GEMONDSE PVDA’ER ALS JONGSTE IN NIEUWE RAAD

PvdA en DorpsGoed winnen in Sint-Michielsgestel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lijst Gemonde moest één zetel inleveren. Lijsttrekker Toon Pennings (links) praat bij met Casper Hoenderdos, de nummer twee van zijn partij.

De Partij van de Arbeid is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Sint-Michielsgestel. De partij groeide van twee naar vier zetels. Opvallend was ook de winst van de lokale partij DorpsGoed uit Den Dungen. Deze ging van drie naar vier zetels. Lijst Gemonde werd tijdens de verkiezingen gehalveerd; de partij moet een van haar twee zetels inleveren, waardoor Toon Pennings de komende vier jaar in zijn eentje oppositie moet voeren.

,,Dit is een hele mooie uitslag”, stelt de 31-jarige Gemondse Marijke van der Steen (PvdA) tevreden vast. Ze komt als jongste politicus in de nieuwe gemeenteraad. ,,We hadden drie zetels verwacht. Op vier konden we alleen maar hopen.” Wat mogen de kiezers van het jongste raadslid in de Gestelse raad verwachten? ,,Een nieuwe, frisse blik op de zaken. Daarnaast zal ik de jongeren in de gemeente proberen te vertegenwoordigen.” Ze zal als Gemondse niet specifiek de blik op haar eigen dorp richten. ,,Maar natuurlijk neemt Gemonde wel een speciaal plekje in mijn hart in.”

Een wethouderskandidaat heeft de PvdA nog niet vastgesteld. ,,Lijsttrekker Bert Nelissen en ik zijn kandidaat”, vertelt nummer drie Hans Boldewijn. ,,We hebben de wethouderskandidaat opzettelijk nog niet bepaald, omdat we vinden dat de verkiezingen om de inhoud moeten draaien.”

De overwinning van de PvdA is te danken aan de bestuurlijke vernieuwing waar zijn partij blijk van heeft gegeven, meent Boldewijn. ,,We hebben er vaak op gehamerd en zelf ook een signaal aan de burgers gegeven door een jongeling als Marijke op plaats twee verkiesbaar te stellen en John Verhoeven (38) als vierde. Zij brengen jong elan in de partij. We willen vernieuwend zijn en dat zullen we gedurende de nieuwe raadsperiode ook laten merken.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ondanks het zetelverlies van Lijst Gemonde blijft het aantal raadsleden uit het dorp op twee. Dit is te danken aan PvdA’er Marijke van der Steen.

TWEE GEMONDENAREN
Lijsttrekker Toon Pennings van Lijst Gemonde zag het geluk van de PvdA met lede ogen aan. ,,Dit doet pijn”, verzucht hij. ,,De kiezer heeft gesproken. We verliezen een zetel aan de PvdA, om precies te zijn aan Marijke van der Steen”, meent Pennings. ,,Normaal haalt de PvdA nooit zoveel stemmen in ons dorp, nu krijgen ze er bijna zeventig vanwege haar.” De PvdA heeft de verkiezingscampagne ook slim gespeeld, weet Pennings. ,,Ze hebben zich met name gericht op verjonging en dat heeft gewerkt.” Desondanks probeert de lijsttrekker de toekomst zonnig in te zien. ,,Het is positief dat er met mij en Marijke wel twee Gemondenaren in de raad blijven.”

Terugblikkend op het afgelopen jaar heeft Pennings geen idee waar het zetelverlies aan te wijten is. ,,Misschien hebben we ons als partij iets te weinig geprofileerd, maar je ziet toch dat we een goed resultaat behalen in Gemonde.” Kan hij in zijn eentje de stem van het Gemondse volk nog wel goed vertegenwoordigen? ,,Dat wordt wel wat lastiger”, geeft Pennings toe. ,,Maar ik zal van me blijven laten horen. Een kleine gemeenschap verdient aandacht!”

Wethouder en CDA-lijsttrekker Joke van Doorn neemt ondertussen met een innemende glimlach de vele felicitaties in ontvangst. Haar partij heeft weliswaar een zetel verloren, maar is wél de grootste Gestelse partij gebleven. ,,Met vier zetels ben ik dik tevreden”, vertelt ze. ,,We zijn tenslotte een coalitiepartij en die worden veelal afgerekend op het beleid dat de afgelopen vier jaar gemaakt is. In totaal is dat ook gebeurd, de coalitie van 2002 heeft met deze verkiezingen drie zetels verloren, maar bij ons valt het mee.”

Als grootste partij mogen de christen-democraten de coalitieonderhandelingen beginnen. ,,We sluiten niemand op voorhand uit”, zegt Van Doorn. ,,Maandag 13 maart gaan we met alle raadspartijen bij elkaar zitten en kijken naar welke speerpunten iedereen in het verkiezingsprogramma had. Die punten worden meegenomen in het nieuwe beleid. Dat doen we om te laten merken dat we naar de kiezer luisteren. Pas daarna gaan we bekijken welke partijen de coalitie gaan vormen.”

VAN OOR TOT OOR
Ben Leenen, voorman van DorpsGoed, straalt de hele avond van oor tot oor. ,,Ik heb inderdaad een hele fijne avond”, bevestigt hij, terwijl hij een nieuw biertje krijgt aangereikt. ,,Ik had al zo’n voorgevoel dat we een goede uitslag zouden neerzetten. Dat bleek namelijk uit stemwijzers en geluiden die ik op straat van mensen hoorde. Ik heb een erg voldaan gevoel dat we ons nu ook in de andere kernen van Gestel goed hebben gevestigd. Dat is tot op heden altijd een dilemma geweest. We kregen het verwijt dat we een echte Dungense partij zijn. Daarom zijn we bewust op zoek gegaan naar mensen uit de andere dorpen die zich kunnen scharen achter onze ideeën. Die mensen hebben we gevonden in Gestel, Gemonde en Berlicum. Nu moeten we ervoor gaan zorgen de kiezers dit vertrouwen in ons hóuden.”

In zijn partij verdwijnen ten opzichte van de afgelopen raadsperiode de raadsleden Willem van der Pennen en Harrie Maas. Daar komt een drietal nieuwelingen voor terug. ,,Sommige mensen vinden dat misschien een risico”, knikt Leenen. ,,Maar wij hebben vertrouwen in deze nieuwe mensen. De een is raadslid in Den Dungen geweest, de ander is actief als ambtenaar in de gemeente ’s-Hertogenbosch en de derde is een fris gezicht in de politiek, die zich vooral in de achterban al meermalen heeft laten zien.”

DorpsGoed gaat ervan uit dat het in de nieuwe Gestelse coalitie komt. ,,We zijn tenslotte de grootste lokale partij in Sint-Michielsgestel. Nu willen we ons in de coalitie laten zien. We gaan ervoor!”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ben Leenen, lijsttrekker van DorpsGoed was verguld met de verkiezingsuitslag. Zijn partij DorpsGoed steeg van drie naar vier zetels. Zijn vrouw belde de uitslag direct door naar vrienden en bekenden.
9 maart 2006

Print deze pagina

Terug