ONTWERPWEDSTRIJD IN EINDFASE

Kunstwerken en monumenten in buitengebied Boxtel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Archiefopname uit december 2004 van de opening van de uitkijktoren aan de Meulekensweg in Liempde. De plek is met negen andere locaties in het buitengebied in beeld voor de plaatsing van een kunstwerk dat bijdraagt aan beeldvorming van de cultuurhistorie. (Archieffoto Brabants Centrum).

Het buitengebied van Boxtel wordt dit jaar aangekleed met een tiental kleine kunstwerken, monumenten en informatieborden die de cultuurhistorische achtergronden van het landschap duidelijk moeten maken. Deze week buigt een onafhankelijke jury zich over een groot aantal ontwerpen die zijn ingezonden voor de ontwerpwedstrijd Cultuur en Landschap. De prijsuitreiking wordt gehouden op donderdag 9 maart in de bibliotheek aan de Burgakker.

Met subsidie van de landelijke nota Belvedère gaf het gemeentebestuur vorig jaar het startsein voor de ontwerpwedstrijd, die vooral bedoeld is om verhalen over de geschiedenis van het Boxtelse landschap levend te houden. Zowel inwoners van Boxtel als studenten en jonge ontwerpers werden uitgenodigd ideeën te ontwikkelen voor kunstwerken en monumenten in het buitengebied. Het heeft tot een aantal opvallende inzendingen geleid.

De plekken die in aanmerking komen voor een herinneringsteken zijn volgens wethouder Ger van den Oetelaar zorgvuldig uitgekozen en door historicus Jean Coenen nauwkeurig beschreven. Ze vallen binnen het kader van ’De leesbare biografie van Boxtel’, een denkrichting die de cultuurhistorie van Boxtel wil behouden en indien mogelijk versterken. ,,Dat kan door kleinschalige kunstwerken te plaatsen die het verhaal van een bepaalde plek vertellen”, aldus Van den Oetelaar. Per deelproject is maximaal 5.000 euro beschikbaar.

HEKSENPAAL
De wethouder zag soortgelijke projecten in Engeland, waar hij bijvoorbeeld stuitte op een paal uit de 17e eeuw waaraan twee vermeende heksen ter dood werden gebracht. ,,Als zo’n plek eenmaal hebt gezien, vergeet je het verhaal nooit meer.” Hij geeft aan dat het gemeentebestuur denkt aan monumenten en kunstwerken op bijvoorbeeld de plek van de kartuizerhoeve aan de Goorestraat en op de Roond waar in 1794 Britse en Franse legers streden in de Slag om Boxtel.

Andere plekken die de gemeente op het oog heeft zijn het Dommeldal aan de Meulekensweg, brouwerij Den Engel in Lennisheuvel. Ook langs het Duits Lijntje en bij het stationnetje op Kasteren zou plaats kunnen zijn voor kleinschalige elementen die het verleden tot leven brengen. Van den Oetelaar: ,,Boxtel is rijk aan historie, maar we moeten ervoor zorgen dat een koppeling wordt gemaakt met de mensen en de verhalen niet vergeten worden. Mensen hoeven heus niet allemaal dikke geschiedenisboeken te gaan lezen, een klein element in het landschap kan voldoende zijn om een verhaal te vertellen dat niet meer vergeten wordt en tevens bijdraagt aan de identiteit.”

De inzendingen voor de ontwerpwedstrijd Cultuur en Landschap zijn te bewonderen in de bibliotheek. Na de bekendmaking van het juryoordeel zal het gemeentebestuur een besluit nemen over de uitvoering van de projecten. Als het aan wethouder Van den Oetelaar ligt, worden alle projecten nog dit jaar gerealiseerd. De winnaar van de ontwerpwedstrijd wint een bedrag van 1.000 euro en de garantie dat zijn project wordt uitgevoerd. De nummers twee en drie ontvangen respectievelijk 500 en 250 euro en dezelfde garantie. De nummers vier tot en met tien moeten zich tevreden stellen met het feit dat ook hun ontwerp een plek zal krijgen in het buitengebied van Boxtel.
2 maart 2006

Print deze pagina

Terug