BOXTELAAR WOONT EN WERKT IN MILJOENENSTAD

'New York is al wekenlang in kerstsferen'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Piet Meijs woont en werkt in New York. De Boxtelaar is werkzaam bij de bekende architect Rijk Rietveld, die kantoor houdt in Manhattan.

DOOR MARC CLEUTJENS

Kerstinkopen doen bij Bloomingdale's of Macy's en baantjes trekken op de ijsbaan van het Rockefeller Center. Piet Meijs (23) brengt de kerstdagen dit jaar in New York door, samen met zijn vriendin Vera. De Boxtelaar kon na een succesvol verlopen stage aan de slag bij de Nederlandse architect Rijk Rietveld, die kantoor houdt op 9th Avenue in Manhattan. ,,In New York moet je moeite doen om mensen te ontmoeten."

Sinds Thanksgiving ademt New York de sfeer van Kerstmis. De metropool is op alle fronten in de ban van de kerstdagen en nadat begin deze maand de eerste sneeuw is gevallen, bereiden de inwoners zich voor op de feestdagen. ,,Het begint met de plaatsing van een gigantische kerstboom bij het Rockefeller Center", vertelt Meijs, die als trainee werkt bij Rietveld Architects. ,,Omdat de Amerikanen geen sinterklaasfeest kennen, is het sinds eind november een en al kerst in de stad."

Meijs kwam in aanraking met New York toen hij vierdejaars student bouwkunde op zoek ging naar een aansprekend stageadres. ,,Ik had van veel studiegenoten gehoord dat stages vaak saai zijn en vooral bestaan uit de hele dag bouwtekeningen maken", vertelt de Boxtelaar. Hij startte een zoektocht naar stageadressen in grote steden en lonkte ook naar het buitenland. ,,Als je na je studie werk gaat zoeken, vragen architectenbureaus vaak jonge mensen met een goede opleiding en veel ervaring. Als Boxtelaar wilde ik daarom zeker niet in mijn woonplaats gaan werken. Dat staat niet zo imponerend op je cv."

Het werd New York. ,,Ik heb wat e-mails rondgestuurd, ook naar Rietveld. Op de vraag of het zin had om een sollicitatiebrief te sturen, kreeg ik te horen hoe laat ik op Schiphol moest zijn voor een kennismaking. Daarna ging het snel en moest ik een visum en woonruimte regelen", stelt Meijs. Tot de zomer van 2004 liep hij stage bij de architect, die opvallend genoeg veelal Nederlandse opdrachtgevers heeft. ,,Ik denk dat Rietveld graag in New York woont", grinnikt Meijs. ,,Bovendien maakt het vandaag de dag niet uit waar je woont. Telefoon, fax en e-mail bieden voldoende contactmogelijkheden, tekeningen kunnen digitaal verzonden worden."

VERADEMING
De stage bij Rietveld was een verademing, vertelt de Boxtelaar. ,,Ik kreeg alle ruimte om zowel tweedimensionale als driedimensionale tekeningen te maken en werd aangewezen als project architect voor een plan van 64 nieuwbouwwoningen in Loosduijnen. De bouw van die huizen start waarschijnlijk in 2006." Meijs werkte verder mee aan het inmiddels afgeblazen plan voor de bouw van een kantoor van het European Patent Office in Den Haag en mocht tekeningen maken voor de verbouwing van het vakantiehuis van zijn baas. ,,Die klus was vooral bedoeld om me te laten kennismaken met de maten die in de Verenigde Staten gehanteerd worden, zoals inches en feet."

Rietveld schreef een lovende stagebeoordeling. Niet alleen deelde hij het cijfer 10 uit, ook omschreef hij Meijs als de beste stagiair die het kantoor ooit had gehad. Inmiddels staat de Boxtelaar op de loonlijst als trainee en hoopt hij, na verkrijging van een nieuw visum, langer in New York te kunnen blijven werken. ,,Ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken", zegt hij zelfverzekerd. Momenteel werkt hij mee aan het ontwerp van een groot kantoorgebouw van Achmea in Rijnsweerd.

UNDERGROUND
Meijs voelt zich als een vis in het water in New York. Hij erkent dat het een flinke overstap is van zijn ouderlijke woning aan de rand van de bebouwde kom van Boxtel naar een wereldstad. ,,In Boxtel lopen een paar paarden in een weiland voor de deur. In New York woon ik op zes hoog nabij de East River en zijn het Guggenheim Museum en Central Park op loopafstand. In Boxtel is de fiets een ideaal vervoermiddel, in New York doe ik alles met de subway. Fietsen in New York? Nee hoor, ik ben nog niet levensmoe."

De Boxtelaar bewoonde verschillende adressen. Hij betrok in 2004 een kamer in een huis in East-Harlem, verhuisde later naar een appartement elders in Harlem en leefde drie weken in een studio in Brooklyn. Nu woont Meijs op de hoek van 79th Street en East End Avenue, in hartje Manhattan. ,,Verhuizen is heel gewoon in New York", glimlacht Meijs nuchter. ,,Niemand woont lang op dezelfde plaats. Daarom is er een levendige handel in tweedehands spulletjes en is het heel simpel om via internet heel goedkoop meubels te kopen."

Met vriendin Vera, die elders in de stad woont, en andere vrienden geniet de Boxtelaar van het bruisende leven van de miljoenenstad. Optredens van collegebands ziet hij in de kroeg Kavahaz, jazz en blues domineren de sfeer in The Red Lion. ,,We bezoeken ook graag kleinschalige theatervoorstellingen in kelders. Heerlijk undergroundgevoel geeft je dat." Maar Meijs schuwt ook grote evenementen niet, bezocht al eens een voorstelling op Broadway en zat op de tribune van de New York Yankees. ,,Ik was ook graag naar U2 gegaan in Madison Square Garden, maar dat vond ik echt veel te duur."

GENIETEN
Begin december verbleef Meijs een weekje bij zijn ouders in Boxtel. Daarna vertrok hij weer naar New York en bereidde hij zich voor op de kerstdagen. ,,Ach, we hebben nog geen concrete plannen, maar we zullen best wel naar een feest gaan", blikt de Boxtelaar vooruit. Sinds hij in de Big Apple woont, heeft hij verschillende mensen leren kennen en zijn vriendschappen ontstaan. ,,Daar moet je in het begin best veel moeite voor doen", erkent Meijs. ,,Het is makkelijk om met iemand een praatje te maken, maar echt met mensen optrekken is anders. Gelukkig heb ik ook veel leuke collega's."

Of zijn toekomst in New York ligt, weet hij nog niet. Het werk bij Rietveld bevalt prima, maar ergens ver weg hoopt Meijs ook nog eens te kunnen gaan studeren. ,,Ik weet niet waar het schip zal stranden. Ik haal er nu uit wat er in zit en geniet van alles wat ik meemaak." De wereldberoemde viering van oud en nieuw op Times Square zal hij niet meebeleven. ,,Veel te druk en te koud. Wat heeft het voor zin om uren in de kou te wachten om een zilveren bal naar beneden te zien vallen. We blijven lekker thuis of gaan naar een feest waar lekker veel mensen zijn."
22 december 2005

Print deze pagina

Terug