PVDA/GROENLINKS STOOT CDA VAN DE TROON

'Fantastisch. Eindelijk de grootste partij!'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lijsttrekker Bas Koenraadt van de PDP belt de verkiezingsuitslag meteen door.

De opmerkelijke entree van de nieuwe Boxtelse partij Balans in de gemeenteraad met drie zetels én de extra zetel die coalitiepartij PvdA/GroenLinks de komende vier jaar mag bekleden, zorgden dinsdagavond in de raadzaal voor een uitgelaten stemming in beide kampen. Teleurstelling was er bij het CDA, dat van vijf naar drie zetels keldert en daarmee dé grote verliezer is.

Zowel lijsttrekker Wim van der Zanden van Balans als tweede man Willy van Zuijlen, beiden ex-CDA'ers, staken juichend de handen in de lucht na het bekendmaken van de stembusuitslag. Samen met de politieke nieuwkomer Jan Vervoorn nemen zij donderdag 16 maart voor Balans zitting aan de raadstafel in het Boxtelse gemeentehuis. Direct na de juichstemming was echter op het gezicht van Van der Zanden toch enige teleurstelling af te lezen. ,,We pakken net langs de vierde zetel."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Spanning op de gezichten in de raadzaal. Op de voorgrond rechts lijsttrekker Bas Koenraadt van de PDP.

Dat PvdA/GroenLinks er een zetel bij krijgt en de komende raadsperiode met vier raadsleden in de Boxtelse politiek is vertegenwoordigd noemt lijsttrekker Anton van Aert 'fantastisch'. ,,Acht jaar geleden waren we nog de vijfde partij van Boxtel, bij de vorige verkiezingen de derde en nu – voor het eerste in de Boxtelse geschiedenis - de grootste. Een geweldig resultaat."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De stembusuitslag werd dinsdagavond in de raadzaal op grote tv-schermen gepresenteerd.

Van Aert beseft dat het succes voor een belangrijk deel te danken is aan de landelijke trend waarbij het PvdA het goed doet. Dat Balans in Boxtel aan de poten van het CDA heeft gezaagd, is mede de oorzaak dat de PvdA/GroenLinks de grootste is geworden.

CDA-voorman Pieter Springer spreekt teleurgesteld van een 'grote verschuiving in het politieke bestel'. Dat zijn partij niet zou vasthouden aan de vijf raadszetels van de afgelopen vier jaar, verrast hem niet na de commotie binnen zijn partij waarbij de fractie uiteenviel. ,,Toch hebben we een zetel minder behaald dan waarop ik had gehoopt. En bovendien is onze derde zetel een heel dunne restzetel." Springer wijt het verlies aan de opkomst van Balans. ,,Dat is dé leefbaarheidspartij van Boxtel geworden."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lijsttrekker Anton van Aert was het stralende middelpunt van de feestende PvdA/GroenLinks-aanhang.

VIERDE PARTIJ NODIG
Die 'dunne restzetel' van het CDA is voor lijsttrekker Van Aert van de grootste Boxtelse partij PvdA/GroenLinks op voorhand geen reden om de christen-democraten aan de kant te schuiven bij de vorming van een nieuwe college van B. en W. Hoeft ook niet omdat de huidige Boxtelse coalitiepartijen met elf zetels de meest kleine raadsmeerderheid behouden. Toch is deze meerderheid onvoldoende om op dezelfde voet verder te gaan, vindt Van Aert, die zich dinsdagavond bereid toonde het voortouw te nemen bij de coalitieonderhandelingen.

,,De huidige coalitie is stabiel gebleven. Maar een meerderheid van 11-10 is een te smalle basis", stelt Van Aert. Hij vindt dat de drie huidige coalitiepartijen een vierde partij nodig hebben om verder te kunnen besturen. Wie daarvoor het meest in aanmerking komt, is voor Van Aert nog ongewis. ,,Ik wil in principe met alle partijen aan tafel schuiven om daarover duidelijkheid te krijgen."

De PvdA'er liet weten niet eerder met de coalitieonderhandelingen te beginnen dan na 16 maart, wanneer de nieuwe gemeenteraad wordt geďnstalleerd. ,,Wel willen we de onderhandelingen anders aanpakken dan tot dusver gebeurde. Hoe? Daarover gaan we ons binnen de partij de komende week beraden."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Partijlid Sharda Baaijens-Baraily omhelst lijsttrekker Ger van den Oetelaar als blijkt dat Combinatie95 vier zetels heeft behouden.
9 maart 2006

Print deze pagina

Terug