FRANS BOLEIJ RUIM 50 JAAR BIJ GILDENBONDSHARMONIE

'Ik durfde vroeger geen repetitie
te missen'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frans Boleij bespeelt de basklarinet in zijn woonkamer. De Boxtelaar, die ruim vijftig jaar lid is van de Gildenbondsharmonie, werd zondag benoemd tot erelid.

Frans Boleij (61) uit Boxtel is zondag 8 januari, op de dag van het traditionele nieuwjaarsconcert van de Gildenbondsharmonie, benoemd tot erelid en gehuldigd vanwege het feit dat hij ruim vijftig jaar lid is van de Boxtelse muziekvereniging. Boleij, die basklarinet speelt in de harmonie en tenorsax in de Bondsband, heeft niet alleen zijn sporen verdiend als muzikant, maar ook als bestuurslid en bibliothecaris van de muziekarchieven, redacteur en uitgever van de diverse clubbladen en als mede-organisator van onderlinge solistenconcoursen. ,,Ik ben eigenlijk een manusje-van-alles", aldus Boleij.

Boleij is vooral blij met het feit dat hij tot erelid benoemd is. ,,Dat was toch wel een verrassing voor me. Nee, het is niet standaard dat mensen die vijftig jaar of langer lid zijn erelid worden, maar ik ben natuurlijk iemand die altijd actief geweest is voor de vereniging. Momenteel concentreer ik me mede door mijn drukke werkzaamheden als vormgever bij het Schijndels Weekblad vooral op het maken van muziek in de harmonie en Bondsband."

TUBA
Dat Boleij ruim vijftig jaar geleden lid werd van de Gildenbondsharmonie kwam vooral door zijn vader. ,,Die speelde zelf tuba in de harmonie en heeft mij ook aangespoord om muziek te gaan maken. Ik speel al sinds mijn zevende een instrument, maar ben pas later officieel lid geworden van de muziekvereniging. Door de jaren heen is de Gildenbondsharmonie echt mijn club geworden. In al die tijd heb ik nauwelijks een repetitie gemist. Ik denk dat ik er n of twee keer door ziekte niet bij kon zijn en daarnaast door vakanties wel eens ontbrak, maar verder was ik altijd aanwezig", zegt Boleij, die aangeeft dat de mentaliteit tegenwoordig toch iets anders is dan in zijn jonge jaren.

,,Sinds de komst van dirigent Sander Teepen is de opkomst bij repetities weer praktisch honderd procent, maar dat is een tijd lang een stuk minder geweest. Wij durfden vroeger bij wijze van spreken geen repetitie te missen, terwijl het nu wel eens lastig is om afspraken te maken met de andere leden. Er zijn tegenwoordig ook zoveel meer dingen te doen dan vroeger."

Boleij noemt als een van de hoogtepunten uit zijn muziekloopbaan het optreden van de Gildenbondsharmonie tijdens de Taptoe in Delft in de jaren zestig. ,,Met de Gildenbondsharmonie zijn we daarnaast vijf keer tweede geworden in de strijd om het landskampioenschap. Daarom was ik heel blij dat we in 1980 en een paar jaar later opnieuw wl de titel pakten in de hoogste muziekafdeling."

MUZIEK OP STRAAT
De animo om op straat muziek te maken met zijn collega's is in de loop der jaren afgenomen. ,,Vroeger liepen veel mensen met de muziek mee, maar daar is nu helemaal geen sprake meer van. De muzikanten hebben zelf ook niet echt de ambitie meer om op straat te spelen. Daarvoor in de plaats verzorgen we meer concerten, wat ik nog steeds heel erg leuk vind om te doen."

Boleij wil nog jarenlang doorgaan als actief lid van de Gildenbondsharmonie. Nu maakt hij vooral met veel plezier muziek, maar waarschijnlijk zal hij zich aan het eind van het jaar ook weer op andere fronten verdienstelijk gaan maken voor 'zijn' club. ,,Ze hebben me inmiddels alweer gepolst om er toch weer iets bij te gaan doen", lacht Boleij. ,,Dat komt omdat ik per 1 september stop met werken en daarna dus meer tijd heb."

Opvallend detail is dat de vader van Boleij overleed toen hij 49 jaar lid was van de Gildenbondsharmonie. Boleij: ,,Hij heeft het vijftigjarig lidmaatschap bij de muziekvereniging helaas net niet gehaald, maar ik dus wel. Heb ik toch een keer van hem gewonnen."

Tijdens een nieuwjaarsbrunch van de Gildenbondsharmonie werden zondag 8 januari naast Boleij ook nog drie andere jubilarissen van de muziekvereniging gehuldigd. Ook de verdiensten van Ton Verhaeg (25 jaar actief) en Hilde Coolen en Wil van der Heijden (beide 12,5 jaar lid) werden aangehaald, waarna het viertal de bijbehorende decoraties opgespeld kreeg.
12 januari 2006

Print deze pagina

Terug