GRAFDELVER FRANS VAN HAAREN UIT LIEMPDE:

’Ik kon altijd goed met de schop overweg’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frans van Haaren is dertig jaar actief geweest als grafdelver op de Liempdse begraafplaats.

Zijn eerste graf groef de 75-jarige Frans van Haaren op 5 januari 1976. Op 5 januari 2006, exact dertig jaar later, was zijn laatste. Wegens gezondheidsredenen was de Liempdenaar gedwongen zijn werk neer te leggen. ,,Het lukt me eenvoudigweg niet meer.”

,,Ik heb dit werk altijd met liefde en plezier gedaan”, vertelt Van Haaren. ,,Op mijn elfde ben ik ermee begonnen. De toenmalige oude grafmaker Grard van Rijzingen woonde naast ons en mijn vader zei destijds tegen me ’Ga jij hem maar eens meehelpen’. Dat heb ik toen gedaan. En destijds viel dat best mee. Je hoefde toen maar een gat van een meter diep te maken. Tegenwoordig moeten ze een meter zestig zijn, dat is veel meer werk.”

Toen Van Rijzingen in 1943 overleed volgde Grard van Beers hem op. Die deed het werk tot 1975. Daarna nam Van Haaren diens plaats in. ,,Van Beers had, toen hij het kerkbestuur bekend maakte met het werk te zullen stoppen gezegd: ’Ga maar naar Van Haaren toe, die wil het werk wel van me overnemen’.” Dat advies nam het kerkbestuur graag ter harte. ,,De bestuursleden zijn vervolgens naar mijn toenmalige werkgever gegaan en hebben daarmee overlegd. Die stemde daarin toe omdat ik toch voldoende overuren had. ,,Ik had niet gedacht dat ik dit werk dertig jaar zou doen, maar het is toch gebeurd”, lacht Van Haaren.

,,Ik heb nooit veel moeite gehad met het werk”, vervolgt hij. ,,Ik kon altijd goed met de schop overweg.” Maar zijn werk hield niet op bij het maken van de graven. ,,Om de twee maanden ging ik alles los schoffelen, zodat de gehele begraafplaats er weer mooi bij lag. Zulk werk duurde een paar dagen, maar daar nam ik dan gewoon snipperdagen voor op.”

Van Haaren combineerde zijn werkzaamheden op de Liempdse begraafplaats tot hij met de vut ging met zijn vaste baan. ,,En dan ging ik ’s avonds na het eten tot een uur of acht naar de begraafplaats toe. Op zaterdag was ik van acht tot vier uur aanwezig als het moest. En als het heel warm was, dan begon ik ’s ochtends vroeg al om zes uur.”

In totaal zijn er in de periode dat hij als grafmaker in Liempde heeft gewerkt 764 mensen overleden. ,,Daarvan heb ik er 671 begraven”, vertelt Van Haaren. Hij weet dat precies, want alle gegevens heeft hij zelf bijgehouden in een grote blauwe map en een groen schriftje. ,,Van de eerste overledene tot de laatste die ik begraven heb staat alles hierin aangegeven. De datum, de naam van alle overledenen, de gegevens van de nabestaanden en de begrafenisondernemers staan overal bij.” De Liempdenaar verzucht: ,,Ik had het nog best wel verder willen doen, maar het gaat gewoon niet meer.”

Van Haarens werk is overgenomen door Piet van Giersbergen, met wie hij jarenlang samenwerkte, en Jan van Vugt. Maar hij is niet met ál zijn werkzaamheden gestopt. ,,Wel met het graven van de graven en het onderhoud van de begraafplaats achter de kerk, maar het beheer en de administratie doe ik nog steeds.” Daar is het kerkbestuur erg blij mee, weet hij. ,,Want dat is nogal een werk. Maar ik doe het graag, want dat kost geen moeite. Dat werk kan ik gewoon hier thuis achter mijn bureau doen.”

Hij heeft het altijd heel dierbaar werk gevonden om te doen. ,,Ik heb lief en leed gedeeld met de nabestaanden”, vertelt Van Haaren. ,,En tot volle tevredenheid. Dat heb ik vaak mogen horen. Het bieden van een luisterend oor voor de nabestaanden en zelf je mondje dichthouden is misschien nog wel het belangrijkste onderdeel van dit werk.”
2 maart 2006

Print deze pagina

Terug