ROLF VAN OS GENIET VAN AMSTERDAM-DAKAR CHALLENGE

'Dit was de mooiste trip van mijn leven'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op de voorgrond is de Nissan Patrol te zien waarmee Rolf van Os en Perry Hurkmans deelnamen aan het drie weken durende evenement Amsterdam-Dakar Challenge. Op de achtergrond is de LandRover te zien van het team landrover.pagina.nl, een van de teams waarmee Van Os en Hurkmans samen door de woestijn reden.

Liempdenaar Rolf van Os is zaterdag 17 december teruggekeerd in Nederland na zijn deelname aan de Amsterdam-Dakar Challenge. Samen met Perry Hurkmans uit Cromvoirt, voorzitter van de Hockeyclub Liempde (HCL), reed hij drie weken lang rond in een Nissan Patrol in extreme weersomstandigheden door bergen en dalen, over slecht begaanbare wegen en door de woestijn. ,,Het is perfect gegaan. Eigenlijk hebben we weinig problemen gehad", aldus Van Os.

De bevriende ondernemers Hurkmans en Van Os begonnen op zaterdag 26 november aan de Amsterdam-Dakar Challenge, een alternatieve race voor het goede doel waaraan in totaal 130 teams meededen. Het tweetal steunde zelf drie chariatieve organisaties, waaronder de Pola van der Donck Stichting in Boxtel. Hurkmans en Van Os gingen na eerst door Europa gekoerst te hebben met de boot richting Afrika waar ze door landen kwamen als Marokko, MauretaniŽ, Senegal en Gambia.

De rally heeft niets te maken met snelheid, commerciŽle belangen of winnen, maar is volgens het tweetal gericht op samenwerking, doorzettingsvermogen, creatief omgaan met tegenslagen, lol hebben en genieten van de schoonheid van de woestijn. Bij de eindstreep werden eind vorige week alle deelnemende voertuigen geveild en gingen de opbrengsten naar een goed doel.

,,We hebben uiteindelijk zes tot zevenduizend euro opgehaald, waarvan we een gedeelte overhouden en willen bestemmen voor een stichting die we gaan oprichten. Die wordt opgezet voor een project ten noorden van de Gambia River in een dorp van 10.000 inwoners waar geen school aanwezig is. De dichtstbijzijnde school is vier kilometer verder gevestigd en dat is te ver voor kinderen van 3 tot 6 jaar, terwijl onderwijs heel belangrijk is omdat de kinderen vanaf hun derde al Engels leren", aldus Van Os.

ARMOEDIG SCHOOLTJE
Tijdens een van de laatste dagen bezochten Van Os en Hurkmans in Gambia een klein en armoedig schooltje. Van Os: ,,Echt, ik wist niet wat ik zag. In een hokje van drie bij vijf meter bevonden zich een leraar en maar liefst honderd kinderen, die in het Engels aan het zingen waren. Ze hadden nog geen pen om mee te schrijven, helmaal niets. Daar hebben we knuffels uitgedeeld van de klas van mijn dochter Ymke. We zeiden dat het cadeautjes waren, maar die kinderen hadden nog nooit zoiets gehad en papier hadden ze nooit gezien, zeker geen inpakpapier. Die armoede greep me behoorlijk aan, maar de hartelijkheid van de kinderen was prachtig om te zien."

De confrontatie met armoede en met mensen die ondanks het feit dat ze nauwelijks bezittingen hebben toch plezier hebben, is iets wat de Liempdenaar het meest heeft geraakt tijdens de trip. Van Os: ,,In feite hebben we de race in een roes beleefd. We hebben tijdens de afgelopen drie weken van alles meegemaakt, zijn in aanraking gekomen met andere culturen en koersten door weer en wind. Zo hadden we in het begin in de bergen te maken met sneeuw en temperaturen van min vijf graden en later met extreem warm weer met temperaturen van boven de veertig graden. Daarnaast moesten we afrekenen met hagel en ijs en alles wat er tussenin zit."

Van Os geeft aan dat hij en zijn vriend Hurkmans een echte uitdaging wilden maken van de rally. ,,Daarom hebben we ook de moeilijkste route uitgekozen, waarbij we elkaar steeds afwisselden achter het stuur. Midden in de woestijn hebben we op een dag in tien uur tijd maar 75 kilometer gereden omdat we nauwelijks vooruitkwamen in het zand. Dat was een zaak van trekken en duwen. Het is daarom heel belangrijk dat de deelnemende teams elkaar helpen en dat je ook samen rijdt met anderen."

Van Os vervolgt: ,,Het is geen individuele competitie, iedereen steunt elkaar. Wij hebben zelf ook problemen met onze Nissan Patrol gehad, waaronder een kapotte dynamo en lekke banden. Als er problemen waren kon je ook altijd rekenen op de steun van de lokale bevolking. Die mensen waren vaak erg aardig en bereid om ons te helpen."

TOERIST
Hoewel Hurkmans en Van Os zich niet als toerist gedragen hebben, was er af en toe ook tijd om bezienswaardigheden te bezichtigen in Marokko, Senegal en Gambia. ,,In Gambia leerden we een man kennen, die ons onder meer meenam naar een heilige plaats waar krokodillen vijfhonderd jaar geleden zijn blijven hangen rond een poel. Ook kregen we een rondleiding door een museum met klederdrachten en voodoo-attributen. De finish van de rally lag overigens in de Gambiaanse hoofdstad Banjul en niet in het Senegalese Dakar; de rally heet om publicitaire redenen Amsterdam-Dakar Challenge."

Terugkijkend vond Van Os de drie weken durende race meer dan de moeite waard. ,,Je weet vooraf niet waar je terechtkomt. Het onbekende maakt de rally tot een spannende onderneming. Het is een echte uitdaging omdat we te maken kregen met omstandigheden die we niet gewend zijn. We kwamen daarnaast op plekken die we als toeristen nooit zouden bezoeken. Zo zijn we in het Marokkaanse Fez in een schitterend restaurant geweest uit de negende eeuw en hebben we mensen ontmoet die volgens heel oude tradities leven. Op het eerste gezicht hadden die mensen een dreigende uitstraling, maar uiteindelijk bleken ze heel aardig te zijn en wilden ze ons graag helpen. De gebeurtenissen volgden elkaar tijdens de rally in een hoog tempo op. Het was echt heel mooi om mee te maken."

Van Os ging na zijn terugkeer in Nederland weer snel aan het werk als mede-eigenaar van het bedrijf Normex Fijnmetaal in Schijndel. ,,Ik heb de knop snel omgezet in Nederland. Of ik blij ben dat ik weer terug ben? Ik heb daar een beetje gemengde gevoelens over. Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant hebben we een fantastische tijd gehad tijdens de Amsterdam-Dakar Challenge. Dit was zonder twijfel de mooiste trip van mijn leven."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Midden in de woestijn hebben de deelnemers van de Amsterdam-Dakar Challenge een kampement opgeslagen.
22 december 2005

Print deze pagina

Terug