LEERLINGE PETRUSSCHOOL WINT BOXTELSE VOORLEESWEDSTRIJD

Ilse van den Biggelaar boeit publiek in bibliotheek

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het publiek luistert geïnteresseerd naar de verhalen die de Boxtelse voorleestalenten voordragen. Op de voorgrond zit de jury, die werd gevormd door (van links naar rechts) journaliste Ineke Platel, Saskia Boleij van boekhandel Elckerlijc en kinderboekenschrijfster Marjolein Krijger.

Voorleestalent heeft Boxtel te over. Dat bleek gisteren, woensdag 18 januari tijdens het plaatselijke voorleeskampioenschap. Zeven scholen in Boxtel hadden voorrondes gehouden en van iedere school was de beste voorlezer afgevaardigd naar de openbare bibliotheek Boxtel. Het niveau lag hoog, zeer hoog. De jury genoot, maar had daardoor wel een moeilijke taak in het aanwijzen van een winnaar.

,,Het doel van deze voorleeswedstrijd is om kinderen plezier in het lezen te geven”, legt juryvoorzitter Ineke Platel uit. ,,Deze wedstrijd bestaat in totaal uit vijf delen; de verkiezing van de beste voorlezer per school, de verkiezing per gemeente die vandaag plaatsvindt, de regiowedstrijd, de provinciale verkiezing en uiteindelijk de landelijke eindstrijd.”

Er zijn veel zaken waar de jury op moet letten tijdens het voorlezen van de zeven kandidaten. Platel: ,,We vinden het belangrijk dat de deelnemers rustig lezen, een goede intonatie hebben, goed de zaal in kijken, snappen waar het verhaal over gaat en dat ze het publiek kunnen boeien.” En dat is geen gemakkelijke opgave, beseft ze. ,,Ik kan me voorstellen dat je hart in je keel klopt als je op zo’n podium voor een groot publiek moet voorlezen.”

Iedere deelnemer heeft veertien supporters meegenomen. Ze vallen op als ze de bibliotheek binnenkomen, want bijna allemaal dragen ze reusachtige, kleurrijke spandoeken. Zo heeft basisschool Sint-Petrus een doek waarop ’Hulp Ilse. 110% Ilse’ staat geschreven. ,,Die hebben we in onze klas gemaakt”, vertelt Renske Valks (11). Het spandoek is bestemd voor haar vriendinnetje Ilse van den Biggelaar. ,,Ik denk dat zij gaat winnen.” ,,Zij móet winnen”, benadrukt Nori van den Biggelaar (7). ,,Dit is Ilse’s zusje, zij is dus partijdig”, lacht moeder Jeanette.

Ook de Angelaschool is creatief geweest. Kelly Arga (11) en Malou Boudewijn (12) dragen het grootste spandoek naar binnen. ’Beginne, beginnne, beginne. Francis die gaat winne’ luidt de tekst. ,,En er staan zestien uitroeptekens achter”, laat klasgenoot Airon Cranston weten. ,,Dit spandoek hebben we thuis gemaakt”, legt Malou uit. ,,Wij zijn namelijk Francis beste vriendinnen”, laat Kelly weten.

HOTELRAT
Alle zeven deelnemers krijgen vijf minuten de tijd om een verhaal voor te lezen uit een boek naar keuze. Babs Vervoort van de Molenwijkschool heeft de lastige taak het spits af te bijten. Desondanks gaat haar dat uitstekend af. Ondersteund door juichkreten van haar fans (’Hup Babs, zet hem op. Zet heel Boxtel op zijn kop!’) vertelt ze op een zeer levendige manier het verhaal ’De ontmaskering van de zingende hotelrat’ van Jacques Vriens.

Haar stemwisselingen zijn indrukwekkend. Ze wisselt fluisteren, hoge en lage stemmen en verbaasde kreten mooi af. Het publiek luistert ademloos toe. Zelfs de medewerkers van de bibliotheek blijven achterin de zaal stilstaan om geïnteresseerd te luisteren. Een groot applaus valt haar ten deel. Ze was na afloop niet ontevreden met haar prestatie. ,,Het ging goed, maar ik praatte wel een beetje te snel.”

Het niveau van Babs blijkt geen uitzondering. Ook Francis Vugts (Angelaschool), Lieke van der Velden (De Hobbendonken), Janne van der Heijden (De Oversteek), Robin Nettekoven (De Vorsenpoel), Ilse van den Biggelaar (Sint-Petrus) en Kate van der Meer (De Spelelier) geven blijk van hun voorleestalent.

Francis leest voor uit ’Loverboy’ van Theo Hoogstraaten. ,,Ik heb gekozen voor dit boek omdat de titel me aansprak”, legt ze uit. Ze voelt zich tijdens het voorlezen duidelijk thuis op de troon, waar ze vorig jaar ook al op zat. ,,Ja, die stoel zit wel lekker”, glimlacht ze.

Lieke brengt haar gehoor naar Roald Dahls Chocoladefabriek, waar Sjakie allemaal avonturen beleeft. Met gevoel voor spanning geeft ze de personages allemaal verschillende stemmetjes. Ze gaat zo op in het verhaal dat ze bijna de tijd vergeet. ,,Het was leuk om dit te doen. Ik zou nog best even door willen gaan”, lacht ze na afloop.

Basisschool De Oversteek uit Liempde heeft Janne als troef tijdens dit voorleeskampioenschap. Ook dat blijkt een goede keuze. Ze leest het boek ’See you in Timboektoe’ van Carry Slee rustig voor, en zoekt via haar ogen goed contact met het publiek. ,,Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik dit zelf leuk vind om te lezen en om vóór te lezen.” Het publiek hangt aan haar lippen.

Ilse krijgt de lachers op haar hand vanwege de titel van het boek waarvoor zij heeft gekozen: ’Hoe overleef ik mijn ouders?’. Ondanks de titel ziet haar moeder het voorlezen vol trots aan. Ook zusje Nori zit op het puntje van haar stoel. Kate heeft het boek ’Razend’ gekozen om uit voor te lezen. Een boek waar veel stemverheffingen in voorkomen, dus ideaal om haar kwaliteiten te laten blijken. De yell van haar supporters ’Go, go, go, Kate is zó’ blijkt meer dan terecht.

Robin sluit de rij. Ze heeft wat last van haar stem en is daardoor ietwat hees, maar tijdens het voorlezen heeft ze daar geen hinder van. Vol verve laat ze een hoofdstuk uit ’Hoe overleef ik de brugklas?’ van Francine Oomen horen.

TRANEN
Aan de jury, die behalve journaliste Ineke Platel bestaat uit kinderboekenschrijfster Marjolein Krijger en Saskia Boleij van boekhandel Elckerlijc, is vervolgens de lastige taak om een winnaar te kiezen. Voor de beraadslagingen begeven zij zich naar een aparte ruimte. Het duurt bijna een half uur alvorens de jury terugkomt met de uitslag. ,,Het was zweten voor ons”, legt Platel uit. ,,We vinden unaniem dat jullie allemaal prachtig kunnen lezen. Jullie hebben ook allemaal leuke fragmenten uitgekozen. Maar heel moeilijk vonden we het niet om de winnaar uit te kiezen.” Ze kijkt de zaal in. Daar roffelen de kinderen met hun handen op hun benen om de spanning nog meer op te bouwen. Platel glimlacht en geeft het verlossende woord. ,,De winnares van de Boxtelse voorleeswedstrijd is geworden... Ilse van den Biggelaar!”

Van blijdschap laat de leerlinge van basisschool Sint-Petrus haar tranen de vrije loop als ze de bijbehorende prijzen in ontvangst neemt: een fraaie oorkonde, een bos bloemen en een boekenbon. ,,Wij vinden als jury dat je een hele mooie stem hebt om voor te lezen. Je hebt heel rustig gelezen, dat is erg knap voor zo’n eng, groot publiek. Daarnaast had je mooie tempowisselingen. Je mag nog wel iets meer naar het publiek kijken als je voorleest, maar je hebt het echt heel goed gedaan”, vertelt Platel. Bij het horen van al die mooie woorden siert een grote trotse glimlach het gezicht van Ilse. ,,Ik ben heel erg blij, ik vind dit hartstikke leuk”, zegt ze verlegen.

,,Ik zei je toch dat ze ging winnen?!”, vertelt Ilse’s vriendin Renske Valks na afloop van de voorleeswedstrijd tegen iedereen die het horen wil. Het voorleestalent zelf neemt alle felicitaties van haar fans vol trots in ontvangst. ,,Ik heb veel geoefend voor dit kampioenschap”, legt ze haar geheim uit. ,,Ik heb van tevoren veel voorgelezen aan mijn ouders en in de klas.” Dat was voor haar geen zware opgave, want lezen doet ze graag. ,,Ik kom veel in de bibliotheek.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De strijd om het Boxtels voorleeskampioenschap verliep spannend. De deelnemende scholen volgden met een delegatie de verrichtingen van hun kandidaat.
19 januari 2006

Print deze pagina

Terug