DEELNEMERS NIEUWJAARSDUIK BIBBEREND 2006 IN

’Boxtel is veel stoerder dan gedacht’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De stoere deelnemers aan de nieuwjaarsduik bij recreatieplas De Langspier wisten niet hoe snel ze uit het koude water moesten komen. ,,Kkkoud!”, rilden ze.

Een veertigtal durfals is het nieuwe jaar begonnen met een nieuwjaarsduik in recreatieplas De Langspier. Dat is het dubbele aantal van wat organisator Nicole van Spaendonk verwachtte. ,,Boxtel heeft dus een hoop stoere inwoners”, concludeerde de buurtsportwerker tevreden.

De lucht boven de recreatieplas is grijs op de vroege middag van 1 januari. De temperatuur is slechts vier graden. Boven nul, dat wel. Waar De Langspier ’s zomers vol ligt met zonnebadende mensen, zijn op deze morgen de meeuwen de enigen die van het water genieten.

Vanaf kwart over twaalf neemt de drukte ineens sterk toe. De ene na de andere auto stopt op de parkeerplaats en veel mensen met tassen vol zwemkleding spoeden zich naar de kantine om zich in te schrijven voor de nieuwjaarsduik. ,,Leuk, leuk!”, roepen twee jonge jongens enthousiast naar elkaar. Die hebben er duidelijk zin in. Anderen komen een stuk stiller en diep in hun jas gedoken aan. Zij lijken te denken: ’Waar ben ik aan begonnen?’

Binnen heet Van Spaendonk iedereen welkom. ,,Hebben jullie je zwemdiploma A en B?”, vraagt ze aan de twee enthousiaste jongens. Als zij bevestigend antwoorden, mogen ze hun naam opschrijven op het inschrijfformulier. Ook coördinator Ghislaine de Brouwer van brede school De Wilgenbroek schrijft zich in. ,,Ik ben echt niet wijs, hè?”, glimlacht ze naar omstanders. ,,Dit doe ik alleen maar omdat ik een collega van Van Spaendonk ben hoor”, verduidelijkt ze. ,,Zij neemt hier ook aan deel en ik heb haar beloofd dat ik daarom ook mee zou doen. Gelukkig is het niet ál te koud...” Andere collega’s hebben zich niet over laten halen. ,,En dat is héél zwak...”, glimlacht De Brouwer.

KERSTMUTS
Intussen hebben Tom Smulders (12) en Gijs Timmermans (11), beiden getooid met een fraaie rode kerstmuts, de waterkant opgezocht om vast te wennen aan de temperatuur. ,,Het water is best koud”, knikt Tom. ,,Maar daar ben ik niet bang voor. We hebben ons opgegeven hiervoor, dus we gaan dit ook doen.” Het idee om mee te doen is ontstaan op hun school. ,,Daar hebben we het besproken en naderhand heeft Tom me opgebeld om een definitieve afspraak te maken”, vertelt Gijs.

Ook zijn zus Lotte (13) doet mee. Die trekt op deze koude nieuwjaarsdag op met haar vriendin Chantal Strüber (13). ,,Ik vind het ’s zomers altijd heel leuk om hier bij De Langspier te zwemmen”, legt Chantal uit. ,,Vandaag wil ik eens het verschil merken tussen het zwemmen bij warm en bij koud weer.” Het koude water ziet het giebelende tweetal niet als een onoverkomelijk probleem. ,,We hebben afgesproken tot de eerste lijn te zwemmen, dus dat doen we ook. Hoe koud het ook is”, legt Lotte stoer uit.

BELOFTE MAAKT SCHULD
Naast het terras maakt duiker Ronald Brandsen van Calypso Diving zijn uitrusting in orde. ,,Ik ben hier met een collega, voor de veiligheid”, legt hij uit. ,,Het water is 4,5 graad. Dat is heel koud. Als het water minder dan 4 graden is dan bevriest het. Wij letten erop dat de deelnemers niet onderkoeld raken.”

In de aangenaam warme kantine is Nicole van Spaendonk ondertussen nog altijd druk met het inschrijven van alle deelnemers. ,,Het loopt echt storm”, zegt ze met een tevreden blik. ,,We hebben nu al 33 deelnemers en er blijven maar mensen binnenkomen.” Van tevoren was de organisator al blij geweest met zeventien deelnemers. ,,Boxtel is veel stoerder dan gedacht”, concludeert ze lachend.

Tussen de vele jeugdige deelnemers is Joost Greunsven (18), met ontbloot bovenlijf en een feloranje muts op zijn hoofd, een opvallende verschijning. Wat hem ertoe heeft aangezet om mee te doen? ,,Gisteravond heb ik het met mijn familie over dit initiatief gehad. Twee ’gekken’ vertelden me toen dat zij mee zouden doen. Toen heb ik in een opwelling gezegd: ’Dan doe ik óók mee’. En ja, belofte maakt schuld.”

Hij stopt abrupt met praten als organisator Van Spaendonk het woord neemt. ,,Zijn we er klaar voor?”, vraagt ze enthousiast aan de deelnemers, die bij de openstaande deuren van de kantine klaar staan voor een massale aanloop. ,,Dan gaan we beginnen!” De deelnemers zetten zich schrap en tellen luid af. Aangekomen bij het getal nul rennen ze vol goede moed en in volle vaart op het ijskoude water af. Een luid ,,aaaaaahh!” volgt en een paar seconden later spoeden de meeste durfals zich in recordtempo alweer de kant op. ,,Dat water is kkkoud!!”, gillen ze, terwijl ze hun leven wagen voor een warme handdoek. ,,Komen jullie nu al terug?!”, vragen de omstanders, die veilig vanaf het terras de verrichtingen van de deelnemers volgen, zich cynisch glimlachend af.

Harry Lepelaars (34) bibbert: ,,Goh, wat is dat water ont-zet-tend koud. Ik doe dit echt nooit meer. Ik heb dit voor eens en altijd afgeleerd.” Met een rood gezicht slaat hij een grote warme handdoek om zich heen. Een paar meter verderop denkt Eric van Roosmalen (43) heel anders over het evenement. Hij heeft ervan genoten. ,,Ik vond het water juist wel lekker fris”, zegt hij met pretoogjes, terwijl hij rustig in zijn zwembroek aan de waterkant blijft staan. Zijn geheim? ,,Ik neem regelmatig een koude douche. Dan raak je gewend aan deze temperaturen.”
5 januari 2006

Print deze pagina

Terug