KIPPEN, PAUWEN, EENDEN EN KALKOENEN OPGEHOKT

Kinderboerderij aarzelt over inenting vogels

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vogels van de Kinderboerderij worden afgeschermd voor de dreigende vogelgriep.

De medewerkers van de Kinderboerderij aan het Apollopad hebben alle vogels sinds vrijdag naar een binnenverblijf overgebracht. Aanleiding is afschermplicht die door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit is afgekondigd. Ook elders in Boxtel zijn hobbydieren en pluimvee opgehokt vanwege de dreigende verspreiding van het vogelgriepvirus.

Co÷rdinator Karien van Rijst van de Kinderboerderij omschrijft de maatregel die door minister Veerman heeft afgekondigd als 'niet leuk'. Alle kippen, pauwen, kalkoenen en eenden zijn opgehokt. Van Rijst geeft aan dat de leiding van de Kinderboerderij momenteel aarzelt of de vogels moeten worden ingeŰnt. ,,Als alleen de hobbyboeren gaan inenten doen we niet mee omdat er nogal veel haken en ogen aan zo'n maatregel zitten. Als iedereen kiest voor inenting doen we wel mee." De co÷rdinator van de Kinderboerderij geeft aan gewerkt wordt aan een nieuw verblijf voor eenden en kalkoenen. In de toekomst beschikt de voorziening aan het Apollopad dan over een beter onderkomen voor de vogels. Volgens Van Rijst zijn de vogels rustig en leidt de afscherming in het binnenverblijf niet tot overmatige stress onder de dieren. ,,Kinderen stellen nauwelijks vragen en lijken er vrede mee te hebben dat de vogels naar binnen moeten."

GROENE WARANDE
Het gemeentebestuur van Boxtel heeft opdracht gegeven voor de afscherming van het pluimvee in dierenverblijf De Groene Warande in wandelpark Molenwijk. Volgens Frits Fastenau, hoofd Openbare Werken bij de gemeente Boxtel, is een ren ingericht waar alle vogels zijn ondergebracht. ,,De ren is gemaakt van bouwhekken en overdekt met golfplaten om besmetting vanuit de lucht te voorkomen."

Volgens Fastenau is heel bewust een grote ren gemaakt om de dieren voldoende ruimte te geven. ,,Het is niet de meest gemakkelijke tijd voor de dieren. De paartijd is aangebroken en de mannetjeseenden zijn behoorlijk agressief." De verzorger van de dieren in De Groene Warande heeft volgens Fastenau de handen vol gehad met het vangen van de vogels. Het dierenpark is de enige voorziening die onder gemeentelijke verantwoordelijkheid valt. Op andere plaatsen in de gemeente zijn andere eigenaren van dieren belast met de afscherming van vogels.

AFSCHERMPLICHT
De afschermplicht voor pluimvee is sinds maandag 20 februari van kracht en houdt in dat er geen contact mag zijn tussen pluimvee en wilde vogels. Ook moet de bovenzijde van uitloopruimtes en hokken afgedicht worden tegen het risico van besmetting via uitwerpselen van wilde trekvogels. Markten waar pluimvee, loopvogels en postduiven worden verhandeld zijn verbonden.

Tentoonstellingen, shows en wedvluchten zijn evenmin toegestaan. Alleen overdekte markten en tentoonstellingen voor siervogels, zoals zaterdag 25 februari in het gebouw van handboogvereniging l'Union aan de Hogenbergseweg in Liempde, zijn toegestaan. Volgens een woordvoerster van vogelvereniging De Notenkraker gaat de vogeltjesmarkt door, maar wordt pluimvee zoals eenden en kippen niet toegelaten.

Naast de afscherming van dieren adviseert het ministerie dat eigenaren de vogels geen oppervlaktewater uit sloten en andere waterlopen laten drinken. Als binnen een paar dagen enkele dieren doodgaan dient direct een dierenarts gealarmeerd te worden.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hobbyboeren en particulieren moeten hun pluimvee afschermen in afgesloten en overdekte stallingen. Aan de Boxtelseseweg wordt een partytent gebruikt om twee ganzen op te hokken.
23 februari 2006

Print deze pagina

Terug