ECHTPAAR ONTSNAPT AAN DE DOOD IN BOXTEL

Treinreizigers stranden na botsing
met auto

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De brandweer had de nodige moeite om het autowrak onder het treinstel vandaan te halen. De inzittenden hadden zich kort voor de botsing in veiligheid kunnen brengen.

Politie en brandweer hebben zaterdagavond 17 december ruim zeshonderd treinreizigers moeten evacueren uit de intercity Amsterdam-Maastricht. De trein botste vroeg in de avond op de spoorwegovergang in de Leenhoflaan op een auto van een bejaard echtpaar uit Vorstenbosch. Het paar kon zich nog net op tijd in veiligheid brengen, voordat de auto werd geschept. Het treinverkeer was urenlang gestremd.

De bomvolle intercity reed met hoge snelheid over de spoorbaan en kon pas dicht bij de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat tot stilstand komen. Daar bleek hoe groot de ravage was; de auto van de 77-jarige man uit Vorstenbosch en diens 76-jarige vrouw was totaal vernield en kon slechts met grote moeite en stukje voor stukje onder het voorste treinstel weggehaald worden.

Vaststaat dat het echtpaar aan de dood is ontsnapt. De botsing werd volgens een woordvoerder van de politie veroorzaakt doordat het zicht van de bestuurder van de auto werd gehinderd door aangeslagen ruiten. ,,Kort voordat hij bij de overweg kwam, was hij ingestapt. De ruiten waren vervolgens aangeslagen waardoor de man zich moeilijk kon oriënteren.”

Op de spoorwegovergang raakte de auto van de weg, mogelijk omdat de bestuurder te vroeg naar rechts stuurde. Hierdoor kwam de auto vast te zitten tussen de rails. Op dat moment trad de AHOB-installatie in werking en werd de komst van een trein aangekondigd. ,,Het echtpaar is zo snel mogelijk uitgestapt en was net op tijd weg toen de trein met volle snelheid op de auto botste”, aldus de politiewoordvoerder. Omdat de trein zo hard reed, was de remweg erg lang.

BUSSEN
Kort na de botsing maakte de politie een begin met de evacuatie van de reizigers omdat de trein niet meer verder kon rijden. De brandweer arriveerde korte tijd later om hierbij te assisteren. ,,We hebben een aantal trappen geplaatst zodat de reizigers beter konden uitstappen”, vertelde zegsman Leo Veroude van de Boxtelse brandweer ter plaatse. ,,Ook hebben we lichtmasten geplaatst om de ruiming van het wrak te vereenvoudigen.”

Later op de avond kon het wrak opgeruimd worden en kon de dienstregeling hervat worden. Er was geen schade aan de spoorbaan. De stroom hoefde niet van de bovenleiding gehaald te worden. De gestrande reizigers werden naar het NS-station aan het Stationsplein geloodst waar ze hun reis konden voortzetten. Een deel van de reizigers nam de treinen die vanuit Tilburg in Boxtel stopten. Anderen kozen voor de extra bussen die door de NS werden ingezet. In eerste instantie ging de brandweer uit van meer dan duizend reizigers, later werd dit cijfer bijgesteld tot ruim zeshonderd. Geen van de passagiers raakte gewond bij de aanrijding.

Tijdens de bergingswerkzaamheden in de Tongersestraat kreeg de brandweer de melding van ene brand in het Joice-gebouw aan de Vic. Van Alphenlaan. ,,Een van onze voertuigen was juist ingepakt en kon direct aanrijden”, stelde brandweercommandant Jasper Derks deze week. Verder werd de blusgroep Liempde gealarmeerd om te assisteren bij de bluswerkzaamheden.
22 december 2005

Print deze pagina

Terug