SCHOOL VIERT VERKRIJGEN VERKEERSVEILIGHEIDSLABEL

Kinderen De Oversteek vermaken zich in verkeerstuin

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het schoolplein van de Liempdse basisschool is een week lang omgetoverd tot een heus verkeersplein, compleet met verkeersborden, een stoplicht en een zebrapad.

Basisschool De Oversteek in Liempde heeft vandaag, donderdag 16 maart, het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL) gekregen. Dat gebeurde uit handen van wethouder Wim van Erp en onder toeziend oog van Jurriën van der Veen van de provincie Noord-Brabant en voorzitter Bert Beugelsdijk van het schoolbestuur. De Oversteek hield, in het kader van het verkrijgen van het verkeersveiligheidslabel, als tweede school in de gemeente Boxtel na De Vorsenpoel, een verkeersfeestweek.

,,Twee jaar geleden hebben we het idee opgevat om als school het verkeersveiligheidslabel te willen verkrijgen”, vertelt verkeersouder Diane Snelten van De Oversteek. ,,Iemand van de provincie heeft vervolgens bekeken wat deze school allemaal doet op het gebied van verkeersveiligheid en educatie en wat er nog ontbrak. Hetgeen we nog niet deden heeft hij in kaart gebracht. Die zaken hebben wij vervolgens eind vorig jaar gerealiseerd, waarna we onze aanvraag bij de provincie hebben voorgelegd. Die is akkoord gegaan.” Het verkrijgen van het verkeersveiligheidslabel betekent dat De Oversteek eenmalig geld krijgt voor nieuw verkeerslesmateriaal en daarnaast een jaarlijks budget om extra verkeersactiviteiten te organiseren.

In de verkeerscommissie van De Oversteek zitten in totaal acht mensen. ,,Het Brabants Verkeersveiligheidslabel was de aanleiding om de verkeerscommissie op te richten. Dat werd verplicht gesteld door de provincie”, vertelt Marijke Bosch, die evenals Snelten in de commissie zit. ,,Deze verkeerscommissie moet ervoor zorgen dat de school meedoet aan de BVL-activiteiten, dat het lesmateriaal voorhanden is en dat er regelmatig parcoursen worden uitgezet. Het brengt structuur in alles wat we als school aan verkeersactiviteiten moeten doen. Zo wordt er niets vergeten.” Dat is heel belangrijk want het BVL-label is niet vrijblijvend. ,,Als je niet meedoet, raak je het vignet weer kwijt.”

Om het verkrijgen van het verkeersveiligheidslabel te vieren heeft de school deze week een verkeersfeestweek georganiseerd. Snelten: ,,Voor de kinderen van de onderbouw is een verkeerstuin gemaakt en voor de bovenbouw een fietsbehendigheidsparcours. Daarnaast volgens alle leerlingen een speurtocht door Liempde, waarbij ze allerlei belangrijke verkeerssituaties tegenkomen en daar vragen over moeten beantwoorden”, vertelt Snelten. ,,Het project eindigt vrijdag met een ’dode hoek-project’. ,,Dan komen een vrachtwagen met aanhanger en een grote landbouwmachine naar de Oude Dijk. De kinderen mogen één voor één daar in gaan zitten, terwijl de klas in een hoek gaat staan waar ze vanuit de cabine niet te zien zijn. Zo willen we de kinderen bewust maken dat chauffeurs in dit soort voertuigen hen soms onmogelijk kunnen zien. Dat vraagt extra opletten. Dit project is daarom is heel leerzaam. Vooral voor de kinderen van groep 8, want die gaan volgend jaar naar de middelbare school in Boxtel.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen van groep 7 vermaken zich op het behendigheidsparcours. Dat ging ze zo goed af dat ze er een wedstrijdje van maakten. Degene die het lukte in de snelste tijd het parcours foutloos af te leggen won.

UITGELATEN
Het behendigheidsparcours voor de bovenbouw is uitgezet op het plein voor de school. ,,Hierin komt alles aan de orde”, vertelt Snelten. ,,Bochten naar links, bochten naar rechts, slalommen, over een wip rijden, balanceren, rijden met één hand en op tijd stoppen. Zodoende worden de kinderen zich bewust van het meedoen aan verkeer. Maar het belangrijkste is dat ze enthousiast zijn. En dat zíjn ze.” Ze hebben zelfs meester Ad van Sprang gevraagd om één voor één een wedstrijdje te mogen doen wie het snelste het parcours kan afleggen. Dat staat hij glimlachend toe. Attentie¼ Start! Hijzelf bedient de stopwatch, zodat kan worden bijgehouden wie de rapste is.

,,Die wip is het moeilijkste”, hijgt Maud van den Boomen (10) nadat ze het behendigheidsparcours heeft afgelegd. ,,En dan vooral het houden van je evenwicht.” Esra Janssen (12) heeft zich vooral goed vermaakt met het onderdeel ’ketting’. ,,Op een deel van dit parcours moet je een rondje rijden en ondertussen een ketting losmaken en daarna weer vastmaken terwijl je rijdt.” Daar slaagde ze als een volleerd acrobate in. Ook Gise de Rooij (11) vermaakt zich opperbest, maar hij vindt de behendigheidsroute wel moeilijk. ,,Mijn klasgenoot Joep had het veel makkelijker, want hij heeft een heel klein fietsje”, zegt hij ietwat verongelijkt. De leerlingen bevalt het tussenuurtje fietsen uitstekend. ,,Dit is véél leuker dan gewoon les hebben”, joelt Dille van den Eerden (12) uitgelaten.

Leraar Ad van Sprang van groep 7 is tevreden met de prestaties van zijn leerlingen op de fiets. ,,Het is me meegevallen”, vertelt hij. ,,Het afleggen van de route ging sneller dan gedacht. Ze beheersen het fietsen goed, maar voorzichtigheid is desondanks geboden in het verkeer waar personen- en vrachtauto’s bij zijn.”

KETTINGBOTSING
Voor de kleuters op De Oversteek is er een verkeerstuin ingericht op het schoolplein. Rood-witte pionnen markeren de route. Voorrangsborden zijn neergezet zodat de kinderen kunnen zien waar ze wel en niet moeten rijden. Ook aan de voetgangers is gedacht. Een zebrapad van zwart-wit zeil ligt uitgerold, met aan de kant een werkend stoplicht. Het lijkt net een verkeersader in een drukke stad. ,,Dit materiaal hebben we bij 3VO gehuurd”, vertelt Snelten. ,,De meeste scholen doen deze activiteiten één dag. Wij kiezen voor de héle week. Als je iets doet, moet je het tenslotte goed doen. Zeker als je het verkeersveiligheidslabel krijgt.”

Een meisje loopt parmantig met een kinderwagen over de straten. Ze moet bij tijd en wijle uitkijken waar ze loopt, want de kinderen die beslag hebben genomen van de skelters racen dat het een lieve lust is. Ook de steps en duofietsen zijn populair. Invaljuf Loes van Alebeek loopt hand in hand met de kleuters Lieke, Maud en Anouk over het verkeersplein. Voor de ’wegen’, die met krijt staan aangegeven, houdt ze tijdig stil. ,,We moeten even wachten”, legt ze aan de meisjes uit. ,,Daar komt namelijk iemand aangereden.” De kinderen houden haar hand stevig vast. Het meeste plezier hebben ze bij het zebrapad met het stoplicht. Ze vinden het wel bijzonder dat al het verkeer bij rood licht op hén moet wachten.

Van de betekenis van alle kleurrijke borden hebben de kleuters nog geen flauw benul. Dat is te zien ook, want er vinden nogal eens kettingbotsinkjes plaats op het schoolplein. ,,Jullie moeten réchts houden”, probeert Van Alebeek uit te leggen. ,,En Martijn, je moet niet bovenop een andere skelter rijden, dat is bumperkleven.” De paar aanrijdingen die uit overenthousiasme ontstaan ziet Snelten hoofdschuddend, maar met een volle glimlach aan. ,,Gelukkig duurt het nog even voordat deze kinderen hun rijbewijs halen.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens de speurtocht krijgen de kinderen van basisschool De Oversteek diverse verkeersvragen voorgelegd.
16 maart 2006

Print deze pagina

Terug