BEKENDE BOXTELAREN ACTIEF TIJDENS VOORLEESONTBIJT

Leerlingen luisteren ademloos
naar verhalenvertellers

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen boeit groep 4a van de Angelaschool met het voorlezen uit het boek ’Ridder Schijtebroek’ van Carry Slee.

De leerlingen van groep 4a van de Angelaschool kregen dinsdag hoog bezoek. Zij werden voorgelezen door burgemeester Jan van Homelen. Dit gebeurde in het kader van het landelijke voorleesontbijt. Op veel scholen in Boxtel werd meegedaan aan het voorleesontbijt.

Het is niet niks, de burgemeester die je een verhaal komt voorlezen. De leerlingen van de Angelaschool kijken dan ook met grote ogen naar die statige meneer die vooraan in hun klas staat. ,,Kunnen jullie zien dat ik de burgemeester ben?”, vraagt Van Homelen aan zijn jonge gehoor. ,,Aan uw kleren!”, zegt een jongen achter in de klas. De burgemeester glimlacht. ,,En waaraan nog meer?” ,,Aan uw ketting”, schiet een meisje te binnen. Van Homelen knikt en laat de ambtsketting zien. ,,Sóóów”, roepen de kinderen vol bewondering uit.

Vervolgens gaan ze in een kring om de burgemeester heen zitten, waarna Van Homelen het verhaal van ’Ridder Schijtebroek’ van Carry Slee voorleest. ,,Ik vind dit een ontzettend leuk boek”, vertelt hij. Het verhaal gaat over Michiel en zijn vriendinnetje Bo die helpen op de kinderboerderij. Daar gebeuren rare dingen. Er vinden vernielingen plaats en dieren worden gepest. Als Michiel een eend die vastgebonden zit wil bevrijden ziet een agent dat en die denkt dat híj het gedaan heeft. Vervolgens gaan Michiel en Bo op zoek naar de echte daders.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Juf Brigitte van Amelsvoort maakt tijdens het voorleesontbijt indruk met haar bijzonder fraaie hoed.

De kinderen luisteren ademloos naar het voorlezen van de burgemeester. Het verhaal boeit hen duidelijk. Na een uur lezen stopt Van Homelen, met de belofte dat juf Marjolein Wigchers het verhaal de komende dagen verder zal vertellen. Een groot applaus valt hem ten deel. Daarna vraagt hij de kinderen naar hun mening over het boek van ’Ridder Schijtebroek’. ,,Ik vind het een leuk verhaal”, antwoordt een meisje enthousiast. ,,Ik ook”, klinkt het vervolgens uit alle hoeken van het klaslokaal. De hoofdstukken die de kinderen het meest boeiend vonden wisselen sterk. De een kiest voor de zielige vastgebonden eend, de ander voor de grappige discussie tussen Michiel en Bo over de hoeveelheid boterhammen de opschepperige Michiel op zou kunnen eten.

Inge Bongers (8) kiest voor het moment dat de politieagent Michiel betrapte met de vastgebonden eend in zijn handen. ,,Ik wil namelijk zelf ook agent worden”, legt ze haar keuze uit. Op een paard om precies te zijn. ,,Want ik hou heel erg van paarden.” De burgemeester hoort alle reacties met plezier aan. ,,Ik vond het ontzettend leuk om bij jullie te zijn”, vertelt hij aan de kinderen. ,,Ik zou wel iedere dag willen voor lezen aan jullie! Bedankt voor het luisteren.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur Jos Korsten heeft zich fraai uitgedost voor het voorleesontbijt in zijn klas.

BEKEND IEMAND
Het is niet de eerste keer dat Van Homelen meedeed aan het voorleesontbijt. ,,Ik werk hier graag aan mee als het me gevraagd wordt”, legt hij uit. ,,Ik vind dit heel leuk om te doen.” De kunst van het voorlezen zit volgens hem in het feit kinderen te laten merken dat je je in het verhaal verdiept hebt. ,,Het gaat erom dat ze merken dat het verhaal je boeit.” Op de vraag of hij dit voorlezen aan de kinderen niet gaat missen als hij burgemeester-af is, moet Van Homelen glimlachen. ,,Jazeker, maar misschien dat ik ook dan nog uitgenodigd wordt, als oud-burgemeester.”

Ook de kinderen van klas 4a kijken met plezier terug op het voorleesbezoek van de burgemeester. ,,Ik vind dat de burgemeester spannend vertelde”, laat Roy van Heerebeek (7) weten. Hanne Bosch (7) vond dat Van Homelen een goed boek heeft uitgekozen met ’Ridder Schijtebroek’: ,,Ik vond het een leuk verhaal en soms was het best spannend.” Job van Deursen (8) is vooral trots op het feit dat de burgemeester in zijn klas kwam voorlezen. ,,Hij is tenslotte een bekend iemand.”

Van Homelen was niet de enige prominente voorlezer op de Angelaschool. Ook Joris Cijffers van de bekende Boxtelse feestband One Two Trio, journaliste Ineke Platel en mensen van TPG Post en de politie waren aanwezig tijdens het voorleesontbijt.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Juf Wendy Gregoire leest verkleed als heks voor aan de kinderen.

KEIZERSAPPEL
In basisschool De Vorsenpoel lost wethouder Wim van Erp de belofte in die hij vorig jaar al deed. Toen was hij het voorleesontbijt echter glad vergeten. ,,Tja, heel stom natuurlijk, maar dat kan gebeuren." Bij De Vorsenpoel is men er niet boos over. Directeur Thijs van Hooft: ,,Inderdaad, zo zien wij het ook. Zoiets kan gebeuren."

Voor de ruim honderd leerlingen uit de groepen 3 en 4 las Van Erp dinsdagochtend om halfnegen het verhaal 'De appel voor de keizer' uit de bundel De Toverhoed van Paul Biegel voor. Vooraf verklapte de wethouder dat hij in zijn vroegere loopbaan als leerkracht eenmaal eerder aan kinderen van deze leeftijd (6 en 7 jaar) les had gegeven. ,,Dat was als invalskracht. Ik wist ze met geen mogelijkheid stil te krijgen, terwijl ik met de leerlingen uit de groep 8 totaal geen moeite had."

Deze keer had Van Erp geen moeite om de grote groep jonge kinderen aandachtig te laten luisteren. De leerlingen waren een en al oor bij het verhaal van de keizer die het zonde vond om een cadeau gekregen appel op te peuzelen. De teleurstelling over het feit dat de appel wegrotte en de consternatie die dat teweeg bracht bij de deftige hofdames en lakeien, werden door de wethouder treffend in woorden verbeeld. De appel waarvoor leerkracht Hanneke Willems had gezorgd kwam daarbij goed van pas.

Terug in de klas zouden de leerlingen eigenlijk aan kunnen schuiven voor chocolademelk en krentenbollen. Het ontbijt stond door een misverstand echter nog niet klaar en zou later die ochtend alsnog worden opgediend, beloofde Willems.

De onderwijzeres vroeg ook of haar leerlingen iets hadden geleerd van het verhaal. ,,Dat je een appel niet moet bewaren, maar meteen dient op te eten. Anders bederft ie", luidde de wijze opmerking van Dewi. Haar klasgenootje Tim was vooral onder de indruk van de manier waarop het verhaal was geschreven: ,,Knap dat een schrijver zoiets kan bedenken."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Joris Cijffers van de Boxtelse feestband One Two Trio was een van de bekende Boxtelaren die op de Angelaschool acte de présence gaven in het kader van het voorleesontbijt.

VOORLEESKAMPIOENEN
Ook de peuters werden tijdens het voorleesontbijt niet vergeten. Zij konden terecht in alle Boxtelse peuterspeelzalen, kinderdagverbijf De Kindertuin, de bibliotheek en brede school De Wilgenbroek. In De Kindertuin lazen de voorleeskampioenen van alle Boxtelse scholen prentenboeken voor aan de peuters. In De Wilgenbroek werd het voorleesontbijt verzorgd door Nicole van Spaendonk en in de bibliotheek nam een docent van MIK Kunsteducatie die taak op zich.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ook journaliste Ineke Platel droeg een steentje bij aan het voorleesontbijt op de Angelaschool.
2 februari 2006

Print deze pagina

Terug