JOS VERVOORT EN ADRIE VAN OSCH UIT BOXTEL:

'Urenlang steggelen over muziek
Simon & Garfunkel'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: 'Two of Us goes Simon & Garfunkel'. Links Adrie van Osch, rechts Jos Vervoort.

Jos Vervoort en Adrie van Osch vormen al decennia het bekende duo Two of Us. Hoewel ze vaak in verband worden gebracht met de muziek van The Beatles, staan ook nummers van andere artiesten uit de jaren zestig op hun repertoire. Van het duo Simon & Garfunkel bijvoorbeeld. Met muzikale steun van hun kinderen verzorgen Vervoort en Van Osch op 4 februari een concert rond de composities van Paul Simon en Art Garfunkel. ,,Deze muziek past heel goed bij ons.”

De tafel ligt vol elpees, songteksten, arrangementen en cd’s van Simon & Garfunkel. Liefst achttien composities van het illustere Amerikaanse duo dat vooral in de jaren zestig en zeventig hit na hit scoorde heeft Two of Us ingestudeerd om op de eerste zaterdag van februari in de zaal van grand café Rembrandt aan de Rechterstraat in Boxtel te vertolken.

Het zijn klassiekers als ’Sounds of silence’, ’Bridge over troubled water’, ’America’, ’Scarborough Fair/Canticle’, ’Old friends/Bookends’ en ’I am a rock’. Maar ook minder bekende en vooral ook lastiger nummers als ’The dangling conversation’. ,,Over dat nummer hebben we vorige week nog anderhalf uur zitten steggelen omdat we van mening verschilden over de eerste en de tweede stem”, grinnikt Vervoort. Het nummer staat inmiddels op de setlist voor 4 februari. Van Osch: ,,Pas als we het samen snappen gaat het licht op groen en wordt een nummer vertolkt.”

Een bezoek aan het afscheidsconcert van Simon & Garfunkel in de Amsterdam ArenA in 2004 bracht het duo Two of Us op het idee om meer te gaan doen met het werk van beide songschrijvers. Ze besloten hun jaarlijkse optreden kort na nieuwjaar helemaal in het teken te laten staan van dat andere duo. ,,Dat concert was echt geweldig, ook al vond het plaats in zo’n groot stadion”, blikt Vervoort terug. ,,We hebben meteen besloten ons repertoire uit te breiden met een aantal nummers van Simon & Garfunkel.”

Het past in de traditie van Two of Us om vooral de muziek van de jaren zestig en zeventig te spelen. Van Osch: ,,Natuurlijk staan The Beatles bovenaan en vallen we voor The Kinks. Maar de Amerikaanse muziek uit die tijd vinden we ook heel goed. Denk maar aan The Doors, The Beach Boys en Crosby, Stills, Nash & Young.” Wat hen vooral bevalt aan Simon & Garfunkel zijn de samenzang en de melodielijnen. ,,In de teksten verdiepen we ons wat minder”, erkent Vervoort.

Het wordt de derde keer dat Two of Us een openbaar optreden verzorgt aan het begin van het nieuwe jaar. Na een vertolking van liedjes uit de musical ’Ja zuster, nee zuster’ en een avondje Kinks, is het op 4 februari de beurt aan het werk van Simon & Garfunkel. Bijzonder is dat Two of Us dit keer bijgestaan wordt door negen gastmuzikanten. Acht daarvan zijn de kinderen van beide muzikanten, die zwagers zijn. Adrie van Osch krijgt versterking van Floortje, Gijs, Joep en Brechje, terwijl Jos Vervoort muzikaal gesteund wordt door zijn kinderen Joeske, Hayk, Rens en Ties. De negende muzikant is geen familie, komt uit Deurne en speelt cello. Het betreft Mark van de Munckhof.

,,De kinderen zijn opgegroeid met muziek en muziek maken”, vertelt Van Osch. ,,Bijzondere familiefeestjes kunnen niet voorbijgaan zonder een optreden van de familieband”, vult Vervoort aan. En de muziek van Simon & Garfunkel kan de tieners bekoren. ,,Er zijn nummers bij waarvan ze echt kapot zijn”, lacht Van Osch. Vervoort: ,,Ze leren selectief te luisteren en zoeken hun eigen partij. Ze ontdekken dat de nummers heel mooi in elkaar steken.”

Inmiddels wordt al wekenlang gerepeteerd, telkens een paar uur om de achttien nummers te oefenen. De klassiekers als ’Homeward bound’ en ’Mrs. Robinson’ konden al vlot gespeeld worden, lastiger waren de andere composities. ,,Maar die zijn zowel voor onszelf en voor de kenner het leukst om straks te beluisteren”, denkt Vervoort.

De zaal van grand café Rembrandt wordt zaterdag 4 februari omgetoverd tot een soort kleine schouwburgzaal waar alleen zitplaatsen zijn. Tijdens de uitvoering van de nummers van Simon & Garfunkel is de bar gesloten en kunnen geen consumpties besteld worden om zo een echte concertsfeer te creëren. ,,Na de pauze treden we als Two of Us op en is er voldoende gelegenheid om bij te kletsen en een biertje te drinken”, belooft Vervoort. De reclamecampagne voor het concert start deze week, onder meer met een poster die werd gemaakt door een van de kinderen van het duo. ,,Helemaal in de sixties-stijl, dus perfect voor ons optreden”, aldus Van Osch.

Inmiddels denkt Two of Us al na over het concert in januari of februari 2007. Als het aan Jos Vervoort ligt speelt het duo nog eens een elpee van The Kinks. ,,Of misschien moeten we iets doen met ’Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles. Die elpee verscheen in 1967, dus volgend jaar is dat veertig jaar geleden. Reden voor een feestje.”
12 januari 2006

Print deze pagina

Terug