TOEVALLIGE PASSANT ONTFERMT ZICH OVER KARLIJN

'Machteloos toekijken is verschrikkelijk'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ooggetuige Huub Schuurmans uit Vught vertelt politiemensen over de gebeurtenissen in de Stationsstraat. Schuurmans was erbij toen Christian Heijmans zijn dochtertje Karlijn in veiligheid bracht. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR HENK VAN WEERT

Op de stoep van café De Kom hoort Huub Schuurmans een man om hulp roepen. ,,Ik zie hem staan op een plat dak met een kind in de armen en pak de kleine aan. De man is in paniek. 'Wat moet ik doen. Mijn gezin is nog binnen'. Het kind heb ik overgedragen aan de toegesnelde cafetariahouder van tegenover. De man op het platte dak spoorde ik aan terug naar binnen te gaan. 'Ga dan, ga dan!' riep ik. Nu vraag ik me af of ik daar wel verstandig aan heb gedaan. De man is immers niet meer naar buiten kunnen komen."

Huub Schuurmans uit Vught was een van de bezoekers van de informatiebijeenkomst die maandagmiddag in het gemeentehuis werd belegd voor vaste klanten, personeel en verenigingen van café De Kom. Emotioneel vertelde Schuurmans hoe hij toevalligerwijs bij het drama betrokken raakte.

,,Ik was de laatste sinterklaasinkopen aan het doen met mijn vrouw. Zij moest nog bij enkele winkels naar binnen. Met enkele tassen zeulend, besloot ik op haar te wachten in cafetaria 't Klavertje om daar in de tussentijd een kopje koffie te drinken."

Schuurmans is hevig geëmotioneerd als hij zijn verhaal doet en na afloop van de bijeenkomst een toelichting geeft. ,,In het verleden heb ik tijdens mijn werk ooit mensen kunnen redden tijdens een brand op een passagiersschip. Had ik nu ook maar kunnen helpen..." Een medewerkster van Slachtofferhulp heeft zich over Schuurmans ontfermd en begeleidt de Vughtenaar ook tijdens de bijeenkomst in de raadzaal.

De uitbater van restaurant Le Marécage tegenover De Kom reageert in soortgelijke bewoordingen als Schuurmans. ,,Je ziet een drama voltrekken en moet vanaf een paar meter afstand machteloos toekijken. Verschrikkelijk", aldus Vincent Piquet.

De eigenaren van het café en de naastgelegen woning, Ad en Fien Poirters die zelf van 1980 tot 1999 De Kom exploiteerden, spreken van een nachtmerrie. Overmand door emoties zijn zij niet in staat een reactie geven. ,,Dit is niet te bevatten. Hoe moet dit verder?", stamelt Ad. Vanaf december 1999 verhuurt het echtpaar Poirters het cafébedrijf aan bierbrouwerij Heineken, die op zijn beurt een exploitatieovereenkomst heeft gesloten met het echtpaar Heijmans.

APPLAUS
In een overvolle raadzaal van het gemeentehuis werd uitleg gegeven over het drama dat zich zaterdag voltrok. Samen met woordvoerders van brandweer, politie en GGD gaf burgemeester Jan van Homelen uitleg over de hulpverlening en de waarschijnlijke toedracht van de woningbrand. De bijeenkomst was ook belegd om allerlei geruchten de kop in te drukken. Elders in deze krant wordt inhoudelijk verslag gedaan van de officiële berichtgevingen tijdens deze middag.

De bijeenkomst werd belegd om de vaste bezoekers van café De Kom ook in de gelegenheid te stellen in contact te komen met vertegenwoordigers van Slachtofferhulp. Daarvan werd overigens niet of nauwelijks gebruik gemaakt.

Op enkele kritische vragen over de hulpverlening van buurtbewoner Wim Aarns werd geprikkeld gereageerd. Het leidde er uiteindelijk toe dat een van de aanwezigen huilend een compliment maakte aan de hulpverleningsinstanties. ,, Een daverend applaus vulde de raadzaal.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de ontmoeting in de raadzaal. Vrienden, kennissen, collega's en gebruikers van café De Kom en zaal De Comsche Hoeve luisteren naar een verslag van burgemeester, politie, brandweer en GGD. (Foto: Gerard Schalkx).
8 december 2005

Print deze pagina

Terug