’AUTHENTIEK GELUID IN KAKOFONIE VAN POËZIE’

Publieks- én oeuvreprijs voor Victor Vroomkoning

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De in Boxtel geboren en getogen dichter Victor Vroomkoning (Walter van de Laar) was vorig jaar mei te gast in leescafé De Letterknetter van brede school De Wilgenbroek. ’Gedichten hoeven helemaal niet te rijmen’, hield Vroomkoning de kinderen voor. (Archieffoto Brabants Centrum).

Dichter Victor Vroomkoning is deze week dubbel in de prijzen gevallen. Hij kreeg te horen dat hem dit jaar de Karel de Grote-prijs van de stad Nijmegen wordt toegekend. En vandaag, donderdag 26 januari (Nationale Gedichtendag) werd bekend dat de dichter, die in 1938 in Boxtel werd geboren als Walter van de Laar, ook de publieksprijs 2005 van twee literaire internettijdschriften heeft gewonnen.

Het gemeentebestuur van Nijmegen maakte donderdag bekend dat dichter Vroomkoning op voordracht van de adviescommissie voor de Karel de Grote-prijs is onderscheiden met de oeuvreprijs voor cultuur. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag en zal in het najaar worden uitgereikt in Nijmegen, tezamen met de Alcuïnsprijs die bestemd is voor aanstormend cultureel talent.

Volgens het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen geniet het werk van Victor Vroomkoning brede erkenning. ,,Vanaf zijn debuut ontving hij vele literatuurprijzen in Nederland en België”, aldus het gemeentebestuur van de Keizerstad. Naast dichter is Vroomkoning in Nijmegen actief als jurylid voor verschillende literatuurprijzen. Ook verzorgt hij workshops poëzie en literaire cursussen en was hij actief betrokken bij literair café 042 en Zaal Zes, die is gevestigd in cultureel centrum LUX. Verder begeleidt Vroomkoning jong dichterlijk talent. Vroomkoning woont en werkt al jaren in Nijmegen.

KLEIN EN INTIEM
De adviescommissie voor de Karel de Grote-prijs omschrijft het werk van de gelauwerde dichter als ’een authentiek geluid in de kakofonie van de Nederlandse poëzie’. ,,De kwalificatie betreft de thematiek van zijn gedichten en de aan deze thematiek aangepaste toonzetting en literaire vorm. Vroomkoning schrijft over de kleine intieme dingen van het leven; zijn ouders, kinderen, liefde en dood en over wat zich tussen mensen afspeelt. Zijn gedichten roepen bij de lezer herinnering en herkenning op.”

Vroomkoning werd in 1938 in Boxtel geboren. De bakkerszoon studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en later filosofie aan de toen nog Katholieke Universiteit Nijmegen. Tot 1995 werkte hij in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs in Nijmegen. Vroomkoning debuteerde in 1983 met de gedichtenbundels ’De einders tegemoet’ en ’De laatste dingen’.

Inmiddels heeft hij een groot aantal dichtbundels op zijn naam staan, waarvan de dichtbundel ’Stapelen’ de laatste is. Deze bundel bevat een aantal fraaie gedichten die herinneren aan de jeugd van de dichter in Boxtel. ’Stapelen’ was de voorbije weken in de race voor de publieksprijs voor poëzie. Via internet konden poëzieliefhebbers hun stem uitbrengen op een groot aantal in 2005 verschenen dichtbundels. De bundel van de in Boxtel geboren en getogen dichter ging de laatste weken continu aan de leiding. Met ruim verschil eindigde Vroomkoning aan de kop van het klassement.

De dichter reageerde vandaag enthousiast op het goede nieuws. Met name het feit dat de publieksprijs van de literaire internettijdschriften Rottend Staal en De Contrabas (die voor het eerst wordt uitgereikt) hem ten deel is gevallen, streelt zijn ego. ,,Vorig jaar zijn bij officiële uitgeverijen in totaal 141 gedichtenbundels gepubliceerd. Als die van jou daarvan wordt uitgeroepen tot de beste, is dat een enorme opsteker", liet Vroomkoning vanuit Nijmegen weten. De pluim die hij heeft gekregen, geeft de dichter echter graag door aan de mensen die via internet op hem hebben gestemd. ,,En aan alle mensen in Boxtel die mee hebben geleefd. Verschillende Boxtelaren hebben positief gereageerd; ook vanuit het gemeentehuis."

Beide prijzen die Vroomkoning ten deel zijn gevallen zetten volgens winnaar de poëzie in een positief daglicht. ,,Toch blijft deze vorm van kunst een randverschijnsel en dat moet het ook vooral blijven."

Met de publieksprijs 2005 verdient Vroomkoning een geldbedrag van 1.700 euro. Hedenochtend werd de dichter geïnterviewd in de radiostudio van Omroep Gelderland; vanavond staat hij in de Stadsschouwburg van Zutphen in een programma met onder andere Ramses Shaffy. Een van de concurrenten van Vroomkoning in de strijd om de publieksprijs 2005, Pom Wolff uit Amsterdam, is vanavond in Boxtel te beluisteren tijdens de dichtwedstrijd Dicht-Slam-Rap in café Begijn aan de Markt.
26 januari 2006

Print deze pagina

Terug