ALLE INFORMATIE OVER KUNST, CULTUUR EN UITGAAN

Bibliotheek in Boxtel krijgt eigen UITpunt

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Locatiemanager Antoon van Herpen bekijkt met projectcoördinator Ellen Reinders van het Uitpunt het folderaanbod in de Boxtelse bibliotheek. Op 31 maart opent de bibliotheek een lokaal Uitpunt.

De Boxtelse vestiging van Bibliotheek De Meierij krijgt binnenkort een eigen UITpunt. Het informatiecentrum gaat alle gegevens over kunst, cultuur, uitgaan en evenementen in Boxtel bundelen. Bovendien is de informatie verbonden aan een nieuwe website www.uitinboxtel.nl en wordt wekelijks in nieuwsblad Brabants Centrum een opvallende UITagenda gepubliceerd.

Vrijdag 31 maart wordt het UITpunt in de bibliotheek aan de Burgakker officieel geopend. Op dat moment wordt het informatiepunt officieel overgedragen aan locatiemanager Antoon van Herpen en zijn medewerkers, die het UITpunt gaan bemannen en ook zorg zullen dragen voor de verwerking van alle informatie over kunst- en cultuuruitingen in Boxtel. Het UITpunt wordt momenteel opgezet door projectcoördinator Ellen Reinders uit Eindhoven. Reinders stond eerder aan de wieg van het UITpunt in De Kempen, waarbij een dozijn dorpen is aangesloten.

Het UITpunt in de bibliotheek zal bestaan uit een duidelijk herkenbare balie waar informatie verkrijgbaar is over evenementen die in Boxtel gehouden worden. Medewerkers van de bibliotheek kunnen alle vragen beantwoorden over kunst- en cultuuruitingen in Boxtel. Daarnaast wordt bij het UITpunt een computer geplaatst die gratis toegang geeft tot de website www.uitinboxtel.nl. Verder kunnen bij het UITpunt kaartjes voor voorstellingen, muziekuitvoeringen, lezingen en toneelstukken gekocht worden.

Deze website is wordt gekoppeld aan de provinciale UIT-website en andere UITpunten in de regio. ,,Het UITpunt zal ook papieren informatie aanbieden, zoals folders en posters van uitvoeringen en evenementen”, vertelt Reinders. De projectcoördinator omschrijft het toekomstige UITpunt als een ’cultuurpleintje’ in de bibliotheek. Via internet kunnen gebruikers recensies opvragen van voorstellingen die in de regio gepland zijn. Ook kan bijvoorbeeld ingespeeld worden op actuele evenementen zoals het Rembrandtjaar dat deze week officieel is gestart.

COMPLEET EN ACTUEEL
De komst van het UITpunt past volgens locatiemanager Van Herpen in het streven van de bibliotheek om een duidelijk herkenbare rol in de samenleving te spelen. ,,Boxtel komt als eerste in aanmerking voor een UITpunt, maar het streven is om alle vestigingen van Bibliotheek De Meierij vanaf 2007 in te richten met een UITpunt.” Van Herpen doelt op de bibliotheken in Schijndel, Sint-Oedenrode, Vught en Sint-Michielsgestel. Ook in Haaren, waar momenteel geen bibliotheek is, zou een UITpunt moeten komen.

Het UITpunt biedt zowel aan de balie als op de website informatie over alle activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en uitgaan in Boxtel. Daarnaast worden adressen opgenomen van alle culturele en toeristische instellingen, alsmede amateurverenigingen, podia, musea en kunstenaars. Informatie over workshops en cursussen wordt ook vermeld, evenals nieuws, achtergronden en tips over bepaalde voorstellingen. Reinders: ,,Het is heel belangrijk dat het UITpunt beschikt over complete en actuele informatie, die door verenigingen tijdig moet worden aangeleverd.”

De projectcoördinator geeft aan dat het UITpunt naast lokale en regionale media het doorgeefluik wordt voor culturele informatie. Op de eerste mailing richting het verenigingsleven heeft ze al veel positieve reacties gehad. ,,In andere dorpen zie je dat zowel het publiek als instellingen de UITpunten steeds beter weten te vinden”, stelt Reinders. Actualiteit is de grote kracht van het UITpunt, stelt ze. Bovendien wordt de informatie op de Boxtelse website verbonden aan www.uitinbrabant.nl. Deze website lokt maandelijks 50.000 bezoekers.

PARTICIPATIE
Locatiemanager Van Herpen verwacht dat vooral de bundeling van culturele informatie een belangrijke meerwaarde voor Boxtel kan zijn. Recent onderzoek wees uit dat organisatoren van evenementen in Boxtel onvoldoende rekening houden met elkaars plannen. Daardoor gebeurde het nogal eens dat evenementen gelijktijdig plaatsvonden en daarmee elkaar benadeelden. ,,Verschillende activiteiten kunnen nu beter op elkaar worden afgestemd.”

Volgens projectcoördinator beoogt de oprichting van UITpunten in Noord-Brabant de culturele participatie te vergroten. ,,Door het verzamelen en aanbieden van informatie op het gebied van kunst, cultuur en uitgaan willen de UITpunten de deelname vergroten. De meerwaarde van het netwerk zit in de bundeling van krachten.”

Het UITpunt in Boxtel maakt deel uit het Project UITpunten Brabant, dat is opgezet op initiatief van de provinciale bibliotheekcentrale voor Noord-Brabant Cubiss, die wordt ondersteund met een subsidie van de provincie Noord-Brabant. Op dit moment bestaan er al UITpunten in Waalwijk, Helmond, Roosendaal, Oss, Bergen op Zoom, Oosterhout, Veghel, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Etten-Leur, Cuijk, De Kempen, Breda en Tilburg.
12 januari 2006

Print deze pagina

Terug