UNIEKE TROUWERIJ IN BOXTELSE RAADZAAL

Jos en Margo kiezen voor carnavalshuwelijk

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ambtenaar Joke Havermans (links) van de burgerlijke stand voltrok het huwelijk tussen Jos Bakker en Margo van den Aakster. Het was voor het eerst dat zij een carnavalsbruiloft meemaakte.

Een huwelijksvoltrekking is voor veel mensen een sprookje. Voor Jos Bakker (44) en Margo van den Aakster (32) was dit dinsdag 28 februari zowel figuurlijk als letterlijk het geval. Ze sloten hun huwelijk op het Boxtelse gemeentehuis namelijk in carnavaleske stijl.

Om half tien arriveert het paar per een huifkar bij het gemeentehuis. Jos is gekleed in een groene tuinbroek terwijl Margo op deze bijzondere dag kiest voor een opvallend felroze-outfit, compleet met hele lange roze oorbellen. Beiden dragen speciaal voor deze gelegenheid geschuurde klompen. Op hun kleren staat te lezen: ’28 februari, Jos & Margo’.

Onder het toeziend oog van een hun uitbundig uitgedoste familie, een kleine Bob de Bouwer, een hofnar, piraten en prinsesjes én een verklede hond komt het gezelschap onder de tonen van ’Ik wil je elke dag een beetje, beetje meer’ de raadzaal binnen, waar Joke Havermans, ambtenaar van de burgerlijke stand, het gezelschap met een glimlach welkom heet. ,,Wat een kleurrijk gezelschap vandaag”, roept ze vol bewondering uit. ,,Het gemeentehuis lijkt wel het hofpaleis vandaag.” Ze kijkt de zaal eens rustig rond. ,,Zijn jullie niet moe van het carnaval vieren van gisteravond?”, wil ze weten. Ze is nog niet uitgesproken of Jos heeft zijn antwoord al klaar. ,,Ja!”, stelt hij onomwonden, tot hilariteit van de zaal.

WAVE
Vreemd is het niet dat Jos en Margo hun huwelijk in deze carnavaleske stijl voltrekken, weet Havermans. ,,Het carnavalsbloed zit jullie in de aderen.” Innig tegen elkaar aan leunend hoort het tweetal de toespraak van de ambtenaar van de burgerlijke stand aan. ,,Het liedje waarmee we net de raadzaal binnenkwamen, ’Ik wil je elke dag een beetje, beetje meer’, geeft iets aan. Ik hoop dat het in jullie leven ook zo zal gaan.” Vervolgens memoreert ze Jos’ verleden als Nederlands kampioen boogschieten. ,,Bij Margot heb je knoerthard raak geschoten”, zegt ze.

Dat blijkt ook wel uit de feiten. ,,Vier keer heeft Jos Margo gevraagd en vier keer heeft ze ’ja’ gezegd. Nou, ik neem aan dat dit keer ’ja’ zeggen dan ook geen moeite zal kosten”, lacht Havermans, als ze hen vraagt op te staan om elkaar het jawoord te geven. ,,Eitje”, reageert Margo, terwijl ze met een innemende glimlach Jos aankijkt. Als het huwelijk is voltrokken en de ringen zijn omgedaan, gaat de wave door de raadzaal. ,,Ik hoop dat jullie heel lang gelukkig samen worden”, wenst Havermans het koppel toe.

Onder de tonen van hun lievelingslied ’Ademloos als ik jouw ogen kijk’ ondertekent het bruidpaar samen met de getuigen de huwelijksakte. Met elkaars hoofden knuffelend ondergaan Jos en Margo alle plichtplegingen.

PILSJES
,,Ik kan jullie nu zo de kroeg in laten gaan”, vervolgt Havermans. ,,Heel goed!”, reageren de familieleden ad rem vanuit de zaal. ,,Maar ik wil jullie allereerst zelf feliciteren met jullie huwelijk.” Terwijl ze het tweetal de hand schudt, vertelt ze: ,,Het leven bestaat uit liefde, geluk en toekomst. Geluk moet je blijven koesteren. Zo te zien zit dat bij jullie wel goed. Ik hoop op een toekomst met heel veel geluk voor jullie. Maar speciaal voor vandaag, de laatste dag van carnaval., wens ik jullie aardig wat pilsjes, een gezellige kroegentocht en veel plezier toe.”

Na de plichtpleging laten Jos en Margo zich uitbundig gelukwensen door hun verklede familieleden. Ze noemen hun carnavalshuwelijk ’zeer geslaagd’. ,,We wilden dit net even anders aanpakken dan anders”, vertelt Jos. ,,Normaal komen mensen in het zwart en wit gekleed en in pak. Wij niet. Normaal komt het bruidspaar in een chique auto, wij komen met paard en wagen. Wij zijn net efkes anders.”

Ze zijn echte carnavalsvierders. ,,We zijn al vanaf vrijdag bezig”, vertelt Jos. Desondanks waren ze niet geradbraakt voor de huwelijksvoltrekking. ,,Welnee joh, we zijn net wakker!”, lacht hij. Ze zijn zich dus wel bewust dat ze zich in de echt verbonden zijn? ,,Ja, we weten héél goed wat we net gedaan hebben”, reageert Margo met een knipoog.

Hoe hun huwelijksdag er verder uit ziet, valt te raden. ,,We gaan even thuis koffie drinken met zijn allen en dan de kroeg in om verder te carnavallen”, lacht Jos. ,,En dan staan we morgen op met bonkende koppijn.”
2 maart 2006

Print deze pagina

Terug