WETHOUDER LEEST VOOR TIJDENS SNERTMIDDAG

Fladderende vlinders in Kinderboerderij

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Wim van Erp was als vrijwilliger actief op de Snertmiddag van de Kinderboerderij. Voor de kerststal las hij kinderen geanimeerd het verhaal van het zwarte schaapje voor.

De traditionele Snertmiddag die dinsdag plaatsvond in de Kinderboerderij aan het Apollopad was een groot succes. Zeker 45 kinderen waren op dit evenement afgekomen en genoten met een kopje erwtensoep of chocolademelk van de vele knutselactiviteiten, de verhalen die voorgelezen werden door wethouder Wim van Erp en het aaien van alle dieren.

Een dertigtal fietsen staan bij de ingang van de Kinderboerderij. Een schaap in de wei heet het bezoek blatend welkom. Een ezel en een koe kijken het kleine volk met lodderige ogen aan. De 2-jarige Alicia Spierings is onder de indruk van alle dieren en voert ze enthousiast, onder het toeziend oog van haar moeder Corine.

Binnen heeft wethouder Van Erp de warmte van de kerststal opgezocht. Zittend op een baal hooi leest hij de kinderen een verhaal voor over een zwart schaapje. ,,Dat zwarte schaap voelde zich niet thuis tussen alle andere witte schapen van zijn kudde, daarom liep het van huis weg. In het bos ontmoette het schaap andere dieren, maar die zorgden allemaal voor zichzelf. Zij hadden toen het winter werd daarom wel te eten, in tegenstelling tot het zwarte schaapje. Daarop ging hij terug naar zijn kudde waar hij het open armen werd ontvangen”, vertelt de wethouder. ,,Een toepasselijk kerstverhaal”, knikt hij tevreden. ,,Ik heb al twee groepen kinderen hier gehad. Dat was heel mooi, want ze kwamen heel knus bij me zitten en luisterden keurig tot het verhaal helemaal afgelopen was.”

Op de bovenverdieping van de boerderij mogen de kinderen knutselen. Emily van Drunen (9) en Mariska van den Nieuwendijk (9) maken mandela’s. ,,We kleuren tekeningen op een stuk papier in, daar doen we olie overheen en vervolgens plakken we deze tussen twee andere bladen, met een opening. Zo wordt de tekening doorschijnend.”, legt Mariska uit. ,,Maar ik ga wat anders van deze tekening maken”, vertelt Emily. ,,Ik maak van deze tekening een puzzel”, zegt ze trots, terwijl ze een nieuwe kleur potlood pakt.

BIJENWAS
Cas Dercksen (10) is ondertussen druk bezig met het versieren van kaarsen. Nauwgezet plaatst hij stukjes kleurige stukjes bijenwas op de verschillende kaarsen. ,,Ik maak er een voor mijn nichtje”, legt hij uit. ,,Zij had geen zin meer om dit te doen, vandaar. En ik maak er ook nog een voor mezelf.” Hij is zeer bedreven in zijn werk. ,,Dit is niet zo moeilijk hoor”, vertelt hij. ,,Maar die was is wel warm.”

Coördinator Karien van Rijst van de Kinderboerderij ziet het enthousiasme van de kinderen tevreden aan. Bij iedere tafel houdt ze even halt om het werk te bewonderen. ,,Het is altijd weer spannend hoeveel kinderen op onze activiteiten afkomen”, vertelt ze. ,,Maar iedere keer slaat het weer goed aan. We organiseren expres activiteiten waar kinderen van alle leeftijden aan mee kunnen doen, zoals kleuren en het verfraaien van kaarsen. Dat is ook nodig want de kinderen die hierop afkomen zijn tussen de 2 en 10 jaar.”

In het uiteinde van de zolderkamer heeft Joleen van Rooij een schminkhoekje gemaakt. Veel kinderen willen graag een ander uiterlijk en wachten in een rij van zes geduldig op hun beurt, tot Lara Willems (3) is geschminkt tot een mooie blauw-paarse vlinder. Haar vriendin Nina Kuipers (6) heeft al een ander uiterlijk gekregen, zij is een rood-zwarte vlinder. Trots loopt ze rond door de kamer, tot ze haar vader ziet staan. Ze kijkt hem vragend aan, terwijl ze toepasselijk begint te zwaaien met haar armen. ,,Til me eventjes op, dan kan ik vliegen...”
29 december 2005

Print deze pagina

Terug