'VERRASSINGSAANVAL' JONGERENPARTIJ VERLOOPT PROBLEEMLOOS

Scholieren demonstreren voor jeugdhonk

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op het bordes voor het gemeentehuis verzorgt een groepje breakdancers een demonstratie. In een jongerencentrum zouden ze beter uit de voeten kunnen, stellen de demonstranten.

Iets meer dan vijftig scholieren reageerden maandagmiddag op de oproep om te demonstreren voor een nieuw jongerencentrum in Boxtel. De protestactie tegen het uitblijven van een jeugdhonk was op touw gezet door de nieuwe Boxtelse jongerenpartij PDP. Op de Markt kregen de actievoerders van wethouder Anton van Aert te horen dat de komst van een jongerencentrum niet ter discussie staat.

,,Er is hier in Boxtel niks te doen voor de jeugd. We kunnen alleen wat rondhangen op straat en dat leidt weer tot klachten van omwonenden. Waar moeten we dan heen?" De 16-jarige Linda is samen met klasgenoten Eline en Wouter een van de eersten die maandag hun gezicht laten zien op het Breukelsplein. De drie leerlingen van het Vmbo-College Boxtel vinden het een goede zaak dat er actie wordt gevoerd voor een jongerencentrum in Boxtel. ,,Daar hebben we wel een uurtje spijbelen voor over."

De les wiskunde laten de scholieren voor wat die is. ,,We mochten van de schoolleiding eigenlijk niet naar deze demonstratie, maar het is hard nodig dat er nu eindelijk eens iets gebeurt. Daarom zijn we toch gegaan", vertelt Linda. Tevreden kijkt ze rond. In kleine groepjes arriveren steeds meer scholieren op hun fiets of brommer. Echt druk wordt het niet.

Initiatiefnemer van de demonstratie is Bas Koenraadt. Hij is lijsttrekker van de Progressieve Democratische Partij (PDP) die op 7 maart voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen deelneemt in Boxtel. ,,We hebben gekozen voor een 'verrassingsaanval'. Vanochtend hebben leden van onze partij folders rondgedeeld op de Boxtelse scholen voor voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Daarin werden de scholieren en studenten opgeroepen om mee te doen aan deze protestdemonstratie."

Dat uiteindelijk slechts een vijftigtal jongeren zich verzamelt op het parkeerterrein, stelt Koenraadt niet teleur. ,,Het gaat erom dat mensen gaan beseffen hoe belangrijk het is dat er een jongerencentrum komt. Vanavond aan de eettafel moet deze actie hét onderwerp van gesprek zijn in de Boxtelse huiskamers. Zodat ook ouders overtuigd raken van het nut van zo'n voorziening."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorafgaand aan de demonstratie voor een nieuw jongerencentrum drommen scholieren bijeen op het Breukelsplein.

HANDTEKENINGEN
Zelf was Koenraadt ook van de partij toen twaalf jaar geleden een protestactie werd gehouden tegen de sluiting van het toenmalige jongerencentrum Paradox. ,,Die manifestatie liep uit op een chaos waarbij ook vernielingen werden aangericht. Een herhaling daarvan willen we als PDP voorkomen. Het moet vooral een vreedzame, min of meer ludieke actie worden."

Via de Prins Bernhardstraat, Jan Kruijsenstraat, Molenstraat, Rechterstraat en Kruisstraat trekken de demonstranten wat verwaaid naar de Markt. Daar staat ook een klein groep scholieren van het Jacob-Roelandslyceum.

Dorith (16) heeft samen met een vriendin het verbod van de schoolleiding genegeerd om mee te doen aan de protestactie. Ze overhandigt Koenraadt een brief met handtekeningen van al haar klasgenoten in 3havo. De steunbetuigingen worden later aangeboden aan de wethouder. ,,Goed initiatief deze demonstratie. Er moet nu eindelijk eens iets veranderen. Er is hier immers niks te beleven", stelt de JRL-scholiere.

Op het bordes voor het gemeentehuis wordt een zeil uitgerold en een gifgroen gespoten Seat met gigantische geluidsboxen in de kofferbak wordt naast de verhoging geparkeerd. Alles is gereed om te breakdancen. Een groepje jongens haalt halsbrekende toeren uit op de klanken van de bonkende muziek en oogst applaus.

Niet alleen van burgemeester Jan van Homelen en wethouder Van Aert, maar ook een handjevol ambtenaren waardeert het optreden. ,,We willen laten zien wat er zoal mogelijk is als we over een jongerencentrum kunnen beschikken", vertelt woordvoerder Koenraadt. Hij dringt erop aan dat de Boxtelse politiek nu eindelijk eens knopen doorhakt.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de breakdancedemonstratie vanaf het balkon van het gemeentehuis.

TERECHTE VRAAG
,,Ik ben het niet met jullie eens dat er voor de jeugd in Boxtel niks te doen is", reageert wethouder Van Aert. ,,Zulke demonstraties door breakdancers vinden regelmatig plaats. Bovendien hebben we afgelopen jaar een jongerenontmoetingsplaats bij de skateramp in Boxtel-Oost in gebruik genomen en beslist de gemeenteraad deze maand over een starterslening om jongeren makkelijker aan een koopwoning te helpen."

Van Aert benadrukt dat hij het terecht vindt dat de jongeren aandacht vragen voor een jongerencentrum. ,,Dat moet er nu eindelijk eens komen. De vraag is niet of en waar die voorziening gerealiseerd moet worden, maar hoe en wanneer. Daarvoor nodig ik een delegatie van jullie graag uit om met ons over te praten", betoogt wethouder Van Aert.

Burgemeester Van Homelen spreekt de hoop uit dat de uitnodiging van de wethouder niet aan dovemansoren is gericht. Dat blijkt ook niet zo te zijn. Demonstratieleider Koenraadt belooft woensdagmiddag bij Van Aert op bezoek te gaan met enkele deelnemers aan de demonstratie om te horen wat er nu gaat gebeuren. Elders in deze krant is te lezen dat het gemeentebestuur overeenstemming heeft bereikt om een tijdelijk jeugdhonk in de gymzaal van de voormalige Bracbant Havo aan de Baroniestraat te vestigen. Op termijn komt een definitieve voorziening voor de jongeren in voorbouw van het leegstande schoolpand. Het deel van het onderwijscomplex langs het Smalwater wordt dan bestemd voor woningbouw.

Zonder in actie te hoeven komen, kijken de opgetrommelde politieagenten vanaf een afstandje toe hoe de protestactie verloopt. ,,Twaalf jaar geleden was dat wel anders. Toen werden eieren en tomaten tegen de ramen van het gemeentehuis gegooid en sneuvelden ruiten. Gelukkig verloopt de actie nu zonder problemen", klinkt het tevreden uit de mond van politiewoordvoerder Ivo Oosterbaan.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Opgetrommelde agenten hoeven niet in actie te komen tijdens de protestactie. In tegenstelling tot een soortgelijke, maar veel grootschaliger manifestatie twaalf jaar geleden verloopt de demonstatie zonder problemen.
19 januari 2006

Print deze pagina

Terug