STERKE AFVAARDIGING NAAR JUNIOR VAKKANJERS

Vmbo-College Boxtel met negen deelnemers naar beroepenwedstrijd

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De scholieren die de kleuren van het Vmbo-College Boxtel vertegenwoordigen tijdens Junior Vakkanjers. Zittend (v.l.n.r.): Ron Wagenaars, Edwin Olislagers, Wesley Voets, Raymond Kapteijns, Nicky van Roij en Tom van Abeelen. Staand: Steven van de Sande, ZoŽ Ritraleos en John Schreuders.

Negen vierdejaars scholieren van het Vmbo-College Boxtel strijden donderdag 2 februari in Veldhoven voor een plaatsje in de nationale finale van de beroepenwedstrijd Junior Vakkanjers. Eerder vaardigde de school alleen lassers af, dit jaar doen voor het eerst ook leerlingen mee in de categorie metaaltechniek en metalektro.

De negen scholieren doen in Veldhoven mee aan de provinciale editie van Junior Vakkanjers. De hele dag door werken zij aan een werkstuk waarvoor op de wedstrijddag zelf de tekening pas krijgen.

,,Dat wordt best spannend", vertelt Edwin Olislagers (16) uit Esch. ,,We hebben nog nooit in competitieverband hoeven te werken." Toch ziet hij de deelname aan Vakkanjers met vertrouwen tegemoet. ,,Het gaat gelukkig alleen om de praktijk; er worden geen theoretische vragen gesteld. Daar ben ik wel blij om."

De leerling van de Metalektro-afdeling hoopt dit jaar zijn opleiding aan het Vmbo-College Boxtel af te sluiten. Hem staat een carriŤre als kraanmachinist voor ogen. ,,Ik hoop na mijn eindexamen verder te kunnen leren in Harderwijk. Daar is een topopleiding voor kraanmachinisten waarvoor je moet worden uitgeloot", aldus Edwin.

CONCENTREREN
Nicky van Roij (15) uit Boxtel gaat na zijn eindexamen aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Dat staat nu al vast. ,,Ik volg dan bij het ROC nog de Beroeps Begeleidende Leerweg, waarbij ik vier dagen werk en een dag in de week naar school ga."

Op de afdeling Metaaltechniek heeft Nicky zich eigen gemaakt in verspanende technieken zoals draaien en frezen. Hij koos daarmee voor de technische kant van de transportsector, niet voor de logistieke. ,,Ik werk nu eenmaal het liefst met mijn handen."

Tijdens de wedstrijddag in Veldhoven neemt Nicky zich voor om zich niet te laten afleiden door andere deelnemers. ,,Ik probeer mijn eigen werkstuk zo goed mogelijk te voltooien. Hoe de uitslag vervolgens uitpakt zien we wel", klinkt het nuchter.

Docent Frans Snellaars knikt instemmend: ,,Inderdaad. Het is verstandig om je niet met de concurrenten te bemoeien. Een van onze leerlingen die vorig jaar meedeed aan Vakkanjers hielp een ander door hem te wijzen op een fout. De concurrent herstelde zich, maar onze deelnemer vergat het euvel bij zichzelf te corrigeren... Het is dus het verstandigst om je helemaal op je eigen werkstuk te focussen."

LANDELIJKE FINALE
Aan de beroepenwedstrijd Junior Vakkanjers doen landelijk 468 vmbo-scholieren mee. Dat zijn er bijna 150 meer dan in 2005. De interesse in de provincie Noord-Brabant is met 106 inschrijvingen het grootst; hier omvat de wedstrijd twee dagen. Van het Vmbo-College Boxtel doen naast Edwin Olislagers en Nicky van Roij de volgende leerlingen mee: Tom van Abeelen en Wesley Voets uit Boxtel (elektro), Raymond Kapteijns (metaaltechniek) en ZoŽ Ritraleos (CAD-tekenen) uit Sint-Michielsgestel, John Schreuders (metalektro) en Ron Wagenaars (lassen) uit Vught en Steven van de Sande (lassen) uit Best.

Op 5 februari wordt bekendgemaakt wie zich heeft gekwalificeerd voor de landelijke finale. Die wordt gehouden tijdens de Techni-Show, van 14 tot en met 18 maart in de Jaarbeurs te Utrecht.
26 januari 2006

Print deze pagina

Terug