PROF UIT LIEMPDE KIEST VOOR MAATSCHAPPELIJKE CARRIÈRE

Bert Hiemstra zet punt achter wielerloopbaan

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bert Hiemstra uit Liempde, hier in het shirt van zijn voormalige werkgever Chocolade Jacques, heeft besloten een einde te maken aan zijn loopbaan als professioneel wielrenner. (Archieffoto Brabants Centrum)

Profwielrenner Bert Hiemstra (32) uit Liempde heeft dinsdag 20 december besloten een punt te zetten achter zijn carrière als profwielrenner. De geboren Groninger, die in zijn laatste seizoen actief was voor de ploeg Skil-Moser, reed onder meer voor de Rabobankploeg (1998 tot 2000), het Duitse team Cologne (2000), BankGiroLoterij (2001-2003) en Chocolade Jacques (2004).

Hiemstra woonde eerder in Tilburg, maar vestigde zich een paar jaar geleden samen met zijn vrouw Patricia Hermes (het echtpaar trouwde in oktober van dit jaar – red.) in Liempde. Hiemstra is tijdens zijn loopbaan nooit een geboren winnaar geweest en kan dan ook geen indrukwekkende erelijst overleggen. In totaal behaalde hij in zijn loopbaan slechts een paar overwinningen, waaronder de Grote Prijs Wieler Revue (2001) en een etappe in de Ster Elektrotoer.

,,Ik heb het nét niet", zei Hiemstra hier vorig jaar over in een interview met Brabants Centrum. ,,Een nadeel is dat ik geen goede sprinter ben. Je kunt niet zeggen dat ik een knecht ben of een kopman; ik zit er een beetje tussenin. De verhoudingen in het hedendaagse wielrennen zijn toch niet meer zo strak als vroeger. Als ik me goed voel, ben ik vrij om mee te gaan met een groepje en als dat niet het geval is, vind ik het ook prima om een ploeggenoot aan een overwinning te helpen. Dat geeft me ook een heel voldaan gevoel."

Hiemstra nam tijdens zijn loopbaan niet deel aan de Ronde van Frankrijk, wat hij zelf niet als een groot gemis ziet. De Groningse Liempdenaar heeft nog even een combinatie overwogen van parttime werken en fietsen, maar besloot uiteindelijk de fiets aan de wilgen te hangen en een baan te gaan zoeken. ,,De laatste jaren zijn er problemen geweest met sponsoren die aan het einde van het seizoen stopten, waardoor het moeilijk was om een nieuw team te zoeken. Omdat alle ploegen vol zaten, werd de motivatie om verder te gaan als profwielrenner steeds minder", aldus Hiemstra.

,,Dit jaar ben ik pas rond half januari begonnen met de training nadat heel laat duidelijk werd dat ik voor de formatie Skil-Moser zou gaan rijden. Daardoor liep ik al in het begin van het seizoen achter de feiten aan en reed ik wedstrijden die niet in mijn programma pasten."

GESPREKKEN
Het team Skil-Moser houdt op te bestaan omdat hoofdsponsor Skil overstapt naar een andere ploeg. Hiemstra, die nog recht heeft op de uitbetaling van achterstallig salaris, voerde nog wel gesprekken met teams, maar daar kwam niet concreets uit. Daarop besloot hij de knoop door te hakken. ,,Het is mooi geweest met het fietsen. Ik ben nu 32 en de motivatie is nu weg. Ik wil graag fulltime gaan werken, het liefst in de fietsenbranche; iets in de groothandel. Ik heb altijd gezegd dat ik graag als vertegenwoordiger aan de slag wil, er lopen nu ook gesprekken met een bedrijf."

Zijn afscheid van het wielerpeloton leidde niet tot massale reacties van collega's waar hij jarenlang mee rondfietste. ,,Ach, iedereen is met zichzelf bezig. Zo gaat dat. Ik heb toch een stuk of vijf vrienden overgehouden aan het wielrennen, waaronder Bart Voskamp met wie ik lange tijd samen heb gereden. Hij was ook getuige op mijn bruiloft. Met Bart en de andere renners van de ploeg heb ik de mooiste jaren beleefd bij BankGiroLoterij, dat was een heel gezellige tijd. Ik kan toch terugkijken op een mooie loopbaan in het fietsen, maar nu is het tijd voor een nieuwe carrière. Ik ben blij dat ik die beslissing nu genomen heb."
29 december 2005

Print deze pagina

Terug