BOEKPRESENTATIE OP 20 APRIL IN BOXTEL

Bekende en onbekende inwoners in biografieŽnboek Boxtel en Liempde

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Historische foto van Boxtelís Harmonie, gemaakt in 1928 bij de viering van het twintigjarig bestaan. Willem Prick zit op de voorste rij vierde van rechts. (Foto: collectie Boxtelís Harmonie).

Burgemeester Jan van Homelen van Boxtel ontvangt donderdag 20 april het eerste exemplaar van het boek Brabantse biografieŽn deel 7 - Boxtel en Liempde. De uitgave bevat 25 levensbeschrijvingen van bekende en minder bekende inwoners uit Boxtel en Liempde, die elk op hun eigen manier hun plekje in de plaatselijke geschiedenis hebben verdiend. Brabants Centrum lanceert vandaag een voorpublicatie van ťťn van de biografieŽn; redacteur Henk van Weert beschreef het leven van sigarenwinkelier en limonadefabrikant Willem Prick (1879-1956).

Het zevende deel van de serie Brabantse biografieŽn is het resultaat van intensieve samenwerking tussen de Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening (BRG) in ís-Hertogenbosch en het Historisch Platform Boxtel. Beide organisaties, die zich richten op respectievelijk regionale en lokale geschiedschrijving, vonden elkaar in 2003.

De BRG zocht na de uitgave van deel 6 van Brabantse BiografieŽn naar een nieuwe opzet van de bundels en speelde met het idee om lokale of regionale delen uit te geven. Op hetzelfde moment werkte het Historisch Platform, dat is gelieerd aan de Heemkundekring Boxtel, aan een plan om het vijfde deel van de Boxtelse Historische Reeks geheel te wijden aan biografieŽn van bekende inwoners van vroeger.

Het resulteerde in een bijzonder samenwerkingsproject, waarin onder leiding van de BRG een plan werd gemaakt voor een biografieŽnbundel waarin naast inwoners van Boxtel ook mensen uit Liempde zouden figureren. Het samenwerkingsverband werd uitgebreid met de Stichting KŤk Liemt. Er werd onder voorzitterschap van Patrick Timmermans van de BRG een redactie gevormd, die verder bestond uit Hans Pel, Hans de Visser, Arnold van den Broek en Marc Cleutjens.

NOTENDOP
De redactie ging op zoek naar historische figuren die zouden kunnen verschijnen in de bundel. Tijdens een aantal bijeenkomsten werd plaatselijke amateur-historici gevraagd met voordrachten te komen. Het resulteerde in een lijst van 25 bekende en minder bekende Boxtelaren en Liempdenaren, wier leven in een notendop wordt geschetst. Eigenlijk was er maar ťťn voorwaarde voor een biografie: de persoon in kwestie moest overleden zijn.

De totstandkoming van het zevende deel van Brabantse BiografieŽn bleek uiteindelijk een proces van lange adem. Na vele redactievergaderingen en bijeenkomsten met de auteurs, alsmede speurtochten naar biografische gegevens in studiecentra, leeszalen, archieven en bibliotheken, is het resultaat een bundel waarin het leven van 25 personen wordt belicht. Alle verhalen worden ondersteund met illustraties: fotoís, handschriften, afbeeldingen van schilderijen en prenten.

In de bundel over Boxtel en Liempde worden de levens geschetst van de volgende inwoners (in alfabetische volgorde): Antonius van Alphen, Jan Francis van Boeckel, Martinus van den Broek, Ignatius Broekman, Piet Dorenbosch, Jacques Driessen, Martien van Helvoort, Piet Hoek, Jan van Horn, Pierre Janssen, Petrus Kluijtmans, Joannes Kors, Jan Kruijsen, Piet van Liempt, Willem Prick, Hendrik van Ranst, Sjef van Run, Gied Segers, Hubertus Jos van Susante, Renť Thomaes, familie Van der Velden (De Kleuskes), Willem íStopí Voets, Leonardus van der Voort, Willem van den Weghe en Petrus Wilmer. Opvallend is het gemis aan vrouwen.

Het nieuwe boek wordt op donderdag 20 maart in de raadzaal van het gemeentehuis officieel gepresenteerd. De uitgave, die mede mogelijk werd gemaakt door de gemeente Boxtel, wordt aangeboden aan burgemeester Jan van Homelen. Daarna is het boek voor een bedrag van 14,50 euro te koop in plaatselijke boekhandels. Belangstellenden die het boek vůůr 20 april reserveren, betalen slechts 12,50 euro. Men kan daartoe de bon gebruiken die elders op deze pagina wordt afgedrukt.
2 maart 2006

Print deze pagina

Terug