DARTSCAFÉ VAN LAKESIDE-WINNAAR IN EXTASE

Uitgebreid eerbetoon aan Jelle Klaasen in Nieuwkuijk

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De in Boxtel woonachtige Lakeside-winnaar Jelle Klaasen showt vol trots zijn trofee aan het enthousiaste publiek.

Rijendik langs de kant van de weg stonden honderden fans maandag te wachten op de huldiging van dartsheld Jelle Klaasen in partycentrum De Apollo in Nieuwkuijk. Dat is de locatie waar de in Boxtel woonachtige darter speelt met zijn team Broken Arrows. De miezerregen kon de aanhangers niet wegjagen. Een glimp van de nieuwe Lakeside-kampioen opvangen, dat was wat iedereen wilde. En een handtekening, uiteraard.

Het lijkt alsof Nieuwkuijk massaal dartsgek is geworden. Het halve dorp is uitgelopen om Klaasen te huldigen. Het plein voor partycentrum De Apollo is versierd met oranje vlaggetjes. Een groot opblaasbaar dartbord siert de hoek van het Burgemeester van Houtplein en de Jonkheer de la Courtstraat. Aan De Apollo zijn spandoeken opgehangen. ’D’n Knatsers feliciteert Snelle Jelle’en ’D’ Apollo steunt Jelle Klaasen’ laten de fans daarop weten. De deur van het partycentrum is versierd met grote gele en witte ballonnen.

Het café is afgeladen vol. Er kan niemand meer bij, laten de ingehuurde bodyguards aan de deur weten. Gelukkig zijn via een beeldscherm op het nabijgelegen plein alle festiviteiten in het partycentrum alsnog te volgen. De klanken van de ingehuurde band One Two Trio, ook uit Boxtel, zijn tot ver in de omtrek te horen. Op de toon van het lied ’Jan Klaassen de trompetter’ zingen zij meermalen: ’Jelle Klaasen is de beste, ja hij is de kampioen’.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Boxtelse One Two Trio greep de unieke dartsprestatie van Klaasen aan om een nummer voor hem te schrijven. Dat werd in De Apollo voor het eerst live ten gehore gebracht.

LEUKE JONGE GAST
De dartsheld zelf is op het geplande aanvangstijdstip van zeven uur nog in geen velden of wegen te bekennen. ,,Hij staat in de file”, fluisteren enkele fans. Dat levert teleurgestelde blikken op bij omstanders die zich al uren in de kou begeven. Maar weg gaat niemand.

Nicolette van de Ven (18) en haar vriendin Bianca van de Grient (19) staan op dat moment al ruim een uur in de regen. De mutsen van hun jassen hebben ze diep over hun hoofden getrokken. ,,Ik woon naast De Apollo. Daarom kom ik hier even kijken”, vertelt Nicolette. Ze is niet echt een dartsfan. ,,De Lakeside-finale heb ik ook niet gezien, maar ik hoopte wel dat Jelle zou winnen.” Waarom? Haar vriendin Bianca van de Grient (19) lacht: ,,Omdat hij een leuke jonge gast is.”

Achter het opgeblazen dartbord hebben Michel van Woerkom (26) en Anouk Musch (21) een plaatsje in de menigte gevonden. ,,Wij wonen hier even verderop en willen even Jelle zien”, legt Anouk hun komst uit. ,,Het is tenslotte iets aparts dat iemand die in dit dorp dart ’Lakeside’ wint. Ze dart zelf niet, maar Michel wel. ,,Maar alleen voor de gezelligheid, hoor”, bezweert hij. ,,Ik hoef van Jelle dan ook geen tips om beter te worden. Daar gaat het voor mij niet om.” ,,En ik ben al blij als ik het bord raak”, glimlacht Anouk.

Willem Ran (78) heeft zijn platte pet diep over zijn oren getrokken. Samen met Thea van der Geld (58) kijkt hij de Jonkheer De la Courtstraat in, zoekend naar de auto die Jelle naar De Apollo moet brengen. ,,Wij wilden snel even komen kijken, maar het duurt allemaal wel erg lang”, zucht Van der Geld. Ran heeft die wachttijd er desondanks graag voor over. ,,Ik heb alle wedstrijden van Jelle gekeken. Vooral die finale was ontiegelijk spannend.”

Uiteraard hoopte hij dat Klaasen het toernooi zou winnen. ,,Niet dat ik iets tegen Raymond van Barneveld heb, hoor”, legt hij uit. ,,Maar ik vond het gewoon leuk als nu eens zo’n jonge gast zou winnen. Ik heb een rondedans gemaakt doen dat inderdaad gebeurde.” Hij heeft diepe bewondering voor het spel van de in Boxtel woonachtige darter. ,,Hij bleef zó rustig. Echt ongelofelijk. Barney zag je enorm zweten, maar aan Jelle zag je ondanks de spanning he-le-maal niets.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jelle Klaasen deelt, omringd door een enorme horde persfotografen en cameramensen, handtekeningen uit aan de vele jeugdige fans die zich in De Apollo te Nieuwkuijk verzameld hebben.

JELLE-DORP
Na ruim twee uur wachten schieten de jongste handtekeningenjagers ineens naar het café toe. ,,Jelle is er!”, hoor je ze gillen. Veel kans om hun idool te ontmoeten hebben ze echter niet. Bodyguards begeleiden Klaasen via een zij-ingang snel naar het café. Enkele minuten later verschijnt hij voor het rechterbovenraam. De gewonnen beker houdt hij trots in zijn hand, terwijl het massaal opgekomen publiek buiten zijn naam scandeert.

Met een trotse blik overziet Klaasen de massa. Lang krijgt hij daar de tijd niet voor, want in de grote zaal van het partycentrum wachten de burgemeesters Henk Willems van Heusden, waar Nieuwkuijk onder valt, en Harrie Nuijten van Alphen-Chaam, waar hij is geboren, hem op om hem officieel te huldigen.

,,Nu zie je wat je allemaal teweeg hebt gebracht met je zege”, vertelt Willems de trotse Lakeside-winnaar. ,,Ik ben blij dat je hier in Nieuwkuijk je pijltje gooit. Geniet van dit feest en blijf nuchter zoals je bent.” Vervolgens overhandigt hij Klaasen een Guiness Book of Records. ,,Omdat jij als jongste Lakeside-winaar ooit ook een uniek record heb gebroken. Ik hoop dat er nog een boel records bij gaan komen.” Willems’ collega Nuijten vult aan: ,,Ook in je geboortedorp Alphen is iedereen trots op jou. Ons dorp is voor even omgedoopt tot ’Jelle-dorp’.”

Daarna is het moment aangebroken waarop Jelle, getooid met een rood-wit-blauwe sjerp, eindelijk naar het podium kan gaan dat buiten is opgesteld. Onder begeleiding van de onvermijdelijke bodyguards en onder het licht van de vele camera’s laat hij zich daar normaals uitgebreid fêteren door de trotse inwoners van Nieuwkuijk, teamgenoten, vrienden en familie, terwijl hij ook nog even de tijd neemt om de vele jonge handtekeningenjagers van een krabbel te voorzien. ,,Bedankt voor het komen!”, roept hij ’zijn’ publiek nog snel even toe.
19 januari 2006

Print deze pagina

Terug