BASISSCHOLIEREN VERDIENEN AARDIG ZAKCENTJE

Tom en Emiel halen 220 kerstbomen op

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tom Smulders (links) en zijn vriend Feike kijken toe hoe de grijparm van de vrachtwagen de kerstbomen in de container takelt. De arm wordt bediend door Wilbert van der Pasch van de afdeling Openbare Werken. Links naast de vrachtwagen is de tractor met aanhanger te zien waarmee vader Willie Smulders en Tom en Emiel van de Langenberg door Boxtel trokken op zoek naar kerstbomen.

De vrienden Tom Smulders (12) uit Boxtel en Emiel van de Langenberg (11) uit Liempde hebben hun vrije tijd tijdens de kerstvakantie uitermate nuttig besteed. Met hulp van vader Willie Smulders, die samen met het tweetal met de tractor door Boxtel trok, wisten de scholieren samen niet minder dan 220 kerstbomen te verzamelen bij het huis van de familie Smulders op Kalksheuvel in Boxtel. Aangevuld met de 65 kerstbomen die Daan Smulders, de broer van Tom, bij elkaar bracht, wist de familie Smulders in totaal zelfs 285 bomen te verzamelen.

De jaarlijkse kerstboominzameling in Boxtel en Liempde werd gistermiddag gehouden. Ook dit jaar worden de bomen niet verbrand, maar gecomposteerd. Gistermiddag stonden medewerkers van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Boxtel op veertien plaatsen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde klaar om de kerstbomen in te zamelen die uit de directe woonomgeving werden aangeleverd. De kerstbomen van mensen die vijftig of meer exemplaren bijeen hadden gebracht, werden door de gemeente thuis opgehaald. Voorwaarde was wel dat de bomen langs de weg gelegd werden zodat de vrachtwagen erbij kon.

OPGESTAPELD
De verzamelde bomen van Tom en Emiel lagen gisteren keurig opgestapeld bij het huis van de familie Smulders, terwijl die van broer Daan even verderop bij zijn oma voor de deur lagen. Vanaf de kant van de weg tot onder de carport lag de oprit van de familie Smulders bezaaid met de ruim tweehonderd kerstbomen. ,,Ik ben vrijdag voor de kerstvakantie begonnen met het inzamelen van zo veel mogelijk kerstbomen", aldus Tom, leerling van groep 8 van de Angelaschool in Boxtel.

,,De school wilde eerst de bomen die in alle klassen en in de school gestaan hadden naar de stort brengen. Toen vroeg ik aan de conciŽrge of ik die bomen misschien mocht hebben. De conciŽrges hebben de twintig bomen vervolgens zelf met een aanhanger naar ons huis gebracht. Ze moesten wel twee keer op en neer rijden."

Deze week vervolgden Tom en Emiel hun zoektocht naar nog veel meer kerstbomen. Tom: ,,We hebben het maandag eerst bij ons in de buurt geprobeerd, maar dat viel een beetje tegen. Er lagen niet veel bomen; ik geloof maar een stuk of vijf. Dat waren er vorig jaar veel meer. Toen hebben we in totaal 62 bomen ingezameld. Dinsdag zijn Emiel en ik daarom met mijn vader door heel Boxtel getrokken op zoek naar kerstbomen", aldus Tom.

Hij vervolgt: ,,We zijn vanaf een uur of tien 's ochtends tot vier uur 's middags bezig geweest in onder meer Selissenwal, op Hoogheem en in de wijk In Goede Aarde. Pap reed de tractor en aanhanger en wij gooiden de bomen achterin. Zo hebben we heel veel bomen verzameld, waarbij we steeds goed bijgehouden hebben hoeveel we er in totaal hadden. Uiteindelijk zijn het er 220 geworden."

JEUGD
De kerstboominzameling is speciaal bedoeld voor de jeugd en particulieren, het is niet de bedoeling dat ook 'bedrijfsmatige' kerstbomen worden afgevoerd. Voor de jeugd vormt de inzameling een mooie gelegenheid om een aardig zakcentje te verdienen. Per ingeleverde kerstboom wordt namelijk 20 eurocent afgerekend. Bovendien krijgt iedereen die een kerstboom aflevert ook nog een lot, waarmee de deelnemers meedingen naar een van de vijf prijzen van 20 euro.

De inspanningen van Emiel en Tom zijn dus zeker niet voor niets geweest. Integendeel, als alles goed is mogen de twee een bedrag van ruim 40 euro onderling gaan verdelen. ,,Misschien dat al die loten die ze nog krijgen ook nog geld opleveren", merkte moeder Sjannie Smulders gisteren op. ,,Voor elke boom krijgen ze ook nog een lot. Dus er is een goede kans dat ze nog meer gaan verdienen. Het is inderdaad wel de bedoeling dat ze het bedrag eerlijk verdelen. Of Daan jaloers is op Tom omdat hij er maar 65 verzameld heeft? Dan had hij maar beter z'n best moeten doen."

Rond de klok van twee uur kwam chauffeur Wilbert van der Pasch van de afdeling Openbare Werken gisteren met de vrachtwagen bij de familie Smulders voor rijden. Het bleek nog een hele klus te zijn om alle bomen in het voertuig te krijgen. Tom en zijn vriend Feike en Willie en Sjannie Smulders keken geÔnteresseerd toe hoe de grijparm van de vrachtwagen in een keer zoveel mogelijk bomen probeerde op te pakken en in de container deponeerde.

Tijdens een korte pauze liet Van der Pasch weten dat hij ook elders in Boxtel en Liempde 'grote vangsten' had gedaan. ,,Op een adres aan de Blauwverver in Boxtel heb ik 250 bomen opgepikt en aan de Oude Postbaan in Liempde zelfs 275", liet Van der Pasch weten. ,,Het is inderdaad een flinke klus, maar het is ook een zaak van flink aanduwen."

Even keek Tom beteuterd toen hij hoorde dat elders in de gemeente andere mensen er in geslaagd waren om de prestatie van hem en Emiel te overtreffen. Moeder Sjannie bracht echter alweer snel een lach op zijn gezicht. ,,Jullie hebben er 220 verzameld en Daan 65. Dat is bij elkaar 285. Dus dan hebben we als familie toch nog gewonnen."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tom Smulders (links) uit Boxtel en Emiel van de Langenberg uit Liempde verzamelden de afgelopen dagen samen 220 kerstbomen bij elkaar. De gemeente haalde de bomen woensdag 4 januari op.
5 januari 2006

Print deze pagina

Terug