KOEN DE KORT KLAAR VOOR NIEUW WIELERSEIZOEN

'Ik wil dit jaar pieken in voorjaarsklassiekers'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Profwielrenner Koen de Kort rekt en strekt in de Liempdse bossen. De Liempdenaar hield zijn conditie van 30 december tot zaterdag 7 januari in Nederland op peil.

In november is hij verhuisd van de ouderlijke woning in Liempde naar een huurhuis in het Spaanse Palamůs aan de Costa Brava. Wielrenner Koen de Kort (23) van de Spaanse profploeg Liberty Seguros-WŁrth heeft daar de afgelopen weken de basis gelegd voor het nieuwe wielerseizoen, waarin hij zich vooral gaat richten op voorjaarsklassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In zijn tweede contractjaar bij het topteam van ploegleider Manolo Saiz maakt hij bovendien kans om zijn debuut te maken in de Giro d'Italia. ,,Ik wil dit jaar niet alleen leren, maar zeker ook presteren", zegt De Kort.

Koen de Kort kan met een goed gevoel terugkijken op zijn eerste jaar bij de profs in dienst van Liberty Seguros-WŁrth. Hij won een etappe in de Tour de l'Avenir (Ronde van de Toekomst) en viel verder op door in de loodzware klassieker Parijs-Roubaix te finishen op een verdienstelijke 24ste plaats. Verder reed hij naast een aantal Spaanse koersen grote en bekende wedstrijden als Luik-Bastenaken-Luik, Gent-Wevelgem, de Waalse Pijl, de Ronde van CataloniŽ en de Ronde van Vlaanderen.

De Kort geniet met volle teugen van het bestaan als profwielrenner in Spaanse dienst. ,,Al mijn verwachtingen over mijn eerste jaar bij Liberty Seguros-WŁrth zijn eigenlijk uitgekomen. Ik heb zelfs meer grote wedstrijden gereden dan ik vooraf verwacht had. Bovendien heb ik het prima naar mijn zin bij deze ploeg", zegt De Kort, die van vrijdag 30 december tot zaterdag 7 januari in Liempde was om de jaarwisseling met zijn familie en vrienden te vieren.

,,Natuurlijk, in het begin keek ik behoorlijk op tegen toppers als Roberto Heras, David Extebarria, Joseba Beloki en Isidro Nozal, maar na een paar weken veranderde dat en bleken het gewoon heel aardige jongens en fijne collega's te zijn die me snel opnamen in de groep. Wat hielp is dat ik mijn best gedaan heb om de Spaanse taal snel onder de knie te krijgen, waardoor ik al de gesprekken goed kon volgen en mee kon praten. Inmiddels spreek ik de taal vrijwel vloeiend en kan ik alles verstaan wat er gezegd wordt. Dat is wel zo makkelijk, want in Spanje spreken de mensen alleen maar Spaans."

Niet alleen De Kort is tevreden over zijn eerste van twee contractjaren bij Liberty Seguros-WŁrth, ook de ploegleiding is te spreken over de Liempdenaar. ,,Ploegleider Saiz heeft gezegd dat hij tevreden is over mijn prestaties en vertrouwen in mij heeft. Hij ziet in mij vooral een goede renner voor de voorjaarsklassiekers, die belangrijk zijn voor de ploeg omdat daarin punten gehaald kunnen worden voor het Pro Tour-klassement. Ik ga me dit jaar dan ook helemaal richten op klassiekers als Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Die wedstrijden worden in april gereden, dan wil ik pieken en in topconditie zijn", aldus De Kort.

Hij vervolgt: ,,Het lijkt me ook heel mooi om de Giro te rijden. Ik behoor tot de twaalf renners die kans maken om deel uit te maken van de ploeg in die ronde, maar er is uiteindelijk maar plaats voor negen coureurs. Veel hangt af van mijn prestaties dit seizoen en of ik rond die tijd in vorm ben. Nee, in verwacht niet dat ik in de Ronde van Frankrijk zal starten, dat is nog iets te hoog gegrepen voor mij."

VERHUIZEN
In zijn eerste jaar bij de Spaanse profploeg vormde het vertrouwde Liempde zijn thuisbasis, maar stilletjes dacht De Kort wel eens aan verhuizen naar Spanje. Uiteindelijk hakte hij de knoop door en toen hij via via aan een huurhuis wist te komen in Palamůs, een gemeente in de Spaanse provincie Gerona in de regio CataloniŽ, pakte hij zijn spullen en toog naar de Spaanse kust. Een keuze waar hij nog geen seconde spijt van heeft gehad.

,,Palamůs ligt zo'n vijftig kilometer boven de populaire badplaats Lloret de Mar en is ongeveer honderd kilometer van Barcelona verwijderd. De voormalige profwielrenner Mathieu Hermans heeft ook hier in de buurt gewoond. Het is een mooie plek om te wonen, mijn huis telt vier slaapkamers en ligt op honderd meter van het strand. Bovendien kan ik hier de Nederlandse televisiezenders ontvangen", lacht De Kort.

,,Je zou in die omgeving inderdaad een vakantiegevoel kunnen krijgen, maar ik weet waarom ik naar Spanje ben verhuisd. Het is een perfecte omgeving om goed te trainen, want je hebt daar zowel vlakke wegen als serieuze bergen. Bovendien is het klimaat heel aangenaam; sinds 12 november woon ik in Spanje en pas na de kerstdagen ben ik weer in Liempde teruggekeerd. De temperatuur ligt daar nu rond de 10 tot 15 graden en in al die tijd dat ik in Palamůs was, heeft het maar ťťn dag geregend. Het is de ideale plek om me goed voor te bereiden op het nieuwe wegseizoen. Daarom ben ik naar Spanje verhuisd, niet omdat het makkelijker is."

De Kort woont nu nog alleen in het huurhuis aan de Spaanse kust, maar heeft in de periode dat hij in Palamůs verbleef regelmatig visite gehad. ,,Nee, eenzaam heb ik me nog niet gevoeld. Ik heb dit huis tot mei gehuurd en hoop hier ook na die tijd te kunnen blijven wonen, want het bevalt me prima. Mijn vader en mijn vriendin zijn al bij me op bezoek geweest en tijdens de kerstdagen is de hele familie overgekomen; mijn vriendin, mijn ouders, broer en zus en opa en oma. Mijn huis telt vier slaapkamers, dus dat ging prima. Mijn vriendin en ik hebben de kerstmaaltijd klaargemaakt."

KOKEN
Koken, de was doen, het huis schoonhouden; De Kort moet het nu allemaal zelf doen. ,,Thuis werd er altijd goed voor me gezorgd, maar nu sta ik er alleen voor en moet ik mijn eigen potje klaarmaken. Het is wel de bedoeling dat mijn vriendin in april ook naar Spanje komt. Ze wil eerst de taal goed onder de knie krijgen en dan in eerste instantie iets in de toeristische sector gaan doen. Als ze de taal wat beter beheerst wil ze later haar eigenlijke werk oppakken. Ze werkt nu in een winkel, dan is het natuurlijk handig als je de taal goed spreekt."

De Kort is ook tijdens zijn korte verblijf in Liempde druk aan het trainen. Gisteren nam hij zelfs deel aan een veldrit in Surhuisterveen om in conditie te blijven. ,,Die veldrit is puur bedoeld om kilometers te maken en zeker niet om te winnen. Bovendien vind ik veldrijden erg leuk om te doen en had de ploegleiding er geen enkele moeite mee", zegt de Liempdenaar.

,,Het is leuk om weer even in Liempde te zijn en mijn familie en vrienden weer eens te zien. Zaterdag vertrek ik alweer naar AustraliŽ waar ik met mijn ploeg ga deelnemen aan de Tour Down Under, die duurt van 18 tot en met 24 januari. Het is de bedoeling dat we eerst een aantal dagen goed gaan trainen, voordat de koers aanvangt. Ik kijk er naar uit om daar te gaan rijden, het is mooi dat ik dat allemaal mee kan maken."

Een smet voor de ploeg van De Kort is dat kopman Roberto Heras, die tijdens de Ronde van Spanje positief bevonden is op het gebruik van het verboden bloeddopingmiddel epo, geen deel meer uitmaakt van de ploeg. ,,Dat is een domper voor het team. Zeker nu we met Alexandre Vinokourov een nieuwe toprenner hebben binnengehaald die dit jaar al zijn kaarten zet op de Tour de France. Met mannen als Heras, Beloki en Vinokourov hadden we een heel sterk team gehad. Dat is nu nog wel zo, maar het is jammer dat Heras door de dopingaffaire is weggevallen."

Voor De Kort wordt het komend jaar in meerdere opzichten belangrijk. Aan het eind van het seizoen loopt zijn overeenkomst met Liberty Seguros-WŁrth af. ,,Ik hoop dit seizoen zů goed te rijden dat ik contractverlenging kan afdwingen. Daar ga ik voor, want ik wil graag ook de komende jaren deel uitmaken van dit team. Als dat onverhoopt niet mogelijk zou zijn, wil ik in ieder geval als profwielrenner actief blijven. Daarvoor zal ik goede uitslagen moeten rijden. Ik zie dit seizoen daarom niet alleen als een leerjaar, maar ook als een jaar waarin ik goed wil presteren. Daar ga ik alles voor doen."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Koen de Kort (tweede van rechts) aan de kop van het peloton tijdens een passage over de kasseien in de klassieker Parijs-Roubaix. (Foto: Liberty Seguros-WŁrth).
5 januari 2006

Print deze pagina

Terug