SCHOOLJEUGD GENIET IN 'GROENE POORT'

Vleermuizen en uilen bevolken museumnacht

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ger van den Oetelaar vertelt tijdens de kindermuseumnacht over uilen in oertijdmuseun De Groene Poort.

Zesenzestig kinderen van de Boxtelse en Liempdse basisscholen kwamen zaterdagavond naar oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg om deel te nemen aan de kindermuseumnacht. Vol spanning kwamen ze bij het donkere museum aan, benieuwd naar wat komen zou.

Het Utrechtse initiatief van de kindermuseumnacht vond navolging in Boxtel dankzij de inzet van coördinator Ghislaine de Brouwer van brede school De Wilgenbroek. ,,Ik zag pas drie weken terug op internet dat er vandaag een dergelijke nacht gehouden zou worden. Ik ben meteen begonnen met dit ook in Boxtel te organiseren. Ik had zo’n vijftig kinderen verwacht, dus deze opkomst valt erg mee”, stelt De Brouwer.

De kinderen werden in De Groene Poort in twee groepjes verdeeld voor informatie over nachtdieren. De ene groep kreeg in de filmzaal uitleg over vleermuizen door Peter Twisk, secretaris van de Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant. De andere groep kreeg verderop van wethouder en vogelkenner Ger van den Oetelaar uitleg over uilen. De kinderen waren onder de indruk van het feit dat één vleermuis per nacht wel driehonderd muggen eet en dat zeventig vleermuizen per jaar 4.410.000 insecten verorberen. De kinderen waren ook benieuwd of Twisk ooit zelf een vleermuissoort ontdekt heeft. ,,Dat laat ik over aan de echte geleerden, ik ben een man van het veldwerk”, reageerde de vleermuiskenner.

OPGEZETTE UIL
Imke van Kampen en Desiree Peltenburg, die in groep zeven zitten van basisschool De Beemden, vinden het een leuke avond. ,,Ik ben lang geleden eens hier geweest, maar daar weet ik niets meer van. Ik vind het echt leuk”, vertelde Imke. Van den Oetelaar blijkt een echte 'uilenkenner’. De kinderen bleken geïnteresseerd en wisten op veel vragen al het antwoord. De uil blijkt niet erg snel te vliegen. ,,Ongeveer net zo hard als jij langzaam fietst”, aldus Van den Oetelaar.

Op de vraag hoe het toch komt dat hij zoveel van uilen weet, vertelde hij: ,,Toen ik zo oud was als jullie, werd er in de kerk jacht gemaakt op een uil. Ik vond dat dit niet mocht gebeuren. Uilen mogen niet worden doodgemaakt. Daardoor ben ik er in geïnteresseerd geraakt en ben ik er steeds meer over gaan lezen.” Van den Oetelaar had een opgezette ransuil bij zich, die de kinderen met grote belangstelling bewonderden.

Martijn van Zon en Dorus Berkhout uit groep zeven van de Liempdse basisschool De Oversteek uit Liempde genoten. ,,Vooral spannend”, is hun reactie. Na de twee inleidingen over uilen en vleermuizen gingen de kinderen in groepjes het museum door om een speurtocht op te lossen. Tevreden gingen ze na een leerzame en interessante avond tegen negen uur weer naar huis. De échte nacht moest toen nog beginnen...
23 februari 2006

Print deze pagina

Terug