DORPSJEUGD LEEFT ZICH UIT OP NATUURIJS

IJspret op Gemondse kikkerpoel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Gemondse schooljeugd leeft zich uit op de met ijs bedekte kikkerpoel bij het zandweggetje dat door oudere dorpsbewoners wordt aangeduid als Karssenpad.

Tal van Gemondenaren beleefden afgelopen weekeinde ijspret op de dichtgevroren kikkerpoel, die vorig jaar in het kader van de ruilverkaveling is aangelegd nabij de Gemondeseweg en De Kuilen.

De met name jeugdige schaatsers mochten zich zondag verheugen op veel belangstelling. Maandag toog leerkracht Wim Verhoeven met de leerlingen van groep 6 van de Sint-Lambertusschool naar het natuurijsbaantje.

,,Ik had de leerlingen vrijdag al gevraagd schaatsen mee naar school te brengen", vertelt de onderwijzer. Alle 25 leerlingen waren voorzien van de gladde ijzers tijdens de twee aaneengeschakelde gymlessen die Verhoeven benutte om zijn klas ijpret te laten beleven. Een paar meegebrachte tuinstoeltjes kwamen goed van pas om leerlingen die nog niet konden schaatsen de beginselen van deze oer-Hollandse sport bij te brengen.

GESCHEURD
,,In het weekend is veel op het ijs van de ondiepe poel geschaatst en daardoor is het ijs wat gaan zakken. Ook was het ijs gescheurd. Het kwelwater kwam daarom op de ijslaag te staan." Dat het gevaarlijk zou zijn om maandag nog te gaan schaatsen ontkent Verhoeven. ,,Ik ken mijn verantwoordelijkheid. Als de veiligheid in het geding zou zijn geweest, was ik niet gegaan", klinkt het stellig.

De leerlingen van Verhoeven beleefden veel plezier. Dat enkele ouders spontaan een koek-en-zopiekraam inrichtten, maakte de winterpret helemaal compleet.
2 februari 2006

Print deze pagina

Terug