van groep 7/8 zag het werk van haar groep met voldoening aan. ,,Geweldig, dit is een prima kuil”, zei ze tegen Daan Verhoeven (10) en Noud van der Heijden (10). ,,Zet de boom er maar in. Zal ik hem vasthouden? Dan kunnen jullie de boom ingraven.”

Max den Ouden (12) had zich intussen gestort op het planten van de struiken; een secuur werkje. ,,Deze moeten op een schep afstand van de boom geplant worden”, legde hij uit. ,,En daarna moet er wéér de lengte van een schep tussen deze en de vólgende struik.” Als een volleerd tuinman ging Max te werk. Toch plant hij liever bomen, vertelde hij. ,,Daar moet je namelijk dieper voor graven. Met deze struiken ben ik zo klaar.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Ger van den Oetelaar hielp de kinderen van basisschool Sint-Theresia een handje bij het planten van de bomen en struiken in Lennisheuvel. Tevens leerde hij hen hoe je de verschillende struiken kunt herkennen.

LIEMPDE
Bij de Hoevedreef op Kasteren waren gisterochtend nabij het Groot Duijfhuis en de duiventoren ongeveer zestig leerlingen van basisschool De Oversteek in de weer om knotwilgen te planten en een bosplantsoen aan te leggen. Op het perceel van Yvonne en Jeroen Berkhout werden bomen en struiken geplant. In een boekje dat werd uitgegeven vanwege boomfeestdag laat Yvonne Berkhout weten dat ze vorige zomer een poel heeft laten graven.

,,We hopen dat komende zomer aan de zonzijde vele kikkers liggen te zonnen, terwijl ze op een mals insect kauwen. Aan de andere kant van het veld willen we op zo'n tweeduizend vierkante meter boompjes en struiken planten met jullie hulp", liet Berkhout in het boekje aan de leerlingen weten. ,,De bedoeling van dit stukje bos is dat ook fazanten, hazen en hopelijk ook reeën en ander wild hier lekker kunnen vertoeven, zonder meteen gezien te worden door rare snuiters, zoals jagers, en zich dus veilig voelen."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In groepjes van twee of drie gingen de leerlingen aan de slag met het graven van kuilen en het planten van de bomen en struiken.

TOESPRAKEN
De kinderen van groep 8 van De Oversteek wilden de familie Berkhout maar al te graag van dienst zijn. Tijdens de toespraken van voorzitter Jaap van der Woude van de Natuurwerkgroep Liempde en wethouder Van Erp stonden vele leerlingen al ongeduldig te wachten op het moment dat ze aan de slag konden. Van der Woude gaf aan dat de Liempdse jeugd een belangrijke taak had. ,,Jullie gaan het prachtige Liempde nog prachtiger maken", zei de voorzitter, die ook de link legde met het thema van de nationale boomfeestdag 'Bomen en spelen'. ,,Kinderen leren veel van buitenspelen in de natuur. Door te spelen, leer je de natuur te waarderen en te respecteren."

Wethouder Van Erp gaf aan dat hij in 1972 al deelnam aan de boomfeestdag. ,,Ik ben later nog vaak langs de plek geweest waar toen bomen zijn geplant om te zien hoe ze groeien. Doordat jullie bomen planten, wordt de gemeente niet alleen groener, maar ook mooier", aldus Van Erp.

Daarna mocht de schop echt in de grond. Nadat wethouder Van Erp met hulp van het echtpaar Berkhout en hun zoon Dorus (11) een wilde peer had geplant, konden de kinderen van groep 8 zelf in actie komen om onder meer knotwilgen en haagbeuk, essen, gelderse roos, zwarte els, inlandse vogelkers en zomereik te planten. De Liempdse jeugd nam de taak zichtbaar serieus en ging met veel toewijding en enthousiasme te werk. ,,Ik vind dit heel leuk om te doen, ik hou van de natuur", liet Niels van Gestel (11) weten. ,,Ik speel graag buiten in de natuur, vooral in het bos. Het leukste van het planten van bomen en struiken vind ik het graven van kuilen en met de schop bezig zijn."

Ook Anne van Diessen (11) en Emma van het Hof (12) vermaakten zich prima. ,,Dit is veel leuker dan op school zitten", zei Anne. ,,Nee, ik ben geen lid van de Jeugdnatuurwacht, al zou ik het best willen, maar ik zit al op hockey."

Emma is wel lid van de Jeugdnatuurwacht. ,,Ik vind het heel fijn om in de natuur te zijn en bomen en struiken te planten. Bij de Jeugdnatuurwacht heb ik dit nog nooit gedaan, maar het gaat best goed, al weet ik niet alle namen van de bomen en struiken."

Even verderop was groep 8-leerling Stefan van de Pas zich in het zweet aan het werken. Hij was met zoveel overgave een kuil aan het graven, dat hij de aandacht trok van andere kinderen. ,,Wat ben jij hard aan het werk. Jij lijkt wel een professionele boomplanter", zei een meisje. Stefan keek even op en ging daarna onverstoorbaar verder met zijn werk. Net als veel andere leerlingen van De Oversteek. Waarschijnlijk zullen ze over een aantal jaren allemaal nog eens terugkeren naar de plek waar ze in maart 2006 bomen en struiken geplant hebben om te kijken wat hun werk heeft opgeleverd.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ook op jenaplanschool De Molenwijk werd woensdag aandacht besteed aan de boomfeestdag. Op de speelplaats werd een appelboom geplant.
23 maart 2006

Print deze pagina

Terug