FLEVO FESTIVAL WELKOM OP LANDGOED IN LIEMPDE

Provincie en gemeente akkoord
over Velder

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Landgoed Velder blijft in beeld voor het Flevo Festival. (Archieffoto Brabants Centrum).

Het Flevo Festival kan ook dit jaar zijn tenten opslaan op landgoed Velder in Liempde. De provincie Noord-Brabant en het gemeentebestuur van Boxtel hebben nieuwe afspraken gemaakt over geluidshinder. Voor de organisatie van het Flevo Festival, Stichting The Crown in Driebergen, geldt een uitzondering. Het festival mag tot middernacht 95 decibel produceren, andere organisatoren van evenementen moeten al twee uur na zonsondergang de volumeknop terugdraaien.

Precies een jaar geleden leek het doek gevallen voor meerdaagse festivals en evenementen op landgoed Velder. De provincie Noord-Brabant onthield goedkeuring aan het nieuwe bestemmingsplan voor Velder omdat men niets voelt voor grootschalige en meerdaagse festivals in dit kwetsbare natuurgebied. ,,Het Flevo Festival kan nog één keer op Velder gehouden worden, maar daarna is het afgelopen", stelde wethouder Ger van den Oetelaar vorig jaar februari.

Deze week ontvouwde Stichting The Crown haar plannen voor de 29ste editie van het Flevo Festival, dat dit jaar gehouden wordt van 17 tot en met 20 augustus. Volgens wethouder Van den Oetelaar kan het festival weer op Velder gehouden worden omdat het evenement past binnen de afspraken die de gemeente Boxtel met de provincie Noord-Brabant heeft gemaakt.

DECIBELLEN
Cruciaal in het akkoord vormen de nieuwe spelregels rond geluidshinder. Alle evenementen die op het Liempdse landgoed gehouden worden moeten twee uur na zonsondergang de volumeknop terugdraaien tot maximaal 70 decibel. Overdag en 's avonds mag maximaal 95 decibel geproduceerd worden. ,,Voor het Flevo Festival is een uitzondering gemaakt en mag tot middernacht 95 decibel geproduceerd worden", aldus Van den Oetelaar.

De wethouder geeft aan dat het meerdaagse festival prima past in het karakter van het landgoed en dat het in de ogen van de provincie goed aansluit bij de oorspronkelijke opzet van de vroegere werktuigendagen die op Velder gehouden werden. Om die reden is gekozen voor een uitzonderingspositie. ,,Het gaat dus echt om een uitzondering, andere evenementen moeten twee uur na zonsondergang het volume zachter zetten. Ook wordt kritischer gekeken of een meerdaags festival toelaatbaar is."

Van den Oetelaar heeft de voorbije maanden veelvuldig overlegd met gedeputeerde Paul Rüpp van de provincie Noord-Brabant. Hij geeft aan dat het gemeentebestuur de nodige plooien heeft glad moeten strijken. Het provinciebestuur liet er een jaar geleden immers geen twijfel over bestaan dat meerdaagse festivals voortaan taboe waren op Velder.

Gedeputeerde Staten maakte in december 2004 gehakt van de plannen die in Boxtel waren gemaakt en wees erop dat ’de evenementen die in het verleden hebben plaatsgevonden strijdig zijn geweest met de gebruiksregeling zoals die in het bestemmingsplan buitengebied Liempde 1995 vigeert’. ,,Harder kan het niet op papier gezet worden", blikte de wethouder deze week terug. ,,Gelukkig zijn we na overleg met Rüpp een heel eind gekomen en ligt er een afspraak waarin staat wat zowel voor de provincie als de gemeente aanvaardbaar is."

SPONSORS
Stichting The Crown meldde deze week dat het Flevo Festival voortaan gedragen wordt door een groot aantal nieuwe hoofdsponsors. De twee hoofdsponsors zijn Kerkinactie in samenwerking met ICCO. Daarnaast wordt het festival financieel gesteund door onder meer Nederlands Bijbelgenootschap, EO Ronduit en Youth for Christ. Ook is een businessclub opgericht waarin zakenmensen en ondernemers samenkomen die het evenement willen steunen. Begin maart start de voorverkoop via internet. Het Flevo Festival wordt jaarlijks bezocht door zo'n tienduizend jongeren die vier dagen bivakkeren op landgoed Velder.
9 februari 2006

Print deze pagina

Terug