PERCUSSIONGROEP WINT EERSTE OFFICIËLE NK

Blauwe wimpel voor slagwerkers
Boxtel's Harmonie

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Anton van Aert was een van de eersten die zaterdagavond de kersverse landskampioen kwam feliciteren. Marc van Breugel toont trots de blauwe wimpel. In het midden Rini van Zandbeek, de nestor van de percussiegroep.

De spanning was om te snijden. Niet alleen tijdens de optredens van de deelnemers aan het eerste landskampioenschap voor slagwerkgroepen in Winterswijk. Ook de bekendmaking van de punten was enerverend. Nadat werd gemeld dat naaste concurrent Sophia's Vereeniging uit Loon op Zand werd beloond met 91 van de 100 punten, zakte de moed de slagwerkers van Boxtel's Harmonie even in de schoenen. Des te groter was dan ook de vreugde toen bleek dat de jury het Boxtelse optreden waardeerde met 94,63 punten: goed voor een eerste prijs met lof der jury én de blauwe kampioenswimpel.

Nadat het slagwerkensemble van Boxtel's Harmonie het eerste deel van het wimpelconcours in schouwburg De Storm had afgesloten, werd een daverend applaus vergezeld door enthousiast gefluit en gejoel. Niet alleen de Boxtelse supporters waren onder de indruk van de wijze waarop instructeur John Klaus alles uit de kast haalde bij zijn zestien slagwerkers.

Ook luisteraars van de andere deelnemende percussiongroepen toonden zich vol lof over hetgeen Boxtel's Harmonie ten gehore had gebracht. Of echter ook de juryleden Gerard van der Kolk en Martien Rongen zich konden vinden de wijze waarop 'Memories of Greece' (Gian Prince), 'San Diego Memories' (Fons Rademakers) en 'An African Impression' (Henk Mennens) werden vertolkt was op dat moment nog ongewis.

Terwijl de Boxtelse slagwerkers de eer kregen om tijdens de puntentelling het publiek in volle schouwburg De Storm muzikaal te vermaken, werd in de zaal volop gespeculeerd. Met name de groep jeugdige en gedreven slagwerkers uit Loon op Zand sprak ook bij de Boxtelse supporters tot de verbeelding.

Instructeur Jan Schipper, zelf een succesvol slagwerkcomponist, wist de tieners van Sophia's Vereeniging tot een fraaie concoursvertolking op te stuwen. Daar viel het optreden van Sint-Barbara uit Dreumel geheel bij in het niet, dat was voor iedereen wel duidelijk.

VREEMDE EEND
Moeilijker was het om de prestatie in te schatten die de malletband van de gereformeerde muziekvereniging De Bazuin uit Ommen neerzette. Dit ensemble maakte voor haar optreden gebruik van acht malletinstrumenten als xylofoons, marimba's en klokkenspelen en was in muzikaal opzicht een vreemde eend in de bijt van het wimpelconcours.

Dat voor Ommen ook nog eens een koperkwintet ten tonele voerde, was voor de afwisseling leuk, maar de onzekerheid die de blazers aan dag legden, moet mede aan de basis hebben gelegen van het feit dat de jury het optreden beloonde met 86,50 punten. Dreumel moest het doen met 83,10 punten.

Toen bekend werd dat Loon op Zand met 91,25 punten (een eerste prijs met lof der jury) huiswaarts zou keren, leefde in het Boxtelse kamp de veronderstelling dat men net als tijdens eerdere landskampioenschappen genoegen moest nemen met de tweede plaats. Slechts een enkeling durfde nog te hopen op het kampioensvaantje. Toch zal de blauwe wimpel binnenkort een ereplaats krijgen aan het vaandel van Boxtel's Harmonie.

De jury kende aan de Boxtelaren liefst 94,63 punten toe, het op een na hoogste aantal van de hele kampioenswedstrijd. Alleen het korps dat in de jeugdafdeling de titel in de wacht sleepte behaalde een hogere score: Soli Deo Gloria uit Ommen won met 95,23 de groene wimpel.

Het concoursresultaat mag met hoofdletters worden bijgeschreven in de annalen van bijna honderdjarige Boxtelse muziekvereniging; nooit eerder werden zoveel punten behaald. Dat met dit puntentotaal bovendien het concoursresultaat van november 2005 in Noordwijkerhout (waar Boxtel's Harmonie zich kwalificeerde voor het NK) met bijna zeven punten werd overschreden is opmerkelijk. Op een landskampioenschap wordt in het algemeen niet met punten gestrooid.

'Zeer hoogstaand samenspel met goede sound en technieken', oordeelde de jury, die ook de repertoirekeuze roemde en voorts liet blijken gecharmeerd te zijn van de wijze waarop instructeur Klaus uit Bakel muzikaal de touwtjes in handen had. In het juryrapport werd achter de verschillende rubrieken bijna overal het cijfer 9,5 ingevuld.

ONTLADING
Het behalen van de kampioenswimpel in de tweede divisie zorgde bij de leden van Boxtel's Harmonie voor een heuse ontlading. De voorbereiding op het landskampioenschap verliep immers niet gemakkelijk door de brand bij café De Kom, waar de muziekvereniging al bijna zeventig jaar repeteert.

,,Deze wimpel dragen we op aan de vier leden van het gezin Heijmans die bij de brand om het leven kwamen", stelde instructeur Klaus tijdens de busreis terug naar huis. Klaus meldde dat hij 'supertrots' was op zijn slagwerkgroep. ,,Dit had ik niet verwacht. Dat we mooie punten zouden behalen, stond voor mij als een paal boven water. Maar dit resultaat, zóveel punten, is ongekend."

Bij terugkeer in Boxtel stonden de leden van Die Zwetschgenbub'n, de blaaskapel van de harmonie, gereed om de kersverse kampioenen met feestmuziek in te halen. Dat gebeurde in gemeenschapshuis Orion te Lennisheuvel, waar de laatste weken de repetities plaatsvonden omdat het vaste clubhonk, harmoniezaal De Comsche Hoeve, niet beschikbaar is.

Ook wethouder Anton van Aert was als een van de eersten present om de club te feliciteren met het behaalde kampioenschap. ,,U hebt een periode achter de rug van emotionele uitersten. De brand bij De Kom heeft op velen een flinke impact gehad, niet in de laatste plaats op de leden van Boxtel's Harmonie. Dat u toch de kracht vond om door te gaan en dan ook nog zo'n fantastische prestatie neer te zetten, verdient alle complimenten en is reden voor een feestje", aldus wethouder Van Aert.

EERSTE ECHTE NK
Jarenlang waren de titelwedstrijden die de nog immer verzuilde nationale muziekfederaties organiseerden geen échte landskampioenschappen. Winnaars mochten zich 'slechts' federatief landskampioen noemen. De Nederlandse wereld van blaas- en slagwerkmuziek is verdeeld in katholieke, protestants-christelijke en algemene muziekbonden.

Dit jaar organiseren de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM), de Nederlandse Christelijke Federatie van Muziekverenigingen (NCFM) en de Federatie van Katholieke Muziekbonden (FKM) voor het eerst gezamenlijk een landskampioenschap voor slagwerkensembles.

In Winterswijk waren – naast de meegereisde supporters - vice-voorzitter Ties Klasens van de FKM en bestuurslid Francien van de Ven van de bij de FKM aangesloten Brabantse Bond van Muziekverenigingen als eersten van de partij om de Boxtelse kampioenen geluk te wensen met de behaalde blauwe wimpel.
16 februari 2006

Print deze pagina

Terug