BOEKETTEN NAAR BEGRAAFPLAATS,
KNUFFELS NAAR FAMILIE

Scouts ruimen bloemenzee
voor De Kom op

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Scouts van Scoutinggroep Boxtel hielpen belangeloos mee aan het verplaatsen van de bloemenzee voor café De Kom naar begraafplaats Munsel.

De immense bloemenzee voor café De Kom is zondagmiddag opgeruimd. Dit gebeurde door medewerkers van begrafenisonderneming Bijnen en leden van Scouting Boxtel. De bloemen werden naar het graf van Christian, Lisette, Remco en Sanne Heijmans op de begraafplaats Munsel gebracht.

Een shirt van voetbalvereniging Middlesborough en een tenue van zaalvoetbalvereniging De Kom sieren de hekken die het zicht op het uitgebrande horecapand verblinden. Op de grond ligt een kleurige berg bloemen, waartussen een hoop pluche speelgoedbeestjes een plaatsje hebben gekregen. Gizmo kijkt rouwende mensen vriendelijk glimlachend aan, konijntjes en beertjes liggen her en der verspreid en een grote kleurrijke bloem, die is vastgemaakt aan een hek, overziet het geheel. Tussen de bloemen heeft iemand de songtekst van Eric Claptons lied ’Tears in heaven’ neergelegd. Vooraan brandt nog één kaarsje hardnekkig. De rest is in de loop der tijd gedoofd.

,,Brr, kan de verwarming wat hoger”, vraagt een scout van Scouting Boxtel als hij komt aanfietsen. Hij wrijft in zijn handen om de kou te verdrijven. Hij gaat samen met zijn collega’s in tenue de bloemenzee verplaatsen van De Kom naar de begraafplaats. Enkele passanten zien dat er wat gaat gebeuren en houden nog eenmaal stil voor de plek des onheils. Daarna nemen een grote witte jeep, een Toyota en een Volvo plaats voor het café.

,,Hebben jullie voldoende dozen en plastic zakken bij om de spullen in te doen?’, vraagt Nicole de Swart van uitvaartonderneming Bijnen aan haar collega’s. Als ze een bevestigend antwoord krijgt, knikt ze. ,,Dan kunnen we beginnen.” Er wordt gewerkt via een vooropgesteld plan. ,,De mooie bloemen brengen we naar het graf van de familie op begraafplaats Munsel”, vertelt ze. ,,De bloemen die verwelkt zijn verwijderen we. De beestjes verzamelen we en geven we af bij de familie. En ook de kaarsjes gaan naar de nabestaanden.” Het is een flink werk, daarom gaat ze snel aan de slag.

TIJGERKNUFFEL
Allereerst worden de grote kransen uit de bloemenzee gevist. Die worden in de enorme laadruimte van de Volvo geladen. Met eerbied worden ze gedragen en achterin de auto gelegd. Het aantal scouts dat meehelpt bestaat uit ruim twintig personen. Een van hen is Laurens van Laarhoven. ,,Ons is gevraagd of we mee wilden komen helpen”, vertelt hij. ,,Nou, daar hoefde ik niet over na te denken. Uiteraard doe ik dat. Ik kende het café, ik ben hier wel eens geweest. De familie kende ik niet persoonlijk, maar ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is.” Hij bukt en legt enkele knuffels bij elkaar om ze in een plastic zak te doen. Het is meer dan gewoon opruimen wat hij doet, legt hij uit. ,,Dit doe je met gevoel.”

Even verderop helpen twee scouts elkaar om een tijgerknuffel die vastgemaakt is aan een bos bloemen voorzichtig los te krijgen. Milou van Koot legt uit: ,,Dit moet gescheiden worden, want de afspraak is dat de knuffels niet meegaan naar het graf maar naar de familieleden.” In een mum van tijd zijn de drie gereedstaande auto’s volgeladen met bloemen. ,,Het is echt een hoop”, verzucht een van de scoutingleidsters.

Wouter Baaijens heeft zijn jeep voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld. ,,Mij is gevraagd of hierin bloemen vervoerd mochten worden”, legt hij uit. ,,Daar hoefde ik niet over te twijfelen.” De rommel die het zal opleveren in zijn auto maakt hem niets uit. ,,Ik heb vanwege de scouting al vaker rommel in mijn jeep gekregen”, glimlacht hij. De omgekomen familie Heijmans kende hij niet persoonlijk. ,,Maar ik ben wel eens in deze kroeg geweest. Ik vind het heel erg wat er gebeurd is.” In twintig minuten is de bloemenzee aan de Stationsstraat verleden tijd en zetten de scouts en de medewerkers van uitvaartonderneming Bijnen koers naar de begraafplaats.

SNIKKEN
,,Het ligt er mooi bij zo, het graf”, zucht Nicole de Swart van uitvaartonderneming Bijnen als ze aankomt op de begraafplaats. ,,Je kunt deze bloemen neerleggen tussen de andere bloemen en het voetpad”, legt een medewerker van de begraafplaats haar uit.

Onder toeziend oog van andere bezoekers van de begraafplaats leggen de scouts de vele boeketten zo mooi mogelijk neer op het graf van de familie. Zo ontstaat een reusachtige, kleurrijke bloemenzee van geel, rood, roze en wit ter nagedachtenis van een ramp die Boxtel nooit zal vergeten.

Het is een waardige gebeurtenis. Met zorg wordt voor ieder boeket een fraaie plaats gevonden. ,,Daar kunnen er ook nog een paar liggen”, wijst De Swart aan de scouts. Milou van Koot van Scouting Boxtel kan zich op een gegeven moment niet meer goed houden. Zachtjes begint ze te snikken bij het aanzien van het met bloemen bedekte graf van de familie Heijmans. Ze is niet de enige met een brok in haar keel. Ook de omstanders hebben het zichtbaar moeilijk...
15 december 2005

Print deze pagina

Terug