ECHTPAAR VAN DER ZANDEN DRAAGT ACCOUNTANTSKANTOOR OVER

'We houden alle twee niet van stilzitten'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cor en Joke van der Zanden hebben het bord van accountantskantoor Van der Zanden BV alvast van de muur geschroefd. Op de achtergrond zijn de woning (rechts) en het kantoor van het echtpaar Van der Zanden zichtbaar. Per 1 januari neemt Rob van Tilburg het bedrijf over onder de naam VT Accountants BV.

Nadat Esschenaar Cor van der Zanden (70) in oktober 2003 na bijna dertig jaar raadslidmaatschap afscheid nam van de lokale politiek, is nu het moment aangebroken dat hij en zijn vrouw Joke (70) het accountantskantoor Van der Zanden BV overdragen. Vanaf 1 januari zet Rob van Tilburg de zaak aan de Dorpsstraat in Esch voort onder de naam VT Accountants BV. Van der Zanden begon midden jaren zeventig, na jarenlang in loondienst gewerkt te hebben, met een eigen accountantskantoor in Sint-Michielsgestel, waarna hij in 1982 in zijn woonplaats Esch aan de slag ging. ,,Ik heb het werk als accountant altijd graag gedaan, maar nu is het tijd voor de jongere generatie", aldus Van der Zanden.

Morgen, vrijdag 30 december, is iedereen van 15.00 tot 21.00 uur uitgenodigd tijdens de afscheidsreceptie van Cor en Joke in dorpshuis De Es. Het echtpaar heeft niet voor niets ruim de tijd genomen om alle belangstellenden te ontvangen; de verwachting is dat er veel mensen op de receptie afkomen. ,,We hebben in totaal zo'n achthonderd klanten, waaronder particulieren en ook binnen- en buitenlandse bedrijven. Als we een bijeenkomst van twee uur zouden houden, zou het wel eens veel te druk kunnen worden en is het ook voor de mensen van het dorpshuis niet te behappen. Nu kunnen de bezoekers zelf bepalen of ze in de middaguren of wat later op de dag komen", zegt Joke.

Na zo'n dertig jaar als zelfstandig accountant actief te zijn geweest, geeft Cor de scepter over aan de 33-jarige Rob van Tilburg uit Nistelrode die inmiddels zo'n zes jaar werkzaam is bij het bedrijf in Esch. ,,Ik ben eigenlijk al jaren gepensioneerd, maar ik heb altijd met veel plezier gewerkt en dat doe ik nog steeds. Daarom was het ook niet zo moeilijk om het zo lang vol te houden", aldus Cor.

Cor: ,,Jaren geleden ben ik al op zoek gegaan naar een opvolger, waarbij mijn voorkeur uitging naar iemand binnen het kantoor. De keuze is op Rob gevallen, een keuze waar het overige personeel ook over te spreken is. Rob heeft zich de laatste jaren op de overname kunnen voorbereiden en is er nu helemaal klaar voor, al denk ik wel dat hij het prettig vindt als ik hem af en toe nog meehelp en adviezen geef. Dat is geen enkel probleem, hij kan altijd een beroep op me doen. Bovendien ligt er nog wat achterstallig werk waar ik me de komende maanden nog mee bezig ga houden. Maar de tijd dat ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat hier aan het werk was is definitief voorbij."

PEUTERSPEELZAAL
Het accountantskantoor is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bedrijf met in totaal elf personeelsleden, inclusief Cor en Joke. Joke combineerde het werk bij het accountantskantoor jarenlang met haar baan als leidster bij peuterspeelzaal De Dribbelaartjes in Esch. ,,Die combinatie vond ik altijd heel fijn omdat het werk met jonge mensen een welkome afleiding vormde voor het papierwerk op het kantoor. In totaal ben ik 27 jaar lang peuterleidster geweest, sinds vijf jaar ben ik met pensioen."

Zowel Cor als Joke, die opgroeide in Boxtel, hebben zich naast hun reguliere werk altijd op tal van manieren verdienstelijk gemaakt voor de Essche samenleving. Cor was van 1974 tot 1996 raadslid in de voormalige gemeente Esch en vervolgens zeven jaar CDA-raadslid in de gemeente Haaren. Van mei 1977 tot september 1982 was Van der Zanden wethouder in Esch. Daarnaast is Van der Zanden beschermheer van het gilde Sint-Willebrordus in Esch en heeft hij met zijn bedrijf veel verenigingen in Esch gesponsord. Sinds ruim een jaar is hij voorzitter van voetbalvereniging Essche Boys.

,,Als dadelijk de overname van het kantoor een feit is en ik wat minder om handen heb, ben ik van plan om meer tijd en energie te steken in het voorzitterschap. Ik wil bijvoorbeeld wat vaker op zaterdag naar de pupillen gaan kijken en me ook meer gaan verdiepen in de technische kant van het spel. Nu sta ik bij uitwedstrijden in de bestuurskamer vaak vooral te luisteren als het over voetbal gaat. Veel verstand van de sport heb ik niet, maar daar wil ik graag wat aan gaan doen", aldus Cor.

Hij vervolgt: ,,Ik vind het erg leuk om voorzitter te zijn van deze club, onlangs is de overeenkomst met een jaar verlengd. Essche Boys is een heel gezellige en hechte club, waar iedereen het goed met elkaar kan vinden. Met name op donderdag- en zondagavonden is het erg gezellig. We hebben onlangs de accommodatie opgeknapt, mede dankzij de hulp en inzet van onze leden die de werkzaamheden verricht hebben. We hebben 150.000 euro van de gemeente Haaren gehad, maar waren alleen met de benodigde materialen al 125.000 euro kwijt. Als we het werk door een aannemer hadden laten doen, hadden we het nooit kunnen betalen."

VRIJWILLIGERSWERK
Zowel Cor als Joke hebben voor hun vrijwilligerswerk en inzet voor de gemeenschap een koninklijke onderscheiding ontvangen. Joke is momenteel nog steeds in de weer voor tennisclub d'Oggelen in Esch, waar ze zich bezighoudt met financiële zaken, waaronder de inkoop en verkoop. Daarnaast is ze lid van het dameskoor van de Sint-Willibrordusparochie en het Heimweekoor. Twaalf jaar lang was ze lid van het parochiebestuur in Esch en was ze als leidster nauw betrokken bij het jeugdcarnaval in Esch. Carnaval heeft sowieso een belangrijke rol gespeeld voor het echtpaar Van der Zanden. Cor en Joke waren beide jarenlang lid van de raad van elf in hun dorp.

Hoewel ze zich altijd met hart en ziel ingespannen hebben voor de Essche gemeenschap, werd de meeste energie en tijd uiteraard gestoken in het werk voor het accountantskantoor, dat bij hun woning aan de Dorpsstraat gevestigd is. De vraag of het echtpaar het moeilijk krijgt als het bedrijf straks officieel is overgedragen en het niet meer in hun handen is, wordt bevestigd door Joke.

Joke: ,,Ik vind het niet makkelijk. Het is toch een stuk van ons leven dat we afsluiten. Bovendien is het een kantoor met leuke medewerkers, waarvan de meeste hier al lange tijd werken. Naast werken is er ook tijd voor ontspanning, bijvoorbeeld zoals nu tijdens de sinterklaas- en kerstperiode. Met de vrouwelijke medewerkers gingen we één keer per jaar altijd lekker de stad in, dat was heel gezellig."

AFBOUWEN
Cor vult aan: ,,Ik heb nu wel vrede met de overname. Bovendien ben ik nog niet helemaal weg uit de zaak omdat er nog wat werk ligt te wachten. Ik ga langzaam afbouwen. Maar ik heb me heilig voorgenomen om me niet meer met de gang van zaken te bemoeien en dingen te gaan regelen, want Rob heeft het dadelijk voor het zeggen", zegt Cor.

Hij vervolgt: ,,Ik heb straks meer tijd om andere dingen te doen. Door de drukte zijn we al vier jaar lang niet op vakantie geweest. Ik ben in ieder geval van plan om mijn familie in Canada een keer op te gaan zoeken, dat heb ik ze al vaker beloofd. We zullen ons in ieder geval zeker niet gaan vervelen, er is nog genoeg te doen. Wij houden bovendien alle twee helemaal niet van stilzitten."

Cor sluit een terugkeer in de politieke arena in de gemeente Haaren niet uit. ,,Ik sta veertiende op de kandidatenlijst van het CDA, een onverkiesbare plaats in principe. Wie weet, als ik heel veel voorkeursstemmen krijg, dat ik mogelijk terugkeer in de gemeenteraad. Ook een functie als lid van de commissie Openbare Werken lijkt me wel wat. Maar eerst moeten we maar eens afwachten wat de gemeenteraadsverkiezingen in maart gaan opleveren. Daarna zien wel verder."
29 december 2005

Print deze pagina

Terug