COALITIE BEHOUDT KRAPPE MEERDERHEID

Nieuwkomer Balans stormt gemeenteraad Boxtel binnen

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vreugde-uitbarsting bij Balans. Van rechts naar links lijsttrekker Wim van der Zanden, Willy van Zuijlen en Wim Lieste.

De nieuwe partij Balans van lijsttrekker Wim van der Zanden heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in Boxtel een overdonderend resultaat geboekt. De partij stormde dinsdag met drie zetels de gemeenteraad binnen. Ook coalitiepartij PvdA/GroenLinks boekte een opvallende zege en wordt de grootste partij in de gemeenteraad. Het CDA kreeg een keiharde afstraffing en verloor twee zetels. De christen-democraten moeten in Boxtel drie partijen voor zich dulden, een electoraal dieptepunt. Samen met Combinatie95, dat stemmen verloor maar vier zetels kon behouden, behield de coalitie een krappe meerderheid van elf zetels.

De opkomst in Boxtel was enigszins teleurstellend en was met 59,23 procent iets hoger dan vier jaar geleden. Toen ging 57,23 procent van de kiezers naar de stembus. In totaal maakten 13.513 inwoners van Boxtel de gang naar het stembureau. Dat betekent tevens dat 9.322 inwoners niet gestemd hebben. Vanwege de verkiezingskoorts en de intensieve campagne die de negen partijen de voorbije weken hadden gevoerd in Boxtel, werd rekening gehouden met een hogere opkomst.

De ogen van de meeste aanwezigen tijdens de verkiezingsavond in de raadzaal waren dinsdagavond gericht op Balans. Al snel werd duidelijk dat lijsttrekker Van der Zanden, die het CDA vorig jaar de rug toekeerde, een goed resultaat ging neerzetten. Toen de helft van de stemmen geteld was, stevende de nieuwe partij al af op drie zetels.

Dat resultaat werd geconsolideerd toen even na tien uur alle stemmen geteld waren. Met drie zetels en 15,84 procent van de stemmen toonde Van der Zanden zich zelfs enigszins teleurgesteld omdat een vierde zetel in het verschiet lag. Naast Van der Zanden boekte runner up Willy van Zuijlen, ook ex-CDA, een goed resultaat. Vooral in zijn woonplaats Liempde kreeg Van Zuijlen veel stemmen. Opvallend omdat Van Zuijlen niet zo intensief campagne heeft gevoerd. ,,De kiezer weet haarfijn wat er gespeeld heeft", was zijn commentaar.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sombere gezichten bij de VVD. Lijsttrekker Ton Jonkers telt de stemmen en constateert dat zijn partij slechts één zetel overhoudt in de gemeenteraad.

WINST VAN AERT
Coalitiepartij PvdA/GroenLinks boekte ook een klinkende overwinning. De sociaal-democraten zijn na 7 maart de grootste partij in de Boxtelse gemeenteraad en nemen binnenkort het initiatief voor de vorming van een nieuwe coalitie. Lijsttrekker Anton van Aert zag zijn fractie groeien naar vier raadsleden; Tossi de Man-Pollman en Hans Maassen zijn de nieuwkomers bij de PvdA/GroenLinks. Van Aert wil na de beëdiging van de nieuwe gemeenteraad op 16 maart de eerste stappen zetten op weg naar een nieuwe coalitie.

Coalitiegenoot CDA ging zwaar onderuit. De partij van lijsttrekker Springer verloor twee van de vijf zetels en werd daarmee afgestraft vanwege de aanhoudende onrust in de partij. De hoop om ook na 7 maart de grootste partij in de gemeenteraad te blijven, zoals Springer vorige week nog in deze krant stelde, bleek ijdel. Het CDA verloor ten opzichte van 2002 iets meer dan duizend stemmen en bleef steken op 11,99 procent. Niettemin rekent de partij op voortzetting van de coalitie, eventueel aangevuld met een vierde partij, zo stelden zowel lijsttrekker Springer als wethouder Wim van Erp.

Combinatie95, vooraf getipt als mogelijke winnaar, viel enigszins terug van 18,25 naar 16,50 procent. Dat resultaat bleek uiteindelijk voldoende voor vier zetels, waarmee de partij van wethouder Ger van den Oetelaar nadrukkelijk in beeld blijft voor de coalitie. ,,We doen zeker weer mee", stelde Van den Oetelaar na afloop tevreden vast. Hoewel minder dan in 2002 behaalde Combinatie95 vooral in Liempde veel stemmen; bijna 50 procent van de score werd in de twee Liempdse stembureaus binnengehaald.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Stemmen tellen. Ger van den Oetelaar (Combiantie95, rechts) en Sjef Dankers (PvdA/GroenLinks) beoordelen de verkiezingsuitslag.

Opvallend verlies boekten de oppositiepartijen in de gemeenteraad. De Democratische Partij Boxtel-Liempde verloor een zetel en kwam uit op twee, tot grote teleurstelling van lijsttrekker Willie van de Langenberg. Boxtels Belang en de VVD werden gehalveerd en blijven steken op één zetel voor respectievelijk Ad van de Wetering en Ton Jonkers. Ook de SP, die landelijk goed scoorde, kon geen winst boeken. De nieuwe lijsttrekker Eric van den Broek zag kans twee zetels te behouden, maar verloor bijna honderd stemmen.

De Progressieve Democratische Partij (PDP) van lijsttrekker Bas Koenraadt maakt zijn entree in de gemeenteraad. De 'jongerenpartij' behaalde met 583 stemmen welgeteld 4,31 procent van de stemmen en verschijnt dankzij een restzetel in de raad. De nieuwe gemeenteraad wordt tijdens de raadsvergadering van donderdag 16 maart geïnstalleerd. Woensdag 15 maart komt de huidige gemeenteraad voor het laatst bijeen en wordt afscheid genomen van een aantal politici.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen evalueert de verkiezingsuitslag met lijsttrekker Wim van der Zanden van Balans.
9 maart 2006

Print deze pagina

Terug