BEWONERS ONGEDEERD - OORZAAK: DEFECTE KACHEL

Uitslaande brand in voormalig
Joice-gebouw

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Interieurfoto van het voormalig Joice-gebouw aan de Vic. Van Alphenlaan. De brand die hier zaterdag 17 december woedde werd veroorzaakt door een defecte kachel.

Een korte maar felle brand heeft zaterdagavond 17 december een deel van het Joice-gebouw aan de Vic. Van Alphenlaan verwoest. De brand werd veroorzaakt door een defecte kachel aan de voorzijde van het pand. De vier bewoners, die er gehuisvest zijn om krakers weg te houden, bleven ongedeerd.

Het vuur werd zaterdagavond iets na halfnegen ontdekt door een van de bewoners die op dat moment arriveerde bij het Joice-gebouw. Hij alarmeerde direct de brandweer. Het korps was op dat moment bezig in de Tongersestraat, waar de intercity Amsterdam-Maastricht in botsing was gekomen met een personenauto. Een van de brandweerwagens was al ingepakt en stond klaar om richting kazerne te rijden.

,,We zijn direct van de Tongersestraat naar de Vic. Van Alphenlaan gereden”, aldus commandant Jasper Derks van de Boxtelse brandweer. Derks vertelt dat in het vroegere schoolgebouw veel rookontwikkeling was waardoor het moeilijk was het pand binnen te gaan. Enkele pogingen om via de zij-ingang en de achteringang binnen te dringen mislukten. ,,Toen is besloten een paar ramen aan de voorzijde in te slaan. Het vuur werd daardoor feller en er ontstond een uitslaande brand, maar de rook kon sneller weg en de warmte werd daarna snel minder, zodat de bluswerkzaamheden goed op gang konden komen.”

Nadat ook de blusgroep Liempde ter plaatse was gekomen, kon drie kwartier na de melding het sein brand meester worden gegeven. Volgens brandweercommandant Derks staat vast dat het vuur is veroorzaakt door een defecte kachel in het voorgebouw van het Joice-complex. De schade in de aanbouw is aanzienlijk.

De gemeente Boxtel wil op de locatie van het Joice-gebouw woningen realiseren. Om te voorkomen dat het leegstaande pand in de tussentijd wordt gekraakt, is de organisatie Camelot ingeschakeld die de ruimte momenteel aan een aantal mensen verhuurt. Op dit moment is niet duidelijk of het pand weer geschikt wordt gemaakt voor tijdelijke bewoning.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het voorgebouw van het Joice-complex aan de Vic. Van Alphenlaan is door een brand flink beschadigd.
22 december 2005

Print deze pagina

Terug