KOLDERSHOWS ALS VOORPROEFJE CARNAVAL 2006

Tonpraters in vorm op
zittingsavonden Eendengat

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Joke van de Moosdijk, Wim van der Schoot en Frans van Valderen kwamen regelmatig terug voor een korte sketch tijdens de zittingsavonden.

Kenden de Eendengatse zittingsavonden in het verleden vaak een overladen programma, dit jaar was het aantal optredens fors beperkt. Desondanks moesten bezoekers tot ver na middernacht hun aandacht op het podium houden. Daar waren het vooral de tonpraters die de koldershow tot een vermakelijk carnavalsevenement maakten.

Een hoofdrol in de pronkzittingen van de Stichting Openbaar Carnaval was weggelegd voor Ad Hoevenaars en Henk van de Laak die net als twee jaar geleden in de huid kropen van een voorleesopa en zijn kleinzoon Willy. Met het verhaal over Jan de Kettingman (burgemeester Van Homelen) nam het duo de Boxtelse politiek flink op de korrel.

Met name PvdA/GroenLinks-wethouder Anton ('de rooie haan') van Aert kreeg het zwaar te verduren. De missers die afgelopen zomer aan het licht kwamen rondom de aanbesteding van het nieuwe overdekte zwembad vormden een bron van inspiratie voor het komische duo. ,,Anton de rooie haan verbrandde bij die affaire lelijk zijn billen", vertelde opa. Willy trok een vies gezicht: ,,Bah, verbrande hanenbillen lust ik niet."

Opa las in de krant dat bij het sociale werkvoorzieningschap WSD steeds meer mensen werken met psychische problemen. De Boxtelse CDA-leider Pieter Springer (directeur van een van de WSD-bedrijven Ė red.) is een van die mensen redeneerde Willy toen hij het verhaal had gehoord hoe Springer zijn raadsfractie bijeen had proberen te houden na het vertrek van raadslid Wim van der Zanden.

,,Pieter belde naar Willy van Zuijlen met de mededeling dat hij met Jo Custers en Betsie van der Sloot twee weken op reis ging naar de Canarische Eilanden. Van Zuijlen kreeg het verzoek om in de tussentijd bij Springer de kliko aan de straat te zetten." Na het aangekondigde vertrek van Van Zuijlen ontkende Springer volgens opa dat er sprake was van leegloop in de CDA-fractie. Willy: ,,Zeg nou zelf: als twee van de vijf fractieleden opstappen en je noemt dat geen leegloop, dan kamp je echt met psychische problemen."

De volle Tijberzaal van het Vmbo-College Boxtel smulde; ook de wethouders Van Aert en Wim van Erp en VVD'er Ton Jonkers. De liberaal was volgens het duo hťt toonbeeld van een nieuw zuivelproduct. Opa: ,,Als je Ton in zijn kostuum in de koelkast zet, heb je iets nieuws van Campina: een driedelig pak." Willy had de naam voor het product: ,,Jonkers Fris."

Het duo had ook een fax uit Pakistan onderschept. ,,Ze missen ťťn Boxtelse euro tijdens het opmaken van de 'Balans'. Dat moet die euro van Wimke van der Zanden zijn."

SOLLICITATIE
Nadat ze met Linda van der Wiel als het duo Femmes Fatale haar vocale talenten had laten beluisteren in een Boxtelse versie van melodieŽn uit de film Grease, klom Debbie van de Loo in de buutton als Sientje Snebbel. Ze solliciteerde naar de functie van burgemeester van Boxtel: ,,Ik ben een goede kandidaat, want thuis heb ik ook de broek aan." Toch had het baantje dat ze ambieerde ook nadelen. ,,Ik zie er tegenop om al die gouden bruidsparen en honderdjarigen te gaan feliciteren. Ik ga liever naar een jonge Adonis. Waarom zou de burgemeester nŪet iemand feliciteren die twee jaar getrouwd is? Dat is vandaag de dag ook al een hele prestatie."

De burgemeesterskandidaat liet weten een verklaard voorstander te zijn van een verdiept spoor. ,,Dan kunnen ook de treinen niet meer ontsporen... En het is ook makkelijk te betalen als we geen geld meer uitgeven aan al die onderzoekbureaus." Een autovrije Markt komt er niet met Sientje als burgemeester. ,,Ik loop graag naar mijn werk. En dat is ver genoeg als ik mijn auto op de Markt heb geparkeerd."

Bernard van de Sangen besloot de zittingsavonden in zijn creatie als opa Bart. De winnaar van het Gemondse romkankletsen in 2004 en 2005 verhaalde als bewoner van woonzorgcentrum Simeonshof over de tijdelijke verhuizing naar het voormalige Lindenlust. ,,Daar is het goed. ...Zeggen onze kinderen." Het tijdelijke onderkomen is mooi: ,,We hebben er een zesser. Wat dat is? Iets groter dan een vijver."

GASTOPTREDENS
De zittingsavonden werden voorts ingevuld met ludieke optredens van Gerrie van der Steen, die in de buutton kroop als gemeentewerker en de groep 'Van drieŽn over' met Frans van Valderen, Wim van der Schoot en Joke van de Moosdijk. De muzikale omlijsting was in handen van The Ducktownband die tussen elk van de programmaonderdelen van zich liet horen. De Bobband uit Best verzorgde een gastoptreden. Dansgroep DEMMO opende de koldershow.

De zittingsavonden werden gepresenteerd door Ad van Kaathoven uit Schijndel. In zijn rol als de bekakte Jan-Joris wist hij zaterdagavond enkele leden van de voetbalclub ODC zover te krijgen dat zij het gemis van de dansmariekes compenseerden met een spontaan eigen optreden. Daarbij liet prins Gijsberto zich als rechtgeaard ODC'er niet onbetuigd.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Als Eendengatse cheerleaders zongen Linda van der Wiel (boven) en Debbie van de Loo komische teksten op melodieŽn uit de film Grease.
2 februari 2006

Print deze pagina

Terug