OUDSTE BRIDGECLUB HULDIGT DRIE JUBILARISSEN

Goud siert Revanche

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Van de 66 leden die bridgeclub Revanche momenteel telt zijn er drie vanaf de oprichting lid. Van links naar rechts Leo Heesen, Ine van den Bremer en Michel Schellekens.

De oudste bridgeclub van Boxtel, Revanche, viert zaterdag 18 februari het vijftigjarig bestaan. Drie leden die er ook bij de oprichting al bij waren, Ine van den Bremer, Michel Schellekens en Leo Heesen, worden die dag extra in het zonnetje gezet.

Revanche werd opgericht op 15 februari 1956 door de vader van een van de gouden jubilarissen: Leo Heesen sr. ,,Die vestigde destijds vanuit Amsterdam in Boxtel zijn bedrijf en miste een bridgeclub", vertelt Henk Schalkwijk, bestuurslid en wedstrijdleider van Revanche. Hij kent het ontstaan van Revanche alleen uit overlevering. ,,Ik ben in 1972 lid geworden, nadat ik Boxtel kwam wonen."

,,Het eerste clubhuis was Villa Catharina", weet Guusje van der Meer, die acht jaar na de oprichting lid werd en inmiddels 26 jaar penningmeester van de club is. Voordat de bridgeclub een jaar of vier zijn intrek nam in gemeenschapshuis De Walnoot werden de wekelijkse kaartavonden achtereenvolgens gehouden in het voormalige hotel Bekkers (Stationsplein), restaurant De Kei (boven sporthal Den Haagakker), Maison Van de Wetering (thans Le Marécage) en restaurant Molenwijk.

Bridge is een populair in deze regio. ,,Cijfers van de bond wijzen uit dat de Meierij de grootste 'bridgedichtheid' kent van heel Nederland. Nergens spelen zoveel mensen dit kaartspel dan in deze buurt", meldt Schalkwijk. Hoe dat komt kan hij niet echt verklaren: ,,Als je eenmaal met dit kaartspel in aanraking bent gekomen, laat het je nooit meer los." Van der Meer knikt instemmend: ,,En je kunt het altijd spelen. Ongeacht leeftijd of handicap."

VERGRIJZING
De twee bestuursleden van Revanche erkennen dat bridge met name in vroeger jaren een wat elitair karakter had. ,,Maar dat is voorbij. Iedereen mag en kan lid worden. We hebben nu 66 leden en als er iemand bij wil komen, mag die eerst een paar keer vrijblijvend meedoen om te kijken of de sfeer in de club hem of haar aanstaat." Op de vraag of de club nog nieuwe leden kan gebruiken, antwoorden beide bridgers instemmend. Schalkwijk: ,,We kunnen groeien tot zo'n tachtig leden, dus er is nog plaats."

De gemiddelde leeftijd van de leden is 60-plus. Van der Meer: ,,Ja, we vergrijzen, maar dat is landelijk een trend. In de jaren zeventig, toen de AVRO via televisie een bridgecursus uitzond, was sprake van een fikse verjonging, maar de mensen die toen lid zijn geworden, zijn inmiddels ook allemaal flink op leeftijd."

De dinsdagavond, de vaste speelavond van Revanche, is voor Van der Meer en Schalkwijk 'heilig'. ,,Er moet heel wat gebeuren voordat ik besluit om niet te gaan bridgen", grinnikt de penningmeester van de club.
16 februari 2006

Print deze pagina

Terug