VIER DODEN BIJ WONINGBRAND IN STATIONSSTRAAT

Gezinsdrama dompelt inwoners
van Boxtel in diepe rouw

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het vuur bereikt de slaapkamer boven café De Kom. De slachtoffers zijn op dat moment al geëvacueerd uit de woning. (Foto: Piet van Oers).

DOOR MARC CLEUTJENS

De inwoners van Boxtel hebben geschokt en intens verdrietig gereageerd op de dood van het echtpaar Christian (40) en Lisette Heijmans (33) en hun twee kinderen Remco (3) en Sanne (zes maanden). De vier gezinsleden overleden aan de gevolgen van een hevige brand in hun woning naast en boven café De Kom aan de Stationsstraat. Het derde kind, Karlijn (2), werd door de vader gered en kon door omstanders in veiligheid worden gebracht. De brand werd veroorzaakt door een oververhitte plafondlamp op een van de slaapkamers. ,,Boxtel is een ramp overkomen”, stelt burgemeester Jan van Homelen.

De brandweer ontving zaterdag 3 december om 12.48 uur een melding van een uitslaande brand aan de Stationsstraat. Al snel werd duidelijk dat zich nog een of meerdere slachtoffers in de woning bevonden. De brandweer, die na acht minuten ter plaatse was, richtte zich volgens brandweercommandant Jasper Derks daarom als eerste op de redding van de mensen die in het pand aanwezig waren. De bluswerkzaamheden waren in eerste instantie gericht op het bieden van een veilige ontsnappingsroute.

,,De brand was al uitslaand toen we naar binnen zijn gegaan”, verklaarde Derks later in de middag tijdens een inderhaast belegde persconferentie in het gemeentehuis. Toen het vuur enigszins was geluwd kon de redding van de slachtoffers plaatsvinden. De commandant gaf aan dat de redding van de vier slachtoffers ’een hele zware klus’ was voor de brandweerlieden. Een team van zeven brandweerlieden drong de woning binnen om de slachtoffers te redden.

Volgens Derks wist de brandweer bij aankomst niet hoeveel mensen in het huis aanwezig waren. Gehinderd door enorme rookontwikkeling trof de reddingsploeg in de slaapkamer boven het café de vier gezinsleden aan. Allen waren reeds bewusteloos. Eerst werden de twee kleine kinderen naar buiten gebracht, snel daarna konden de ouders uit het brandende pand worden gehaald.

REDDINGSOPERATIE
Direct nadat de vier slachtoffers uit de woning waren, begon een reddingsoperatie waaraan werd deelgenomen door een groot aantal hulpverleners van brandweer, politie en GGD, die in groten getale aanwezig waren in de Stationsstraat. Door middel van mond-op-mondbeademing, hartmassage en andere medische ingrepen werd getracht de levens van de vier jonge mensen te redden.

De brandweer nam de eerste hulp op zich; de taken werden stukje bij beetje overgenomen door GGD’ers die in steeds grotere aantallen arriveerden. Omdat de meeste Boxtelse brandweerlieden betrokken waren bij de reanimatie, was er korte tijd een gebrek aan bluscapaciteit. Dat kon later worden opgevangen door andere korpsen.

Het was hartverscheurend om te zien hoe de hulpverleners, ondanks alle pogingen, geen kans zagen de jonge kinderen te redden. Na ongeveer drie kwartier kon uit de emotionele reacties van de hulpverleners opgemaakt worden dat de kinderen niet meer in leven waren. Politiemensen lieten de tranen de vrije loop, brandweerlieden zochten steun bij elkaar. Korte tijd later volgde de officiële bevestiging dat de kinderen ter plaatse waren overleden.

De reanimatie van het echtpaar was op dat moment nog in volle gang; beide ouders werden door ambulances naar ziekenhuizen in Eindhoven en ’s-Hertogenbosch vervoerd. Vanwege de levensbedreigende situatie werd een politieordonnans ingezet die kruispunten verkeersvrij moest maken om de ambulances vrij baan te geven. In de vroege zaterdagavond overleed de moeder van het gezin in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. De vader stierf in de loop van zondagmiddag aan zijn verwondingen in de locatie Groot Ziekengasthuis van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ’s-Hertogenbosch.

ROOKMELDER
Zondagochtend startte de forensische recherche van de politie een technisch onderzoek in het uitgebrande pand. Vast staat dat het vuur is uitgebroken op de bovenverdieping van de woning naast het café, meldde teamchef Henry Schilders van de politie maandag. Dinsdag werd de voorlopige conclusie bevestigd: de brand is veroorzaakt door een oververhitte plafondlamp in een van de slaapkamers.

Volgens burgemeester Van Homelen moet het gezin volkomen verrast zijn door het vuur. Alle gezinsleden lagen op het moment dat de brand uit brak nog in bed; ze droegen bij hun redding slechts ondergoed of nachtkleding. Vader Christian heeft kans gezien zijn dochter Karlijn in veiligheid te brengen. Volgens ooggetuigen heeft hij haar via de achterzijde van het pand vanaf een dakterras kunnen overdragen aan enkele omstanders. Vervolgens is hij de brandende woning weer ingegaan om zijn gezin te redden.

,,Ik heb gezegd: ’Naar binnen, naar binnen, ga ze redden!’. Toen hij niet meer terugkwam wist ik dat het helemaal fout zat”, verklaarde getuige Huub Schuurmans uit Vught, die met zijn vrouw boodschappen aan het doen was in Boxtel. Het meisje werd opgevangen in een ambulance en heeft volgens de politie geen lichamelijk letsel. Ze is vervolgens overgebracht naar een ziekenhuis in Veghel; haar toestand is volgen de politie stabiel.

Burgemeester Van Homelen onderstreepte tijdens de samenkomst in de raadzaal op maandagmiddag het belang van goede rookmelders. ,,Een rookmelder had in dit geval goed kunnen werken. Ze zijn voor een heel klein prijsje te koop en hadden hier wonderen kunnen doen."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Politiemensen vallen elkaar huilend in de armen als blijkt dat het leven van de kinderen niet meer te redden is. (Foto: Piet van Oers).




8 december 2005

Print deze pagina

Terug