NABESTAANDEN OVERSPOELD MET REACTIES

Condoleanceregisters open
bij gemeente en op internet

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Veel inwoners van Boxtel hebben deze week het condoleanceregister getekend in het gemeentehuis. Ook op diverse websites op internet wordt massaal steun betuigt aan de familie van de vier slachtoffers. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR ONZE VERSLAGGEVERS

Het gemeentebestuur van Boxtel heeft maandag een condoleanceregister geopend waarin inwoners hun medeleven kunnen betuigen met de nabestaanden van de vier slachtoffers van de brand in de Stationsstraat. Het register werd maandagmiddag geopend tijdens een bijeenkomst in de raadzaal. Een dag eerder al konden mensen via internet hun steunbetuigingen kwijt.

Burgemeester Jan van Homelen maakte tijdens dezelfde bijeenkomst bekend dat het gemeentebestuur wordt overspoeld met steunbetuigingen. Commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen heeft volgens Van Homelen met leedwezen kennisgenomen van de trieste gebeurtenissen in de woning bij café De Kom. ,,Ook veel inwoners van Boxtel komen met hartverwarmende reacties.”

Om mensen in de gelegenheid te stellen hun steun te betuigen aan de nabestaanden ligt deze week in de hal van het gemeentehuis – waar de vlag alle dagen halfstok hangt - een condoleanceregister. Gistermiddag, woensdag 7 december hadden ruim 130 mensen hier hun medeleven opgetekend. Een greep uit de reacties: Chris, we zijn trots op je; dat je zó gevochten hebt voor je gezin en Karlijn; we missen jullie. Een zwarte dag als deze zullen we nooit vergeten. Een condoleance ging vergezeld van het volgende gedicht: Alles lijkt somber, verdord en kaal; verdriet overheerst bij allemaal. Gedachten verbinden, liefde heelt; denk aan het goede, samen gedeeld.

RUST EN STILTE
Burgers geven vooral aan dat ze zich verbonden voelen met Karlijn, het 2-jarig meisje dat de ramp als enige overleefde. ,,De zorg voor dit kind is op zijn plaats”, aldus de burgemeester. Hij benadrukte dat mensen die herdenkingsbijeenkomsten willen organiseren kunnen rekenen op steun van het gemeentebestuur. Wel gaf hij aan dat de familieleden van de slachtoffers hebben aangegeven niet bestookt te willen worden met allerlei vragen en verzoeken. ,,Men wil dit ongekende verlies in rust en stilte verwerken”, stelde Van Homelen.

Maandagmiddag bezocht de burgemeester een besloten bijeenkomst van familieleden en vrienden van de slachtoffers. Ze hebben daarbij aangegeven dat ze tijdens de uitvaart geen prijs stellen op belangstelling van de media. Dat verzoek werd onderstreept door emeritus pastoor Jo de Jong van de Heilig Hartparochie. De Jong riep de pers op de familie met rust te laten. ,,De mensen willen niet met hun verdriet op de foto of gefilmd worden. De schrijvende pers is natuurlijk welkom.”

Pastoor De Jong toonde zich zeer geëmotioneerd. Niet alleen maakte hij in zijn eigen familie een soortgelijk drama mee, ook onderhield hij nauwe banden met de familie Heijmans. ,,Een half jaar geleden heb ik baby Sanne gedoopt.”

INTERNET
Daags na de brand opende het feestduo Bad Brothers, dat regelmatig optrad in café De Kom, een condoleanceregister op internet: www.badbrothers.nl. Een tweede digitale manier om steun te betuigen werd die dag mogelijk via www.condoleance.nl. Tot op heden maakten al honderden mensen gebruik van deze manier op hun medeleven uit te spreken.

Een kleine greep uit de wijze waarop mensen hun gevoelens uitten: Ineens zo donker; op klaarlichte dag. Waarom? De kerstdagen zullen heel anders zijn. Over heel mijn lichaam kreeg ik kippenvel toen ik het nieuws op tv zag; tranen brandden in mijn ogen. Wat moet je nu nog zeggen; wij weten het niet meer... Dit is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Boxtel.
8 december 2005

Print deze pagina

Terug