INWONERS BOXTEL VERSLAGEN DOOR FAMILIEDRAMA

'Deze ramp is niet te bevatten'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een voorbijganger steekt zondagmiddag een kaarsje aan bij de gedenkplaats voor café De Kom. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Vele Boxtelaren hebben de afgelopen dagen de plaats bezocht waar zich zaterdagmiddag het drama rond de familie Heijmans voltrok. Vrienden, kennissen, plaatsgenoten en andere belangstellenden toonden hun medeleven en stonden stil bij de dood van uitbater Christian Heijmans van café De Kom aan de Stationsstraat, zijn vrouw Lisette en hun zoontje Remco en baby Sanne. ,,Dit is zo onwezenlijk, ik kan gewoon niet geloven dat dit gebeurd is", aldus een van de toeschouwers.

Zondag 4 december 11.45 uur: voor café De Kom is een symbolische gedenkplaats ingericht met bloemstukken, knuffels en kaarsjes die in de loop van de dag steeds grotere vormen zal aannemen. Er liggen briefjes met daarop teksten van vrienden die door de ziel snijden: 'Het is niet eerlijk, ik vraag me af waarom. Zo onschuldig en zo jong. Rust zacht', staat op een van de briefjes. Op een dranghek hangt een sjaal van Feyenoord en een shirt van de Engelse voetbalclub Middlesbrough. ,,Remco was fan van Feyenoord, net als zijn vader", weet een mevrouw.

Op een afstandje, aan de overkant van de straat, staat een vijftigtal mensen verslagen toe te kijken. De blikken zijn gericht op de zee van knuffels en bloemen voor het café, dat schuil gaat achter een blauw scherm, en het grote gat in de woning daarboven; het gevolg van de fatale brand, nu één dag geleden. ,,Daar is het gebeurd. Ongelofelijk. Een heel gezin is weg, behalve dat meisje van 2 jaar. Wie gaat dat arme kind opvangen?", zegt een oudere vrouw geëmotioneerd.

LIEVE MENSEN
Regelmatig komen mensen langs om een bos bloemen voor de ingang van het café te leggen of een kaarsje aan te steken. Sommige van hen ondersteunen elkaar, er wordt ingetogen gehuild. Een cameraman maakt op gepaste afstand beelden van de indrukwekkende taferelen voor café De Kom. De belangstellenden aan de overkant van de straat praten zachtjes met elkaar. Iedereen is zichtbaar geraakt door de ramp die zich in het centrum van Boxtel voltrokken heeft.

,,Het waren zo'n lieve mensen", zegt Gerda van Esch. ,,Ik kende ze vrij goed. Mijn man en dochter zijn lid van Boxtel's Harmonie die hier wekelijks repeteert. Dinsdagmiddag vierden we hier met de invalidenbond nog Sinterklaas. Eén van de kinderen, Remco van bijna vier jaar, was in de zaak en zei dat hij graag een garage wilde van de Sint. Dit is echt verschrikkelijk."

Ook Theo Tesser uit Boxtel is onder indruk. ,,Ik woon hier vlakbij en ben hier zaterdag ook geweest. Het is afschuwelijk wat er gebeurd is. Ik liep af en toe bij De Kom binnen om een pakje sigaretten te halen, waarbij ik altijd vriendelijk geholpen werd door de vrouw van de uitbater. Het waren hele gewone, aardige mensen. Deze ramp heeft me echt geraakt, daarom ben ik vandaag nog even teruggekomen om stil te staan bij dit drama."

GEËMOTIONEERD
Even verderop bij de gedenkplaats, waar de krans die de horecaondernemers uit Boxtel zaterdagavond gelegd hebben al bijna niet meer zichtbaar is, staan twee vrouwen hevig geëmotioneerd een journalist te woord. Het gaat om José Bijvelds uit Erp en haar moeder. ,,Dit is zo ontzettend triest. Lisette was een goede vriendin van mij, die ik al heel lang ken", vertelt José.

,,Ik ben daarnaast haar kapster en heb haar bruidskapsel gedaan toen zij en Christian gingen trouwen. Anderhalve week geleden kwam ze nog langs voor een knipbeurt en ze zou voor de kerstdagen nog een keer terugkomen. Samen spraken we over onze kinderen. Lisette had het vaak over haar drie kinderen, zelf ben ik zwanger van mijn tweede kindje. Nu is ze er niet meer en twee van haar kinderen ook niet meer. Het is ongelofelijk."

Dat gaat er als een lopend vuurtje een verschrikkelijk bericht door de menigte: ook vader Christian is overleden... Hij is volgens enkele toeschouwers zojuist aan zijn verwondingen bezweken. ,,Het klinkt gek, maar misschien is het maar beter ook", zegt een man. ,,Als hij bij was gekomen en het slechte nieuws had gehoord, had hij nooit verder kunnen leven. Dat meisje van twee kan zich hier straks hopelijk niets meer van herinneren."

Bij de ingang van De Kom fietsen twee jongens al geruime tijd op en neer. Het zijn Remco en Wesley van Schaijk die met bedrukte gezichten naar de bloemen, kaarsen en knuffels staren. ,,We waren gisteren ook bij de brand", zegt Remco. ,,Mijn moeder ging met ons boodschappen doen bij de Konmar toen we zagen dat er brandweermannen rondreden en dat er iets aan de hand was. We zijn vervolgens naar de brand gaan kijken. Ik vond het zo erg, ik heb gisteravond nog gehuild en er niet goed van kunnen slapen."

TRIMMER
Steeds meer mensen komen langs bij de plek des onheils. Voorbijgangers en automobilisten kijken even opzij naar het gapende gat in het dak van de woning boven De Kom en de zwartgeblakerde muren binnenin. Eén man kijkt niet op of om. Het is een trimmer, die met stevige pas zijn weg vervolgt en niet lijkt te beseffen wat hier een dag eerder gebeurd is. Hij is een van de weinigen.

Wie zondagmiddag een paar uur bij De Kom heeft vertoefd en de indrukwekkende de taferelen heeft gezien, weet dat de klap van het overlijden van vier leden van het gezin Heijmans nog lang zal nadreunen in Boxtel. Een vrouw verwoordt treffend het gevoel dat de meeste aanwezigen hebben: ,,Dat dit hier in Boxtel heeft kunnen gebeuren. Het is niet te bevatten."

Ton van Someren legt maandag een bloemstuk bij café De Kom. Hij was bij de brand aanwezig en kwam daarna elke dag nog een paar keer terug. ,,Het is gewoon gruwelijk. Ik kan het niet loslaten, daarom kom ik steeds weer terug naar deze plek", aldus Van Someren. ,,Ik moet wel zeggen dat ik het prachtig vind dat de mensen zo meeleven."

De bloemenzee aangevuld met tientallen knuffels, waxinelichtjes, kaarsen, gedichten, kaarten en zelfs bierflesjes groeit maandag, dinsdag en woensdag gestaag. De hele week staan vele mensen stil bij het café in de Stationsstraat om hun medeleven te tonen en samen met andere mensen te rouwen om de dood van vier leden van het gezin Heijmans.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de bloemenzee, de kaarsjes en de knuffels op de plek van de ramp aan de Stationsstraat. (Foto: Albert Stolwijk).
8 december 2005

Print deze pagina

Terug